Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Špatné zprávy pro pivaře: Zdražování pěnivého moku až o 5 procent? Ekonom řekl důvod

Autor: Vera Renovica - 
15. srpna 2021
18:28

Sklonek  léta a začátek podzimu je obdobím, kdy pivovarníci ohlašují zdražení. Loni z »milosti« k hospodským ceny neposkočily směrem vzhůru u točeného piva. Letos by ale už růst mohl pokračovat. A to až pětiprocentním tempem.

Důvody pro zvýšení cen se vždycky najdou. Od růstu cen energií či vyšších mzdových nákladů nebo kvůli slabé úrodě chmele či sladovnického ječmene. A ceny této druhé suroviny opravdu výrobcům radost nedělají. Podle Agrární komory jsou teď ceny ječmene až o 7 procent vyšší než loni v září a jejich další růst se nedá vyloučit. „Pokud by došlo k výraznému zvýšení cen sladovnického ječmene, v ceně piva by se to promítnout mohlo,“ míní agrární analytik Petr Havel.

Například loni pivovarnická jednička – Plzeňský Prazdroj – zvedla ceny plechovek a láhví v průměru o 3,6 procenta, podobně zareagovaly i další velké pivovary. Kvůli zavřeným hospodám ale s cenami sudového piva nehýbala. Letos by však i na točené mohlo dojít.

Například ekonom BH Securities Štěpán Křeček odhaduje, že růst by mohl dosáhnout 4 až 5 procent. „V ekonomice vidíme silné inflační tlaky, které se výrobci budou snažit promítat do svých cen. Pivovary nebudou výjimkou a skrze zdražování si budou chtít kompenzovat horší výsledky z pandemie,“ sdělil Blesku Křeček.

„Naše cenová politika je součástí dlouhodobé strategie společnosti a jakékoliv změny dopředu nemůžeme komentovat,“ sdělil pak mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář.

Ve výčepu platíme víc

Právě pivo bylo jednou z položek, která v restauracích a hospodách během lockdownu výrazně podražila. „Například letos v lednu i únoru byla cena půllitrového piva v gastro podnicích v průměru o 14,3 % vyšší než ve stejném období loňského roku. Podobné to bylo i v březnu,“ napsal Blesku Zdeněk Menclík ze společnosti Dotykačka.cz s tím, že ceny zvedl každý druhý podnik.

Důvodů pro zvýšení cen bylo podle Menclíka několik: „Během lockdownu zachovaly provoz spíš podniky s vyšší cenovou hladinou. V okénkovém režimu jim navíc mohly stoupnout náklady za PET lahve, rozvozové služby apod., což se opět mohlo promítnout do navýšení cen.“

Video  Dovolená v tuzemsku: „Zamiřte do krajských měst,“ radí šéf CzechTourism, nejen jak ušetřit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 19. srpna 2021 12:05 )

zasrané stoly, židle, že aj on sám má doma víc pořádek, a to sedí celé dny furt tu u něho v tom jeho bordelu..
čiže tak, hospa je jednoznačně průnikem kultur..

frantacizek ( 19. srpna 2021 12:05 )

no to dnes nebude veselé zasedání, pač tuhle zprávu nemůžu členům zatajit. Já zas tolik toho nevypiju, pro mě je hospa spíš místem průniku kultur. Občas nás pod lípami navštíví aj nějací umělci na tour jako tento nesourodý pár - praotec harmonika a seniorka zpěv, čiže můžem říct takoví Dua Lipa a vypadali, že jsou na šňůře koncertů už mrtě dnů podle vzhledu..
Ale tak si říkáme se členy - kultura, tak může aj byt. Ale on hrál, jak by mu krom zubů chyběly aj nějaké prsty, nikdo mu nerozuměl a aj členové, kterých se kultura za život nedotkla poznali, že tam jsou jiné tony často u tej lidovky. No a paní synci mysleli, že dostala infarkt, jak začla nebo ještě ladila, nevíme..
Každopádně úplně celý dojem zazdila, když začala členům po koncertě plivat do piva, nebo nechtěli přispět víc jak korunou ani koupit pivko, to ztratila opravdu hodně fandů v našem petičním výboru. Doufala, že se těch kriglů členové vzdají v její prospěch následně..Hlavně jsem měl o tuto zpěvačku Dua Lipa strach, když splula půllitr Kozymu (vypadá jak komorník Large z Addams family, Kozy nemá přezdívku náhodou..souvisí s jeho preferencemi u žen), nebo žádná polehčující okolnost se u ní moc nerýsovala - věkově za zenitem, atraktivní možná před válkou, prsa a tak prostě, jsme vstávali, že bude zle.
Ale Kozy překvapil a ukázal všem takto postiženým členům touto občankou do budoucna cestu. Ani moc nějako neváhal, hodil za tím kemrem od ní do půllitru ještě lejno od holuba, co měl na stole a valil s tím za Romanem-náš hospodský (dycky říkáme - pivo dobrý, ale ten vrchní je nějakej divnej, to charakterizuje jeho náladu..), že chce nové, nebo se mu tam vys.al právě , co valil kolem..
Jsme jen slyšeli, jak za ním Roman řval z hospy až na předzahrádku, že nemůže ručit za každého poštovního holuba, co proletí okolo, že to dá aj do organizačního řádu hospy, ať s tím jde do řiti, nebo za majitelem toho ptáka..Na toto Kozy, že ho to nezajímá, že mu to říká už dlouho, že si to tady má vybít tu faunu, aby neměl

padrino ( 15. srpna 2021 22:20 )

Říká se,že když se zdraží pivo,padne vláda.Zatím vždycky padlo pivo.

Jirik-ta ( 15. srpna 2021 21:55 )

zašumí to, pěna nikde. Pár bublinek jak u těsta na lívance.

jonn ( 15. srpna 2021 21:14 )

Hospody se z toho podělají a pinkli zapláčou.Lidi se naučili chlastat doma .

Zobrazit celou diskusi