Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové zablokovali ruské vydání Českého rozhlasu. Vadil 20 let starý článek o Janu Palachovi

Autor: ČTK - 
18. července 2021
12:15

Ruský úřad pro ochranu práv spotřebitelů zablokoval ruskou webovou stránku Českého rozhlasu (ČRo) s článkem o Janu Palachovi z roku 2001. Upozornil na to server iROZHLAS.cz. Podle ČRo není v Rusku dostupný celý web jeho ruského vysílání.

URL adresa (https://ruski.radio.cz/yan-palah-i-ego-posledovateli-8037218) nyní figuruje v oficiálním ruském seznamu zablokovaných stránek. V podrobnostech se uvádí pouze to, že rozhodnutí, a to zařadit stránku do registru, bylo učiněno 17. května letošního roku.

Podle serveru iROZHLAS.cz ruský úřad omezení přístupu zdůvodnil tím, že článek s názvem Jan Palach a jeho následovníci propaguje sebevraždy. Text připomínal čin dvacetiletého Palacha, který se v lednu 1969 upálil v centru Prahy na protest proti sovětské okupaci tehdejšího Československa.

Český rozhlas se proti postupu Moskvy ohradil a mluvčí Jiří Hošna zablokování webu označil za bezprecedentní cenzuru a za útok na veškeré principy svobody projevu.

Video  Psychiatrička o rozhovoru s Palachem: „Byl přesvědčený, že přežije.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Případu si povšimla řada ruských médií. Vzhledem k tomu, že stránky vysílání používají protokol HTTPS, úřad nemohl zablokovat jen jeden konkrétní materiál, ale celý web, uvedl například server OVD-Info.

leros ( 18. července 2021 19:52 )

kuku, většina národa šla za Dubčekem, pořád to bylo lepší než to ostatní. Já a moji rodiče jsme mu taky fandili. Bohužel to všechno zničily tanky. Tak nepiš bludy o Čáslavské. Prostě věřila, že Dubček a spol. to tady povedou lépe, škoda, že tato šance byla zničena.

vlajo ( 18. července 2021 18:04 )

Tak to jste asi 30 let spal

janek490 ( 18. července 2021 16:03 )

Neziju v Cesku, ale nestacim se divit Postupne ctu informace, ze Prahu osvobodili Vlasovci s Benderovcema, Sochu Koneva sundal nejaky mentalne silne zaostaly primator, ktery ma stesti, ze ho zatim neobvinili Zidi za zpochybnovani holocaustu.
Vrbetice vyhodili do vzduchu ti sami dva agenti co udajne spatne otravili Skripaly.
Kazdej kdo neni linej si vytira hubu do Rusu.
A Cesko je potres­ta..­..(r­usaky), Nevim co tam huli nasi predstavitele, ale je to jako strasit jezka holym zadkem.
Pirati chteji dat male deti bu.znam. To jsme dopadli, 31 let po revoluciu a je z nas Absurdistan, za chvili budeme stejne vymatlani a nevzdelani jako ti Amici. , jen tak dale
Ubozaci ve vlade , zase lezou do zadku Americanum, stejne jako drive Rusum, to mame svobodu.....

kukuku ( 18. července 2021 13:39 )

Místní modré a oranžové soudruhy probuzení teprve čeká.
O dění v roce 1968 za 30 let v českých médiích pravdu nikdo nenapsal. Třeba jak nadšení k reformním komunistům (Dubček, Černík, Smrkovský...) dávala najevo gymnastka Věra Čáslavská ochotou věnovat každému z nich zlatou olympijskou medaili. Později šílená protikomunistka a havlistka.

Martin Lapáček ( 18. července 2021 13:23 )

Rudí soudruzi se probudili... 😂 😂 😂

Zobrazit celou diskusi