Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kapitána Smartwings obvinili, hrozí mu až pět let. Z Řecka do Prahy letěl s jedním motorem

Aktualizováno -
1. července 2021
13:30
Autor: ČTK, šamol, kal - 
1. července 2021
13:10

Policie obvinila jednoho člověka v souvislosti s letounem společnosti Smartwings, který v roce 2019 letěl z Řecka do Prahy s porouchaným motorem. Webu Zdopravy.cz to řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Obviněný, kterým je podle informací Blesk Zpráv kapitán tehdejšího letu, je podle něj stíhán kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti. U tohoto trestnéh činu jsou sazby šest měsíců až pět let a zákaz činnosti.

Letoun letěl 22. srpna 2019 z řeckého ostrova Samos do Prahy. Letadlu přestal podle dřívějších informací během letu nad Egejským mořem fungovat levý motor, který se posádce nepodařilo znovu nastartovat. Stroj pak pokračoval v nižší letové hladině až do Prahy. Na palubě bylo 170 lidí.

Úřad pro civilní letectví krátce po události uvedl, že v případech, kdy se letadlu porouchá jeden z motorů, je obvyklým řešením nouzové přistání na nejbližším letišti. Jde především o preventivní postup pro případ, kdyby přestal fungovat i druhý motor.

Web Zdopravy.cz také upozornil na zprávu Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, podle které pochybil kapitán letadla.

Trestní zákoník k trestnímu činu uvádí v odstavci 2, písmenui b: „Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li takový čin proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona.“

Video  VIDEO: Přistání letadla Smartwing s jedním motorem! Měli piloti přistát jinde nebo se vrátit?  - mall.tv
Video se připravuje ...

nouzy ( 1. července 2021 19:38 )

Tohle mu nemže nikdo nakázat! Jasná chyba kapitána!

PavelSki ( 1. července 2021 18:48 )

...s Grétou

krtek. ( 1. července 2021 17:23 )

je otázka zda měl rozkaz od zaměstnavatele, nebo to bylo jeho osobní rozhodnutí

frantacizek ( 1. července 2021 14:39 )

nepochopitelný risk, teda pokud neměl v Praze rande

PavelSki ( 1. července 2021 13:45 )

A přitom mu to, chudákovi, myslelo ekologicky. Půlka emisí.

Třeba mu pošle Gréta příspěvek na obhájce.

Zobrazit celou diskusi