Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman omilostnil ovdovělého otce s osmi záznamy v trestním rejstříku. Proč to udělal?

Autor: ČTK - 
12. června 2021
22:00

Muž, kterému udělil prezident Miloš Zeman milost kvůli umožnění péče o nezletilou dceru, má v rejstříku trestů celkem osm záznamů. Vedle čtyřnásobného neplacení alimentů byl dříve odsouzen také za loupež, krádež a dvojí řízení bez řidičského oprávnění. Vyplývá to z přípisu ministerstva spravedlnosti, který si ČTK vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Prezident muži prominul zbytek desetiměsíčního trestu vězení a další podmínku, které mu břeclavský okresní soud uložil za zanedbání povinné výživy nezletilého syna. Chlapcově matce neposílal muž žádné peníze od roku 2006, dlužil jí celkem přes 111 000 korun. Do vězení muž nastoupil letos 16. března, trest mu měl tedy vypršet 16. ledna, případně si v srpnu mohl požádat o podmíněné propuštění.

Muž v žádosti o milost upozornil na to, že kvůli jeho pobytu za mřížemi bude muset jeho další dítě – nezletilá dcera – nastoupit do dětského domova. Matka dívky totiž měla v té době rakovinu v posledním stadiu. S ženou žadatel nežil ve společné domácnosti od roku 2017, dceru původně dostal do péče. Později se ale obrátil na úřady s tím, že pro ni už nemá vhodné podmínky. Dítě si tak převzala matka, dcera se ale i nadále s otcem stýkala. Alimenty na ni platil a po svém nástupu do vězení jí každý týden volal. Dívka v té době pobývala střídavě u mužovy současné družky a u své tety, která se o ní ale podle žadatele nemůže starat dlouhodobě.

Hrad 1. června při informování o udělení milosti uvedl, že matka dívky nedávno zemřela. Zdůraznil také, že milost nezbaví muže povinnosti uhradit dlužné výživné. Žadatel trpí od dětství epilepsií, má také deprese. Jeho onemocnění ale podle Hradu nejsou natolik závažná, aby splnila nastavené podmínky udělování milostí. Prezident se tak rozhodl muže omilostnit především z humanitárních důvodů. Přihlédl k tomu, že odsouzený v poslední době výživné už hradil.

Sedm epileptických záchvatů za dva měsíce

Muž k tomu v žádosti napsal, že alimenty platil s pomocí své družky a tak, jak mu to dovolovaly jeho finanční možnosti. Dále uvedl, že si kvůli tomu našel práci, avšak po onemocnění skončil v pracovní neschopnosti a od prosince 2020 do ledna 2021 prodělal sedm epileptických záchvatů.

Zeman dosud udělil 19 milostí, ve druhém funkčním období deset.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi