Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ekonomka Šichtařová se raduje ze 7. dítěte. Holčičku porodila doma, asistentka přijet nestihla

Aktualizováno -
23. dubna 2021
12:43
Autor: sova - 
23. dubna 2021
11:57

V pořadí sedmý potomek se ve středu narodil českým ekonomům Markétě Šichtařové a Vladimíru Pikorovi. Holčička dostala jméno Alex a stejně jako všechny předchozí děti přišla na svět domácím porodem. „Jméno Alex bylo vybráno dlouho dopředu, několik měsíců. Důvod byl úplně jednoduchý, líbilo se mi X ve jménu,“ prozradila Šichtařová Blesk Zprávám.

Dneska (ve středu) ráno v 8 hodin se narodila Alex, 4 kg, sedmé miminko. Porodní asistentka to navzdory snaze tak trochu nestihla,“ prozradila ekonomka Markéta Šichtařová na facebooku a připojila fotografii s čerstvě narozenou dcerou. Ve středu 21. dubna, kdy holčička přišla na svět, visí v českém kalendáři přitom zároveň i její jméno – Alexandra.

„Holčička se měla narodit mnohem dřív, proto také nikoho ani nenapadlo, že by se mohly spojit narozeniny a svátek do jednoho dne. Že to tak nakonec dopadlo, byla víceméně ‚nehoda‘ a náhoda. Ale vzhledem k tomu, že jméno bylo vybráno už dlouho, nechtělo se nám to na poslední chvíli měnit,“ řekla k tomu Blesk Zprávám Šichtařová.

Porodní asistentka už spěchat nemusela

A jak to myslela s porodní asistentkou, která to „tak trochu nestihla“? „Porodní asistentka byla přivolaná, když to vypadalo, že by se během několika hodin mohlo miminko narodit. Miminko si to ale nakonec usmyslelo jinak. Asi 20 minut poté, co jsem porodní asistentku přivolala, jsem pochopila, že už nestihne přijet. Za dalších pět minut byla holčička na světě. A teprve za dalších deset minut se objevila porodní asistentka,“ prozradila dobrodružný průběh porodu Šichtařová Blesk Zprávám.

„Nicméně vzhledem k tomu, že to je moje sedmé miminko, mě tahle neplánovaná událost už moc nezaskočila. Takže když se porodní asistentka objevila, jenom jsem jí zahlásila, že teď už spěchat nemusí,“ doplnila ekonomka.

O radost se podělil i manžel

Její manžel, ekonom Vladimír Pikora na twitteru následně uvedl: „Včera se nám po čtyřech synech narodila třetí dcera. Některé děti se stále nenaučily její jméno a říkají: ‚Ta nová.‘ Mám z ní velkou radost.“

Ekonomka založila ekonomickou společnost Next Finance, která se věnuje i poradenství. Šichtařová s Pikorou často spolupracují na svých ekonomických textech a knihách. Za titul Lumpové a beránci získali v roce 2015 cenu čtenářů Magnesia Litera. Šichtařová vedle toho několikrát získala ocenění blogerka roku.

Propagátorka domácích porodů

Coby propagátorka domácích porodů v minulosti deníku Právo řekla: „To téma si zaslouží, aby bylo otevřeno, ale jinak je to soukromá věc každé ženy, která by měla mít právo rozhodovat o svém těle. Řada z nich si z porodnice nese těžký traumatický zážitek, není schopná následně kojit a postarat se o dítě, protože má poporodní deprese. Otázka tedy stojí, jestli rodit přirozeně, nebo pod nátlakem.“ 

V České televizi pak před časem k domácím porodům uvedla: „Přirozený porod, kdy je žena po celou dobu těhotenství, porodu i šestinedělí v péči jediné porodní asistentky, vede ke statisticky nižšímu výskytu poporodních poranění, k většímu počtu vaginálních porodů, menšímu užití analgesie a lepšímu zahájení kojení. Tedy jinými slovy, přirozený, nemedicínský porod, bez ohledu na místo jeho uskutečnění, je nepatrně statisticky výhodnější pro zdraví matky i dítěte.

Video  Porodník: Císařský řez je anděl i ďábel  - Iva Dvořáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mopsamanda ( 23. dubna 2021 21:57 )

Naprostý souhlas

mopsamanda ( 23. dubna 2021 21:56 )

Kolik má kdo dětí je jeho věc, pokud nenatahuje ruku po sociálních dávkách, a to si myslím, že tito své děti uživit dokážou. Holčičce přeju hodně zdraví. Štěstí už měla při porodu, že se nic nepřihodilo nečekaného. I několikátý porod zkušené rodičky může skončit neočekávanou tragédií. Takže domácí porod považuji za hazard zpovykaných ženských, které neunesou chvilkový nižší komfort, a radši hazardují se zdravím dítěte. V dnešní době je prostředí v porodnicích komfortní, žádné nádražní haly s plentami ale samostatné pokojíky, kde mohou být rodičky s partnerem, maminkou, kamarádkou. Přicházejí s různými porodními plány, které, pokud nejsou úplně nesmyslné, personál respektuje.

5126 ( 23. dubna 2021 21:43 )

Zajímalo by mne, zda by dotyčná paní byla takovým zastáncem domácích porodů, kdyby o jedno ze svých 7 děti při porodu přišla zásluhou toho, že se rozhodla rodit mimo zdravotnické zařízení. Ono totiž nemá každý takové štěstí, že rodí bez komplikací. Vím, o čem mluvím. O své třetí dítě jsem u porodu přišla a nebýt toho, že jsem přišla do porodnice doslova za 5 minut 12, nejsem tady ani ja6. Skončila jsem 3 týdny na ARO, z toho 2 v umělém spánku. Nstalo u mne akutní krvácení a doktoři měli jo co dělat, abx mně z toho vysekali. A teď paní Šichtařová mluvte... Samozřejmě Vám přeji zdravé děti, ale to, co tady propagujte, je neskutečný hazard se životem matky a dítěte. Myslím, že v dnešní době, kdy už si každá žena může doslova vybrat způsob porodu, jaký si jen vymysli, není nutno takové riziko podstupovat. 😥😥😥

aquarie ( 23. dubna 2021 19:51 )

Take blahoprejj

aquarie ( 23. dubna 2021 19:50 )

Jsou lide, kteri jsou zrozeni pro vetsi rodinu. Radi se detem venuji, maji ekonomicke zazemi, je predpoklad, ze jejich deti budou dobre vedene a zivotaschopne, pak je v poradku, pokud si rodice sve prani realizuji. Ja mam problem jen s temi, co delaji deti jak bata cvicky, nevychovaji je dobre, deti konci v ustavech atd. K domacimu porodu mam osobni vyhrady, nebimot sama jsem mela komplikovany a byt doma, dite nebi ja uz jsme tu nemuseli byt. Ale zase, je to kazdeho volba, respektuji

Zobrazit celou diskusi