Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak dostat Česko z ekonomického průšvihu? Experti sepsali 10 jasných opatření, přinesou miliardy

Autor: ČTK - 
4. března 2021
14:22

Občanská iniciativa KoroNERV-20 navrhla deset opatření na podporu oživení ekonomiky po odeznění pandemie, která by měla přinést do hospodářství 60 miliard korun. Jde například o zjednodušení daňových prohlášení, zrychlení odpisů, zlepšení internetového připojení, digitalizaci nebo vzdělávání nezaměstnaných. Iniciativa o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

„Celkové náklady těchto opatření do veřejných rozpočtů by měly být přibližně 30 miliard korun (zhruba 0,5 procenta HDP) a další čtyři miliardy korun ročně. Vzhledem k jejich multiplikačnímu efektu a rychlému projevu v ekonomice by ale mohly vést ke zvýšení ekonomického růstu o jeden procentní bod, tedy přibližně 60 miliard korun,“ uvedla iniciativa.

Podle ní vládní kompenzace řeší část problémů, ale nevykompenzují chybějící poptávku a zejména nejistý výhled do budoucna. „Proto by vláda měla připravit jasný, rychlý a účinný balík opatření na znovuoživení ekonomiky. Jejím cílem má být nejen podpora podnikatelů a zaměstnanců, ale také jasný signál, že s nimi vláda počítá,“ uvedla iniciativa.

KoroNERV-20 je neformální občanská iniciativa složená ze zástupců ekonomů, sociologů a dalších odborníků. Jejím cílem je zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku.

KoroNERV-20 tak navrhuje investovat do IT zabezpečení nemocnic, zjednodušení daňových přiznání, a tedy snížení byrokracie, přispět na domácí bateriová úložiště, zrychlení odpisů majetku, daňové prázdniny pro investice do moderních technologií, zvýšit výdaje do internetového připojení v odlehlých částech ČR, audit byrokracie a následnou digitalizaci při využití nízko i vysoce kvalifikovaných nezaměstnaných, přijetí kurzarbeitu a jeho podmínění rekvalifikací nebo zvýšením kvalifikace zaměstnanců, zavedení jednoho inkasního místa pro výběr daní i pojistného a vzdělávání nezaměstnaných nejen na kurzarbeitu.

Video  „Bez reformy se důchody sníží,“ varuje šéfka komise. Statisíce seniorů živoří už teď.  - Pavlína Horáková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

LuCo ( 4. března 2021 22:38 )

Ostravský Zbiňda Nevim Stančura a ekonom Hmm Škopíček znají recept na řešení.

satelit ( 4. března 2021 18:09 )

Tak to je! Dej si panáka, třeba se ti rozsvítí, ubožáku.

satelit ( 4. března 2021 17:44 )

Zrušit nebo upravit smlouvy se zahraničními korporacemi, které daní mimo ČR stejně jako Smartwings apod. Zabavit účty Kalouskovi, Klausovi st. apod. a potažmo je jako vlastizrádce dát na doživotí do tepláků pro výstrahu. Jinak řečeno, tuto zemi ekonomicky potopily korupční vlády 1990-2012 !!! Babiš si neukládá peníze na Kajmanských ostrovech, ale investuje je třeba do svého imperia, které ale slouží lidem. To přece rozdíl, ne?

MAMKA2316 ( 4. března 2021 17:18 )

DRUHY DÍL Praha je třetím nejbohatším regionem Evropské unie. Vyplývá to z nejnovějších údajů Eurostatu, které úřad zveřejnil včera. Hrubý domácí produkt na obyvatele vyjádřený ve standardu kupní síly, který umožňuje mezinárodní srovnání, činil v české metropoli v roce 2019 celkem 205 procent průměru Evropské unie. Lépe už na tom bylo jen Lucembursko s 260 procenty průměru EU a jižní část Irska s 240 procenty.

Lucembursko je nejbohatším regionem EU dlouhodobě, po celé uplynulé desetiletí. Jižní část Irska na druhé místo poskočila v roce 2015. Růst irského hrubého domácího produktu v roce 2015 byl natolik mimořádný, že k němu, resp. příslušné revizi Eurostat vydal zvláštní prohlášení. Statistický úřad EU tehdy vysvětloval prudký nárůst irského HDP jako důsledek globalizace a přesunu velkých nadnárodních společností. Irsko je vyhledávanou evropskou základnou například velkých amerických technologických firem typu Apple. Právě přítomnost těchto firem v jižní části Irska má lví podíl na tom, že právě od roku 2015 jde trvale o druhý až třetí nejbohatší region EU.

MAMKA2316 ( 4. března 2021 17:10 )

Je to jednoduché zavést progresivní daň podle Rakouska !!!Zavést na auta nad 30 000 eur v celé EU 100 % daň !!! Snížit počty úředníku na ministerstvech 0 50 % ,zrušit kraje a senát ?? Udělat zákon že kde májí firmy továrnu nebo výrobní závody tam musí platit daň !!!!TAM TOTIŽ ZNEČIŠTUJÍ FIRMY OVZDUŠI NIČI SILNICE A TD !!!! A CO S EU maximální plat úředníku v EU dat na 4 násobek minimální mzdy jak mají v Rumunsku Pro všechny co pracuji v EU pro blaho občanu států EU by měla být čest to dělat za 2000 eur !!? Doufám že paní Jourova půjde příkladem !!!!Pořád by měla jednou tolik kolik mají v průměru naší zaměstnanci !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa