Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejbohatší Čech Petr Kellner (†56) tragicky zemřel: Náhlá výměna pilota a detaily od přítele

Aktualizováno -
30. března 2021
22:40
Autor: ČTK, Darina Jíchová, kal, for - 
29. března 2021
07:05

Nejbohatší Čech, miliardář Petr Kellner (†56), je po smrti. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi nepřežil nehodu vrtulníku na Aljašce. Člen představenstva PPF Vladimír Mlynář uvedl, že se na poslední chvíli měnil pilot kvůli nákaze covidem. Jediným přeživším nehody je známý český snowboardista David Horváth (48). Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl pověřen Ladislav Bartoníček, jeden z jejích akcionářů. Miliardář Ivo Lukačovič, šéf Seznamu, na Kellnera vzpomínal jako na svého přítele, kterému se nemuselo nic vysvětlovat dvakrát, uměl se za obchodem hnát jako lovec za kořistí, ale kterému se zároveň dělal opar ze stresu. Vyšetřování tragédie a reakce z Česka i ze světa jsme sledovali online.

  • K nehodě došlo v sobotu 27. března, kdy se skupinka vydala na tzv. heli-skiing. Kromě Kellnera byli na palubě ještě Benjamin Larochaix (†50), podle deníku NY Times rovněž z České republiky, dva průvodci Gregory Harms a Sean McManamy a pilot Zach Russell.
  • Vrtulník podle předběžných informací vyšetřovatelů jen těsně nepřeletěl hřeben, aby pak sjel zhruba 270 metrů po zasněženém svahu. Těla Petra Kellnera a dalších obětí záchranáři nechali v horách přes noc ze soboty na neděli.
  • Jediným, kdo tragédii přežil, je David Horváth. Jde o úspěšného a oblíbeného českého sportovce. „David Horváth je několikanásobným mistrem ve snowboardingu na U-rampě,“ řekl Blesk.cz český lyžař Robin Kaleta, který se se zraněným sportovcem, jenž platí za ikonu českého snowboardingu, zná.
  • Kellner byl majoritním vlastníkem investiční skupiny PPF Group, která investuje do řady odvětví a působí na třech kontinentech. Podle výroční zprávy společnosti za rok 2019 Kellner ovládal 98,93 procenta PPF. Kellnera už 15 let řadí časopis Forbes mezi nejbohatší lidi na světě, jeho majetek odhaduje na 293 miliard korun.
  • Pohřeb podnikatele se bude konat v rodinném kruhu.
  • Politici vzpomínají na Kellnera v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy i kroky, kterými pomohl české společnosti. Špičky českého byznysu považují jeho úmrtí za obrovskou ztrátu.
  • Řízením aktivit skupiny PPF, která působí v mnoha odvětvích na třech kontinentech, byl pověřen jeden z akcionářů firmy Ladislav Bartoníček.

Zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner (†56)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
14:07
29. 3. 2021

V osobě Kellnera odešel podle exprezidenta Václava Klause nejvýznamnější symbol úspěchu českého kapitalismu. Byl příkladem i ve společenské odpovědnosti.

13:55
29. 3. 2021

Někteří uživatelé na sociálních sítích se obouvají do památky Petra Kellnera kvůli 25 let staré privatizaci České pojišťovny. To pobouřilo poslance Patrika Nachera (ANO), který kromě sdílení zármutku sdílel i informaci ohledně nákupu zdravotnických pomůcek pro ČR loni v březnu. 

„Na příkladu reakcí na úmrtí Petra Kellnera je pozoruhodná ta negativní selektivní paměť některých lidí. Ti si skvěle pamatují 25 let starou privatizaci České pojišťovny, ale zapomenou například na rok starou pomoc státu ve výši 100 milionů při darování zdravotnických pomůcek,“ napsal na Twitteru Nacher. 

13:35
29. 3. 2021

Otřesená ze smrti Kellnera je i lužičká těžební a energetická společnost LEAG. „O tragédii jsme se dozvěděli s otřesením a nečekané předčasné úmrtí Petra Kellnera nás zasáhlo, neboť jsme si ho všichni cenili jako úspěšného hospodářského manažera,“ uvedl předseda představenstva Helmar Rendez. „Nyní myslíme na jeho rodinu a soucítíme s ní,“ dodal.

Vlastníky LEAGu jsou napůl skupiny PPF a Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského. Mluvčí LEAGu Thoralf Schirmer doplnil, že společnost v tuto chvíli nebude o možných dopadech Kellnerova úmrtí na chod podniku spekulovat.

13:28
29. 3. 2021

Kdo to byl Petr Kellner? Tak na tuto otázku odpovídá video serveru Mall TV. 

13:20
29. 3. 2021

Investiční společnost PPF vyvěsila u svých bran v pražských Dejvicích černou vlajku nad vchod, aby tím uctila památku svého zakladatele a podnikatele Petra Kellnera. 

Úmrtí Kellnera: Investiční společnost PPF vyvěsila na počest zesnulého černou vlajku nad svým vchodem Úmrtí Kellnera: Investiční společnost PPF vyvěsila na počest zesnulého černou vlajku nad svým vchodem
13:06
29. 3. 2021

„Nečekaná tragická úmrtí bývají dvojnásob bolestná,“ okomentoval tragickou smrt Petra Kellnera také předseda Senátu Miloš Vystrčil. 

„Upřímnou soustrast všem blízkým. Petr Kellner inspiroval a bude inspirovat. Jako většina opravdu úspěšných vzbuzoval obdiv i pochybnosti. R. I. P.,“ uvedl na Twitteru. 

12:59
29. 3. 2021

Okolnosti sobotního pádu vrtulníku u ledovce Knik Glacier se vyšetřují. „Pro náš personál, pro komunitu, jíž jsme součástí, a pro rodiny zemřelých je to zdrcující zpráva,“ uvedl k tragické události rezort Tordrillo Mountain Lodge. 

V luxusním rezortu trávil Kellner poslední chvíle svého života. Středisko leží severozápadně od města Anchorage na úpatí pásma Tordrillo Mountains. Provozovatelé jej označují za nejluxusnější rezort na Aljašce a lákají na vířivky, „pětihvězdičkovou“ kuchyni i jedinečné možnosti pro lyžování a snowboarding za pomoci letecké dopravy.

Místo se v posledních letech stalo východiskem pro dobrodružství těch nejlepších světových snowboardistů, jako je například Jeremy Jones či třeba Gregory Harms, který rovněž během letecké nehody zahynul. 

Luxusní resort Tordrillo Mountain Lodge. Podnikatel Petr Kellner (†56) byl jeho častým hostem. Luxusní resort Tordrillo Mountain Lodge. Podnikatel Petr Kellner (†56) byl jeho častým hostem. Luxusní resort Tordrillo Mountain Lodge. Podnikatel Petr Kellner (†56) byl jeho častým hostem.
12:43
29. 3. 2021

Upřímnou soustrast projevila i známá fotbalová legenda Petr Čech. „Smutná zpráva o tragické nehodě jedné z největších a nejúspěšnějších osobností České republiky a velkého fotbalového fanouška Petra Kellnera dnes obletěla svět. Bylo mi velkou ctí poznat ho osobně, byl výjimečně inspirativním člověkem. Chtěl bych touto cestou vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině,“ uvedl v zármutku na Instagramu.

Petr Čech.
12:34
29. 3. 2021

Stáli při něm všichni svatí! Jediným přeživším tragické havárie vrtulníku na Aljašce, při níž zemřeli čtyři lidé včetně nejbohatšího Čecha Petra Kellnera (†56), je známý český snowboardista David Horváth (48). Při neštěstí utrpěl bolestivá zranění.

Snowboardista David Horváth je jediným přeživším tragického pádu helikoptéry. David Horváth je několikanásobným mistrem v snowboardingu na U-rampě.
12:29
29. 3. 2021

Úmrtí Kellnera zarmoutilo vedle hokejového klubu i klub fotbalový. „Slavia vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a pozůstalým bývalého spolumajitele klubu Petra Kellnera,“ uvedl tým na svém Twitteru.

12:23
29. 3. 2021

Kellner se narodil 20. května 1964 v České Lípě. Své mládí ale prožil v Liberci. Podle dostupných informací byl dvakrát ženatý a byl hrdým otcem čtyř dětí. Podle vyjádření mluvčí PPF Jitky Tkadlecové bude poslední rozloučení s Petrem Kellnerem uspořádáno v úzkém rodinném kruhu. 

12:10
29. 3. 2021

Se svou vzpomínkou přišel i ekonom a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Petr Kellner byl úspěšným podnikatelem a investorem, ojedinělým v celé střední Evropě. Začal kuponovou privatizací, ale na rozdíl od mnoha jiných on věděl, že peníze a majetek znamenají odpovědnost. Uměl rozhodnout, měl skvělou intuici. Bude nám chybět,“ napsal na Twitteru. 

11:59
29. 3. 2021

Na Petra Kellnera myslí i hokejové kluby. Jeden z posledních snímků Kellnera na veřejnosti dokonce pochází ze zápasu. „Ztráta, která bolí!“ napsali Bílí Tygři Liberec. 

„Petr Kellner. Muž, který byl dlouhé roky úzce spjat s libereckým hokejem, a to nejen tím extraligovým. Byl především významným podporovatelem mládežnického hokeje v Liberci,“ uvedli a pokračovali s vyjádřením soustrasti rodině. 

11:38
29. 3. 2021

Na Kellnera zavzpomínal i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. „Osobně jsem pana Kellnera neznal, ale zaujaly mě a se zájmem jsem si vyslechl jeho názory, které občas publikoval. Bezesporu byl velmi schopným manažerem a pracovitým člověkem. A také milujícím otcem. Je to velmi smutné. Celé jeho rodině a blízkým vyjadřuji upřímnou soustrast,“ uvedl na Twitteru. 

11:35
29. 3. 2021

Legendární lyžař Gregory Harms (†52), který byl rovněž na palubě havarovaného vrtulníku, sdílel mrazivá poslední slova před svou smrtí. Na svém Instagramu totiž nešetřil radostí nad faktem, že je zpět se svou posádkou na Aljašce. 

„Po obrovském úsilí jsme zpět s posádkou na Aljašce, kde nás žene sen o nekončící zimě a o skartování se svými přáteli,“ napsal.

11:15
29. 3. 2021

O pádu vrtulníku informují i tamní média. Alaska news source v reportáži informovala o probíhajícím vyšetřování a představila i místo nehody. Kromě pohledu z povzdálí zveřejnila i snímek, který je údajně z místa nehody a který byl pořízen jen několik hodin předtím, než zde vrtulník v sobotu večer havaroval. 

Aljašská média sdílela i snímky z údajného místa nehody. Reportér představil pohled z dálky, televize dodala i snímek z místa nehody pár hodin před ní Aljašská média sdílela i snímky z údajného místa nehody. Reportér představil pohled z dálky, televize dodala i snímek z místa nehody pár hodin před ní
11:05
29. 3. 2021

Sportovní komentátor Tomáš Richtr sdílel na Twitteru snímek vrtulníku, kterým se přepravoval zesnulý Petr Kellner spolu s dalšími pěti lidmi. „Stroj byl (jednomotorový) Airbus H125 Ecureuil typ AS350B3. Provozovatel Soloy Helicopters, aljašská státní společnost.“ 

Smrt Petra Kellnera: Vrtulník Airbus H125 Ecureuil typ AS350B3, který havaroval na Aljašce
10:52
29. 3. 2021

Poprask na sociálních sítích způsobila poslankyně Pirátů Olga Richterová, která rovněž sdílela pietu. Nicméně neobratně napsanou. „V pádu vrtulníku zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner. Další připomenutí, že peníze nejsou zdaleka vše. Mnohdy spíše naopak. Soustrast pozůstalým a všem mementomori (Pamatuj na smrt, pozn. red.), napsala. 

Setkala se ale s vlnou kritiky za neempatičnost a později se za svůj první příspěvek omluvila na Twitteru. „Myslím na to, jak jsme všichni křehcí a smrtelní. Před chvilkou jsem napsala nevhodnou formuli. Toto mělo být jádro. Upřímnou soustrast všem, kteří přicházejí o své blízké, či svého blízkého,“ uvedla. 

10:31
29. 3. 2021

Podnikatel a finančník Petr Kellner měl pověst nejbohatšího a jednoho z nejvlivnějších Čechů a taky poněkud tajemného muže. Kromě působení ve skupině PPF byl Kellner známý řadou dalších aktivit. S manželkou Renátou v roce 2002 založil Nadaci Educa (od roku 2009 pak The Kellner Family Foundation), která podporuje vzdělanost sociálně znevýhodněných studentů, nebo soukromé gymnázium pro nadané děti v Babicích u Prahy. Více o životě tohoto oblíbeného muže najdete zde. 

Petr Kellner.
10:20
29. 3. 2021

Skupina PPF potvrdila úmrtí Petra Kellnera i na Twitteru.  „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že při nehodě vrtulníku v Aljašských horách, v sobotu 27. 3. 2021, tragicky zahynul zakladatel a majoritní akcionář skupiny PPF pan Petr Kellner,“ píše se v oznámení. 

10:15
29. 3. 2021

Společnost PPF, jejíž majitelem byl právě Petr Kellner, spravuje několik společností. Patří k nim finanční skupina Air Bank, Bestsport vlastnící O2 arenu, datová a komunikační síť CETIN, mediální a zábavní společnost Central European Media Enterprises či třeba CzechToll, Heureka nebo Home Credit. 

10:14
29. 3. 2021

Na pražské burze klesají ráno výrazně akcie operátora O2 a Monety Money Bank. Stalo se tak po oznámení, že v sobotu zemřel při nehodě vrtulníku miliardář Petr Kellner, majitel investiční skupiny PPF. Společnost O2 patří do portfolia PPF, v Monetě by měla PPF získat zhruba čtvrtinový podíl. Cenné papíry Monety kolem 09:30 na pražském trhu ztrácely více než tři procenta, O2 odepisoval přes procento. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

10:05
29. 3. 2021

Z českých politiků se ozval i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Zahradil projevil lítost nad smrtí Kellnera, který pro něj dle jeho slov byl příkladem, jak se prosadit v zemi se znovunabytou svobodou. 

„Petra Kellnera jsem nikdy osobně nepotkal. Vždy pro mne ale představoval pozitivní příklad toho, jak se v naší znovunabyté svobodě po roce ‘89 mohl nadaný a pracovitý člověk prosadit, uspět doma i ve světě a něco velkého zbudovat. Za ten příklad děkuju a je mi to nesmírně líto,“ uvedl na Twitteru. 

9:48
29. 3. 2021

Dar od PPF v podobě respirátorů a jiných zdravotnických pomůcek připomněl i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).  „Zpráva o úmrtí Petra Kellnera mě velmi zasáhla. Před rokem byl jeden z prvních podnikatelů, kteří pomáhali ČR v těžké situaci na začátku pandemie. Čest jeho památce, upřímnou soustrast všem jeho blízkým,“ komentoval smrt tohoto filantropa a miliardáře Hamáček. 

9:28
29. 3. 2021

Soustrast vyslovil také Jiří Ovčáček, mluvčí Hradu, na Twitteru. „Víme totiž, až bude stržen stan, ve kterém tady na zemi bydlíme, že nám Bůh dá obydlí jiné. Ne dům udělaný lidskýma rukama, ale věčný v nebi. 2. Korinťanům 5,1 RIP Petr Kellner Upřímnou soustrast nejbližším,“ napsal Ovčáček na Twitteru.