Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejbohatší Čech Petr Kellner (†56) tragicky zemřel: Náhlá výměna pilota a detaily od přítele

Aktualizováno -
30. března 2021
22:40
Autor: ČTK, Darina Jíchová, kal, for - 
29. března 2021
07:05

Nejbohatší Čech, miliardář Petr Kellner (†56), je po smrti. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi nepřežil nehodu vrtulníku na Aljašce. Člen představenstva PPF Vladimír Mlynář uvedl, že se na poslední chvíli měnil pilot kvůli nákaze covidem. Jediným přeživším nehody je známý český snowboardista David Horváth (48). Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl pověřen Ladislav Bartoníček, jeden z jejích akcionářů. Miliardář Ivo Lukačovič, šéf Seznamu, na Kellnera vzpomínal jako na svého přítele, kterému se nemuselo nic vysvětlovat dvakrát, uměl se za obchodem hnát jako lovec za kořistí, ale kterému se zároveň dělal opar ze stresu. Vyšetřování tragédie a reakce z Česka i ze světa jsme sledovali online.

  • K nehodě došlo v sobotu 27. března, kdy se skupinka vydala na tzv. heli-skiing. Kromě Kellnera byli na palubě ještě Benjamin Larochaix (†50), podle deníku NY Times rovněž z České republiky, dva průvodci Gregory Harms a Sean McManamy a pilot Zach Russell.
  • Vrtulník podle předběžných informací vyšetřovatelů jen těsně nepřeletěl hřeben, aby pak sjel zhruba 270 metrů po zasněženém svahu. Těla Petra Kellnera a dalších obětí záchranáři nechali v horách přes noc ze soboty na neděli.
  • Jediným, kdo tragédii přežil, je David Horváth. Jde o úspěšného a oblíbeného českého sportovce. „David Horváth je několikanásobným mistrem ve snowboardingu na U-rampě,“ řekl Blesk.cz český lyžař Robin Kaleta, který se se zraněným sportovcem, jenž platí za ikonu českého snowboardingu, zná.
  • Kellner byl majoritním vlastníkem investiční skupiny PPF Group, která investuje do řady odvětví a působí na třech kontinentech. Podle výroční zprávy společnosti za rok 2019 Kellner ovládal 98,93 procenta PPF. Kellnera už 15 let řadí časopis Forbes mezi nejbohatší lidi na světě, jeho majetek odhaduje na 293 miliard korun.
  • Pohřeb podnikatele se bude konat v rodinném kruhu.
  • Politici vzpomínají na Kellnera v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy i kroky, kterými pomohl české společnosti. Špičky českého byznysu považují jeho úmrtí za obrovskou ztrátu.
  • Řízením aktivit skupiny PPF, která působí v mnoha odvětvích na třech kontinentech, byl pověřen jeden z akcionářů firmy Ladislav Bartoníček.

Zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner (†56)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
00:40
29. 3. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o tragickém úmrtí Petra Kellnera, nejbohatšího Čecha, v horách na Aljašce. Další informace vám nabídneme v úterý ráno.

Petr Kellner (na snímku z 23. srpna 2020) zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce
23:35
29. 3. 2021
!

Vrtulníku s Petrem Kellnerem na palubě chybělo zhruba 10 až 15 stop (tři až pět metrů), aby hřeben ve špatném počasí překonal, uvádějí předběžné informace od vyšetřovatelů, které zmiňuje agentura Bloomberg.

Helikoptéra havarovala v sobotu v 18:34 místního času, stroj Airbus SE AS 350 B3 potom urazil zhruba 244 až 274 metrů po zasněžené hoře.

23:00
29. 3. 2021
!

Podívejte se na fotografie z místa havárie vrtulníku na Aljašce, kde zemřel Petr Kellner.

Fotografie z místa havárie vrtulníku na Aljašce, kde zemřel Petr Kellner Fotografie z místa havárie vrtulníku na Aljašce, kde zemřel Petr Kellner Fotografie z místa havárie vrtulníku na Aljašce, kde zemřel Petr Kellner
22:15
29. 3. 2021

Kondolence k úmrtí Petra Kellnera přicházejí i ze zahraničí. „Stále nemohu uvěřit náhlému odchodu mého přítele a obchodního partnera Petra Kellnera,“ uvedl Raul Marcelo Claure, bolivijsko-americký technologický podnikatel, v současné době generální ředitel SoftBank Group International.

20:55
29. 3. 2021

Skon Kellnera může PPF zkomplikovat obří projekty. Některé se zdrží, na další nemusí dojít, všímá si list E15.

20:47
29. 3. 2021

Web BalkanInsight napsal, že podle řady pozorovatelů společně s českým prezidentem Milošem Zemanem usiloval Kellner o posílení vztahů ČR s Čínou. „Příležitostně rovněž vysvětlil svůj postoj ohledně kulturních válek, jež zuří na Západě, což potěšilo Rusko a Čínu,“ dodal server a připomněl Kellnerovo vyjádření ve výroční zprávě PPF z roku 2018. „Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládána ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot,“ napsal tehdy Kellner.

Čínská státní tisková agentura Nová Čína uvedla, že společnost Home Credit byla jednou z prvních zahraničních firem, jež v Číně podnikala v oblasti spotřebitelských úvěrů. Svou činnost tam zahájila již v roce 2007.

O Kellnerově smrti informovala také německá a rakouská média. Německá připomínají mimo jiné podíl skupiny PPF v německé energetické firmě Leag. Agentura DPA si všímá i negativních komentářů na českých sociálních sítích ohledně toho, že Kellner byl na Aljašce v době epidemických uzávěr. Rakouská agentura APA se ve svém dnešním profilu podnikatele vrací mimo jiné ke skutečnosti, že Kellner zbohatl v době kuponové privatizace, kterou nynější prezident Miloš Zeman v minulosti označil za loupež století.

20:45
29. 3. 2021

Úmrtí miliardáře Petra Kellnera při nehodě vrtulníku na Aljašce zaznamenala americká, evropská i čínská média, například deník The New York Times, televize CNN, francouzský deník Le Parisien, server Balkan Insight, čínská státní agentura Nová Čína či hongkongský server South China Morning Post. Většina Kellnera představuje jako nejbohatšího Čecha, britský list The Sun o něm referuje především jako o příteli ruského oligarchy Romana Abramoviče.

„Při havárii helikoptéry na Aljašce zemřelo pět osob, včetně jednoho z nejbohatších lidí v Evropě,“ zní titulek The Washington Post. Řada médií rovněž připomíná, že podle žebříčku magazínu Forbes se Kellner řadil mezi 70 nejbohatších lidí na světě. „Kamarád Romana Abramoviče zemřel při nehodě vrtulníku,“ uvedl The Sun s tím, že Kellner údajně uvažoval v roce 2018 o nákupu podílu ve fotbalovém klubu Chelsea, který Abramovič vlastní.

Světová média popisují Kellnerovy podnikatelské začátky po pádu komunistického režimu v Československu v době privatizace až po dosažení pozice nejbohatšího občana ČR a jednoho z nejmovitějších lidí na světě. Televize CNN a list The New York Times pak například připomínají, že Kellnerova společnost PPF při nynější pandemii věnovala v Česku 100 milionů korun na nákup roušek, respirátorů a sad na testování přítomnosti koronaviru.

Agentura Bloomberg uvedla, že Kellner se veřejně neangažoval v politice, ale jeho podnikání v Číně nicméně vzbudilo na domácí politické scéně kontroverze. Připomíná například kauzu z roku 2019, při níž vyšlo najevo, že si Kellnerova PPF a společnost Home Credit najaly komunikační firmu, jejímž cílem bylo vylepšit obraz Číny v ČR. Firma Home Credit pak uvedla, že jejím cílem bylo „oslabit extremistické postoje ve veřejné sféře“.

20:11
29. 3. 2021

S kondolencí přišla také exministryně spravedlnosti, nynější poslankyně Helena Válková (ANO). „Upřímně soucítím s rodinou Petra Kellnera. Současně vnímám, jak pomíjivý je náš život, a jediné, co nás přežije, jsou hodnoty, které zastáváme...“ napsala.

20:00
29. 3. 2021

„Děkujeme upřímně všem za projevy soustrasti a za přímluvy a modlitby pro pozůstalé,“ uvedla na twitteru skupina PPF.

19:50
29. 3. 2021

Velký prostor dala zprávě o úmrtí Petra Kellnera televize Nova, která je také součástí skupiny PPF. Moderátoři Lucie Borhyová a Rey Koranteng relaci uváděli ve smuteční černé. Veřejnoprávní Česká televize zmínila informaci o Kellnerově smrti až jako čtvrtou v pořadí.

Televizní noviny: Lucie Borhyová, Rey Koranteng a zpráva o smrti Petra Kellnera (29. 3. 2021)
19:30
29. 3. 2021

„Obrovská tragédie, která se stala. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině. Vím, že to byl člověk velmi kreativní, za kterým byly vidět výsledky,“ okomentoval smrt nejbohatšího Čecha vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

S Petrem Kellnerem podle svých slov nikdy o ničem konkrétním nejednal. Naposledy a krátce se spolu prý potkali v době, kdy do České republiky přilétala první várka ochranných pomůcek. 

19:40
29. 3. 2021

„PK byl velký člověk. Chytrý, pracovitý, charismatický. Naučil mne strašně moc: o byznyse, o lidech, o moci, o světě, o tom, co je v životě důležité. Měl jsem ho rád. Nikdy dřív jsem nepracoval s nikým, kdo by se mu blížil. Zapalte mu dnes večer svíčku,“ uvedl na twitteru člen předstenstva PPF Vladimír Mlynář.

19:20
29. 3. 2021

„Pan Kellner byl věrným a častým hostem horské chaty od roku 2012, a také přítelem,” řekla Blesku mluvčí podniku Mary Ann Pruittová. „Lety vrtulníkem jsou na Aljašce velmi běžné. Nemůžu mluvit za piloty a leteckou společnost, ta je pro Tordrillo Mountain Lodge dodavatelem,” uvedla mluvčí s tím, že nemá žádné informace o možných příčinách neštěstí ani o počasí v horách v inkriminovanou dobu.

„Gregory Harms dělal pro Tordrillo Mountain Lodge průvodce už dlouho a také byl průkopníkem heli-skiingu, jedním z nejzkušenějších průvodců v branži,” uvedla o vedoucím výpravy.

Poslední chvíle Kellnera (†56) v luxusním resortu pro boháče: Lyžování z helikoptéry bylo v ceně Resort Tordrillo Mountain Lodge Poslední chvíle Kellnera (†56) v luxusním resortu pro boháče: Lyžování z helikoptéry bylo v ceně Resort Tordrillo Mountain Lodge Resort Tordrillo Mountain Lodge
18:25
29. 3. 2021

Skupina PPF, jejíž majoritní vlastník Petr Kellner v sobotu tragicky zemřel, je partnerem mnoha kulturních projektů. Pomáhá velkým hudebním tělesům, jako je Česká filharmonie, festivalu Letní shakespearovské slavnosti nebo i Divadlu Járy Cimrmana. Zda se nějak změní vzájemné partnerství, není podle vyjádření jejich zástupců zřejmé. Skupina PPF odpoledne oznámila, že na jejím běžném každodenním fungování se odchodem jejího zakladatele nic nemění.

18:17
29. 3. 2021

Petru Kellnerovi se stala osudnou jeho láska pro snowboard. Na „prkně“ přitom válí i nově pověřený šéf PPF Ladislav Bartoníček, jak ukazuje výroční zpráva PPF z roku 2012.

Petr Kellner a Ladislav Bartoníček na snowboardu
18:05
29. 3. 2021

Podle analytiků oslovených ČTK nemusí náhlé Kellnerovo úmrtí znamenat pro skupinu PPF ztrátu pozic ani jejího strategického rozvoje. Její procesy fungování jsou zaběhnuté, shodli se analytici. „PPF má dostatečně zvládnuté a zaběhnuté procesy, aby loď mohla pokračovat dál. Sice bez kapitána, ale v zásadě v jeho duchu,“ řekl analytik Natlandu Petr Bartoň. Zkušenosti podle něj ukazují, že osobně závislé na zakladateli jsou spíše mnohem menší firmy. Také podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se může skupina dále úspěšně vyvíjet. Nicméně úmrtí zakladatele, který skupinu rozvíjel od samého počátku, je nepochybně největší výzvou ve třicetileté historii firmy. Přirovnává ji ke stavu, v němž se ocitla společnost Apple po úmrtí spoluzakladatele Steva Jobse.

17:52
29. 3. 2021

Kellnerův soukromý majetek přitahoval stálou pozornost médií, známá je jeho vila ve Vraném nad Vltavou, vila v Praze na Hanspaulce, chalupa na Jizerce na Jablonecku nebo rezidence v Podkozí na Berounsku. V roce 2002 založil s manželkou Renátou nadaci, která podporuje vzdělanost sociálně znevýhodněných studentů a soukromé gymnázium pro nadané děti v Babicích u Prahy.

17:48
29. 3. 2021
!

Kdo je muž, který po zesnulém Petru Kellnerovi přebral otěže PPF?

  • Ladislav Bartoníček (56) je minoritním akcionářem skupiny PPF od roku 2007, vlastní 0,535 procenta skupiny.
  • Narodil se 27. května 1964 v Praze, vystudoval elektrotechnickou fakultu Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze.
  • V roce 1991 nastoupil do PPF investiční společnosti a.s. jako výkonný ředitel a v roce 1993 absolvoval soukromou univerzitu, Rochesterský technologický institut (RIT) v New Yorku (MBA).
  • Od roku 1996 až do září 2006 působil jako generální ředitel České pojišťovny a.s. V roce 2007 byl jmenován generálním ředitelem a členem představenstva společnosti Generali PPF Holding N.V. (GPH), která patří mezi největší pojišťovací skupiny ve střední a východní Evropě a vznikla jako společný podnik skupiny PPF a Assicurazioni Generali. Generálním ředitelem GPH byl do března 2013.
  • Od března 2014 do února 2018 byl generálním ředitelem biotechnologické společnosti SOTIO a.s., která patří do skupiny PPF.
  • Od roku 2018 je ve Skupině odpovědný za oblast telekomunikací.
  • Jako záliby uvádí tenis, golf a snowboarding.
17:25
29. 3. 2021

O2 a hlavně Moneta na pražské burze smazaly část ztrát nabraných po zprávě o Kellnerově úmrtí. Moneta končí níže o 1,69 procenta, ráno ztrácela přes tři procenta.

16:55
29. 3. 2021
!

„Děkujeme všem za projevy soustrasti a za přímluvy a modlitby pro pozůstalé. Kondolence je možné zasílat na adresu Office of Petr Kellner, Evropská 17, Praha 6, nebo na e-mail condolences@ppf.cz,“ uvedla PPF.

16:50
29. 3. 2021
!

„Skupina PPF oznamuje, že řízením veškerých aktivit ve skupině, místo zesnulého Petra Kellnera, byl dnes pověřen jeden z akcionářů pan Ladislav Bartoníček,“ uvedla skupina v tiskové zprávě.

„Jednotlivé společnosti skupiny PPF jsou řízeny profesionálními týmy manažerů. Skupina PPF jako celek má vypracovaný systém řízení jejích investičních projektů. Společnost konstatuje, že na jejím běžném každodenním fungování se odchodem jejího zakladatele nic nemění,“ zmínila PPF a dodala: „PPF bude pod vedením Ladislava Bartoníčka pokračovat ve svých investičních projektech v souladu s plány a vizemi, které se svým týmem spolupracovníků vytvořil Petr Kellner.“

Ladislav Bartoníček
16:35
29. 3. 2021

„Odešel jeden z nejúspěšnějších podnikatelů, který šířil dobré jméno České republiky ve světě. Upřímnou soustrast celé rodině a jeho blízkým,“ uvedla na twitteru vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO).

16:15
29. 3. 2021

Podívejte se na další snímky Petra Kellnera, pocházejí z loňského srpna. Nejbohatší Čech se před objektivy fotoreportérů objevoval jinak jen minimálně.

Petr Kellner (na snímku z 23. srpna 2020) zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce Petr Kellner (na snímku z 23. srpna 2020) zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce Petr Kellner (na snímku z 23. srpna 2020) zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce Petr Kellner (na snímku z 23. srpna 2020) zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce
15:59
29. 3. 2021

Skupina PPF přidala na svůj twitter jednoduchý tweet se slovy „Jsme PPF“ a fotku svého sídla.

15:54
29. 3. 2021

Podívejte se na záznam z pořadu Epicentrum, kde komentovali smrt podnikatele a filantropa Petra Kellnera politolog Jan Kubáček a ekonom Lukáš Kovanda. 

Video  
Video se připravuje ...