Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ostudný start Havlíčkovy novinky. Elektronické dálniční známky první den nešly koupit

Aktualizováno -
1. prosince 2020
15:00
Autor: ČTK, kal - 
1. prosince 2020
09:50

Nákup elektronických dálničních známek na příští rok přes internetový obchod edalnice.cz v úterý od rána nefunguje, mimo byl ještě v 15 hodin. Ostrý provoz e-shopu se má spustit v průběhu dneška, ještě se ladí některé detaily, řekl ráno Martin Opatrný, mluvčí státní společnosti Cendis, která systém provozuje. Od 9:00 se na ministerstvu dopravy konala tisková konference k zahájení prodeje digitálních známek, které po 25 letech nahradí dosavadní papírové kupony. Kritiku si resort dopravy slízl i od vládního kolegy, ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO), který resort dopravy vede, jde o obranu před hackery i přetížením a o běžný postup.

„Zatím jsme to nepřepnuli do ostrého provozu,“ uvedl Opatrný. Kdy začne internetový prodej dálničních známek fungovat, zatím neupřesnil, má to být „během dne“.

Další informace k systému za zhruba 309 milionů korun, který od počátku provázely problémy, uvedl na tiskové konferenci ministr dopravy Karel Havlíček, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla a šéf Cendisu Jan Paroubek.

„To je běžný postup, který se dělá u podobných projektů. My jsme to spustili od půlnoci, jede to,“ tvrdil Havlíček na tiskovce. „V tuto chvíli jsme to ale překlopili do tohoto režimu, a to proto, že chceme bránit stránky před přetížením. Nikdy jsme neřekli, že od půlnoci bude vše fungovat a že bude ostrý provoz bez jakéhokoli přerušení,“ zmínil vicepremiér.

„Budeme to pouštět průběžně. Ukázali jsme vám, že to funguje. Ale nechceme ten systém dostat pod tlak. Během jednoho a dvou dnů to pustíme do plného provozu. Nyní máme měsíc náskok,“ dodal Havlíček.

Návštěvníci e-shopu měli smůlu

Při návštěvě e-shopu se uživatelům ráno ukazovalo oznámení: „Právě pro Vás připravujeme nové funkce. Za okamžik bude vše hotovo. Zkuste to prosím za pár minut znovu“.

„Mám pocit déjá vu. Do tohoto projektu putovalo několik set milionů korun a pan ministr za funkčnost systému dával hlavu na špalek. Doufám, že to teď uspokojivě vysvětlí. Taková situace hned první den je nepřijatelná,“ zlobil se na twitteru Petříček.

Řidiči si mohou ode dneška kupovat nové elektronické dálniční známky také na pobočkách pošt a čerpacích stanicích Euro Oil. Známky budou vedené na registrační značku vozidla. Typy i ceny známek zůstávají pro příští rok stejné, roční známka stojí 1500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Zůstává i zvýhodnění pro ekologická auta. Novinkou je možnost libovolně nastavit datum začátku jejich platnosti, a to až s předstihem 90 dnů. Roční známky navíc budou nově fungovat po dobu 365 dní bez ohledu na kalendářní rok.

Video  75 milionů ročně navíc: „Elektronické dálniční známky vyjdou dráž než papírové,“ říká Bláha.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dálniční známky budou kontrolovat policisté či celníci několika způsoby. K dispozici budou mít jednak mobilní aparáty, se kterými budou kontrolovat platnost kuponů přímo na dálnicích. Ke kontrole budou moci využívat i mýtné brány, které zbyly po předchozím mýtném systému.

Babiš s Havlíčkem otevřeli nový úsek D6 u Řevničova, zrychlí cestu z Prahy do Varů

Přípravy nového systému dálničních známek provázely v počátcích problémy, které stály místo i předchozího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Stát po vlně kritiky zrušil původní soutěže na provozovatele IT systému, který vysoutěžil za 401 milionů korun. Spolu s tím zastavil další návazné tendry. Ministerstvo dopravy poté zakázku i se supervizí zadalo státnímu podniku Cendis. Podle Havlíčka tím a celkovým zjednodušením systému stát proti původním předpokladům ušetřil okolo 500 milionů korun.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995. Současných 1500 korun za rok platí motoristé od roku 2012. Loni stát vybral 5,35 miliardy korun. Elektronické viněty fungují i v některých okolních zemích, například na Slovensku.

Jaronovaku ( 1. prosince 2020 17:25 )

Jen absolutní neználek a novinář co chce rejpnout do vlády si může myslet,že nějaký server vydrží nápor mnoha tisíců lidí co jsou zvědaví. Opravdu mě tyhlety manipulace a blbnutí lidí štvou.

xiioma ( 1. prosince 2020 14:00 )

Bombastická TV prezentace nefunkčního e-shopu.

Přítomní novináři se smáli, až se za břicha popadali z toho, jak ředitel CENDISU demonstroval nákup a před zraky všech a v přímém přenosu zadával reálnou SPZ, svůj e-mail, svůj telefon a dokonce vyplňoval údaje platební karty.

marmat ( 1. prosince 2020 13:09 )

Vyhroutil: Co s Vámi udělá rodina / známí o Vánocích,
když už TEĎ jste s nervama totálně na huntě/trop ???

marmat ( 1. prosince 2020 13:06 )

f7g7s: Asi jsem nějakej mrmlat fugasi já !? ČTETE, jen co chcete ???
Jedete si pro auto po obědě ? KAM ???
Pokud Vás někam pro něj po pustěj ....zatím nikam bez testu,
což TO vydržet do večera...?
Vydžíte do večera... ? Se svojí sci-fi trollí teorií ???????
Pamatujte si i TROLLÍ FEJKY nesměj být hověziny - bez min.IQ !!!

marmat ( 1. prosince 2020 12:09 )

Autor kal.......se dočkal (?) malého zpoždění....a uspokojil se !!!
Co by dělal s článkem, kdyby TO klaplo ????

Zobrazit celou diskusi