Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nelegální megapárty v Praze a další přestupky: Hřib je na účastníky krátký, zatočí s nimi nový šéf?

Autor: kon, idh - 
1. prosince 2020
08:03

Nelegálně otevřené restaurace, nebo dokonce bujaré večírky ve stylu megapárty, která se uskutečnila z pátku na sobotu v pražské Anenské ulici. Kdo je za ně zodpovědný a kdo je může zatrhnout? Praha se točí v začarovaném kruhu a zodpovědnosti se zříká kdekdo.

Kvůli pandemii koronaviru musí lidé v Česku dodržovat různá, i dost nepříjemná, opatření. Jenže tisíce lidí si z nich dělá šoufky. Celá republika dodržuje opatření proto, aby pomohli sobě i ostatním. Hodně lidí ale ne, Anenská ulice je toho dokladem. „Tady musí činit Praha. Je to jasná výzva primátoru Hřibovi, aby činil,“ řekl už v neděli vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Primátor Zdeněk Hřib (39, Piráti) se však odpovědnosti zřekl. „Jako politik nemohu zasahovat do správních řízení,“ řekl Blesku s tím, že úředníci magistrátu mají na stole 250 podobných případů.

Nový šéf

I proto včera konečně po dvou letech jmenoval nového ředitele magistrátu Martina Kubelku. Dosud ho totiž vedla jen zástupkyně Zdena Javornická, pověřena vedením ještě za dob Adriany Krnáčové před více než dvěma lety. „Přeci jenom nás čekají možná ještě těžší časy pro samosprávy, než jsme zažili doteď, a bude potřebovat nepochybně hodně štěstí ve své funkci,“ řekl po jmenování Kubelky Hřib. Na mysli měl zřejmě i řešení podobných deliktů. „Nikdo nemusí mít obavu, že by magistrát nebyl dostatečně důsledný,“ slíbil Blesku. Jenže… Budou podřízení nového šéfa Kubelky opravdu dostatečně trestat?

Video  Nelegální párty v centru Prahy  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Co se stalo?

Magistrát má na stole okolo 250 správních řízení. Řešit by měl nejen otevřenou VIP restauraci na Vyšehradě (Blesk tam načapal exministra zdravotnictví Prymulu), ale třeba i restauraci Šeberák, kde provozovatel otevřel na protest. Brzo mu tam od policie zřejmě přistane i nelegální párty v Anenské ulici, které se zúčastnilo ve sklepení plesání 119 lidí bez roušek.

Jak se přestupky řeší?

Když někdo porušuje vládní opatření, mohou ho strážníci či policisté pokutovat, anebo ho poslat do správního řízení. „V něm hrozí právnickým osobám pokuta 3 miliony korun, fyzickým osobám až 2 miliony,“ řekl primátor. Správní řízení má na starost odbor bezpečnosti, který spadá pod nově jmenovaného ředitele magistrátu Martina Kubelku. „Paradoxem je, že ministerstvo, kam se lidé odvolávají, nám pokuty snižuje,“ postěžoval si Hřib.

Praha snižuje průměr

Česko se dostalo v protiepidemickém systému PES ze čtvrtého do třetího stupně, díky čemuž se mohou rozvolnit pravidla. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška odpovídá situace třetímu stupni jen v pěti krajích. Jak je to v Praze, kde se, jak se zdá, paří o sto šest? Podle Duška je na tom hlavní město ale dobře. „Kdyby se při výpočtu indexu vynechala Praha, vyšel by na stupeň 4. Situace v Praze je nejlepší,“ řekl Dušek.

lubosbeyr ( 1. prosince 2020 12:29 )

marmat ( 1. prosince 2020 11:46 )

Sysoj Psojic: Třeba i UFO???? S mnoha (110) trolly !?

marmat ( 1. prosince 2020 11:29 )

paveltekyla: Hosté byli to cizin­ci..­..pr­ovozo­vate­lé v nezkolaudovaném klubu !
možná nebýt zásahu MP, tak ta holčička na drogy "dojela" !!!
Záznam /video o tom jasně vypovídá....

marmat ( 1. prosince 2020 11:25 )

To ho bavilo....nebejt toho, tak ho vidíme všichni už podruhé tady na fotce
je jako předchůdce Bohm....sotva byl jmenován vysublimoval
na 2 měsíce "pokořit" Himaláje !!!

Citronel ( 1. prosince 2020 09:57 )

Hrozí, hrozí, pak dostanou 500 kč, které po nich nikdo nechce. Jednou občany zvolená vláda vydala nařízení a to musí platit, ať už tomu věřim,nebo ne. Jednou může dojít opravdu k vážné situaci a občané si nemohou dělat co sami uznají za vhodné. Všechny účastníky zaevidovat a napálit takové flastry, že už na to příště ani nepomyslí, když to jde u zlodějíčka, který ukradne housku, tak i tady, ale to by se asi nesmělo týkat dětí těch kdo o tom rozhoduje. My z východu se rodíme s největším počtem *** a retardů na světě, tak by asi ani ten flastr nepomohl, nedošlo by jim to, bezvýchodná situace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa