Svatomartinská husa jen přes okénko: Šéfka drůbežářů o letošních cenách i ztrátách hospod
Další vlna opatření proti koronaviru, včetně zavření hospod, přišla zrovna ve chvíli, kdy restaurační zařízení čekala významná podzimní událost. Svatomartinské hody. Tradiční pokrm, který obvykle naláká do podniků davy lidí, bude letos možné pořídit jen přes výdejní okénko, nebo rozvozem. Podle šéfky Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je jisté, že restaurace kvůli tomu budou tratit. Čeští chovatelé hus nicméně hlásí stabilní zájem, obvykle je dodávají běžným lidem. Právě českou produkci by Češi podle Dlouhé měli upřednostnit, byť taková husa vyjde dráž než z dovozu. Kolik se letos pohybuje cena za kilo?
Pokud si člověk chce dát svatomartinskou husu, možnosti má dvě – zajít do restaurace, nebo si ji sám upéct. První varianta je o něco snazší, letos je ale vše komplikované kvůli pandemii koronaviru a s nimi spojenými opatřeními. Restaurace jsou zavřené a jídlo mohou prodávat pouze přes výdejní okénko, nebo ho rozvážet, pokud tam zrovna nesedí Prymula nebo Kalousek. Svatomartinskou husu sice plánují i letos, ovšem ruku na srdce – z plastu to není to samé jako z talíře.
Zřejmě tak podniky budou tratit, odhaduje šéfka českých drůbežářů. „Restaurace letos nabízejí pokrmy z hus sebou, ale určitě ztráty budou mít velké,“ podotýká Dlouhá pro Blesk Zprávy. O něco pozitivnější je podle ní situace u chovatelů – zájem o husy mají dlouhodobě vysoký a příliš to nezměnila ani pandemie. Restaurace totiž obvykle sahají po husách z dovozu.
„Vzhledem k tomu, že tuzemští chovatelé prodávají husy přes své tradiční odbytové kanály, prodej z dvora, farmářské trhy, farmářské obchody a mají na husy objednávky už delší dobu před sv. Martinem, pokles objednávek nebudou mít takový, protože předešlé roky hlásí vždy předem vyprodáno,“ popisuje šéfka drůbežářů. Pro doplnění - jistá koronavirová omezení se týkají i farmářských trhů, mohou nabízet jen českou produkci. Tuzemské husy spadají do povoleného zboží.
Dovozové ceny? Nereálné, ničí české chovatele, říká odbornice
Podle Dlouhé se dlouhodobě zvyšuje v Česku zájem po tomto druhu drůbežího masa. Někdy je dokonce tak velký, že se musí sahat po příbuzném ptákovi. „Pokud je nedostatek hus, tak se v restauracích nahrazují kachnami a různými kříženci, tzv. husokachnami,“ odhalila odbornice.
Přesto letos chovatelé chov nerozšířili, naopak se v Česku vylíhlo o 5000 kusů hus méně (celkem 170 863). Produkce totiž není jednoduchá a ještě tu byly nejisté podmínky spojené s probíhající pandemií. „Chov hus je v Česku sezonního charakteru a velice náročný na lidskou práci, přes zimu se poté chovatelé musí věnovat nějaké doplňkové činnosti. V Česku není ani velkokapacitní porážka hus, menší chovatelé mají pouze malé porážky či neregistrované chovy to dělají ručně,“ vysvětlila šéfka drůbežářů, s čím se musí chovatelé potýkat.
Do Česka se proto husy i dováží, jak již bylo zmíněno. Na jednu stranu jsou levnější, na druhou stranu podle zástupců z oboru nedosahují takových kvalit jako ty české. „Dovozové, většinou mražené husy z Polska, Německa, Maďarska, Francie, jsou většinou výrazně levnější, nyní v promoakcích v letácích od 69,60 Kč,“ konstatuje Dlouhá a jedním dechem dodává: „V posledních týdnech se snaží maloobchod lákat zákazníka na akční ceny nabídky základních potravin a toto se odráží na problémech pro naše prvovýrobce, kteří musí konkurovat těmto podnákladovým cenám zboží.“
Cena ve farmářských obchodech, která podle Dlouhé mnohem více odráží realitu a náklady spojené s chovem, je řádově vyšší – od 200 Kč. „Kvalita husy mražené a tuzemské chlazené je jiná,“ zdůrazňuje odbornice. Za pravdu jí dává fakt, že v mražených husách z Polska dochází k častějšímu záchytu salmonely, jelikož tamější legislativa dovoluje mražení drůbežího masa vodou, což sebou nese potenciální hygienická rizika.
Oproti tomu v Česku je povolené mrazit maso pouze vzduchem. Na problém polského drůbežího upozorňoval loni například výkonný výbor Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy, vyzval ministerstvo zemědělství, ať zakáže dovoz drůbežího masa ze všech zemí, kde se k mražení používá voda, tedy i Polska. Ministerstvo odvětilo, že nic podobného neplánuje.
Jak poznat kvalitní husu?
Každý Čechů ročně zkonzumuje v průměru 28,7 kilo drůbežího masa a množství roste. Husa ale v tomto ohledu představuje spíše sváteční zpestření, vede kuřecí a krůtí. Kvalitní husí maso má tmavší barvu, je krátké, šťavnaté a jemné.
V ideálním případě by se husa měla vykrmovat až pět měsíců, a to pestrou stravou. Zahraniční velkochovy tuto doby někdy zkracují na osm až deset týdnů. Dokonalého pokrmu dosáhnete tím, že husu pečete při nízké teplotě klidně i 12 hodin.
Svatomartinská husa pro lidi přes okénko a pro vládní j-elitu přímo v restauraci u stolu s tuplakem
.
Já si ji dám raději doma a sežeru ji celou páč je dutá