Další salmonelová hrozba: Do Česka doputovalo 16 tun závadného masa z Polska

Aktualizováno -
22. 5. 2019
11:04
Autor: ČTK - 
22. 5. 2019
08:17

Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou, sdělil dnes na dotaz ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.

Správa poskytla ČTK seznam míst, kam bylo maso určeno. Všech 12 příjemců těchto zásilek, mezi nimiž je například sklad řetězce Albert nebo jeden z velkých distributorů Bidfood, musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala, nebo nyní vypíše. Vyjádření firem ČTK zjišťuje.

Veterináři před domluvou s ministerstvem zemědělství o zavádění individuálních mimořádných opatření informovali prakticky každý týden o nálezech polského masa se salmonelou. Nyní zveřejnili nálezy zpětně za poslední zhruba měsíc.

V 11 případech šlo o kuřecí maso, v jednom o krůtí. Mezi příjemci je mimo jiné Michal Kurtin, jehož firma již dříve přijala polské maso z šarže, v níž byla zjištěna salmonela. Podobně v dubnu mířilo maso se salmonelou do skladu Bidfoodu. Maso ze salmonelové šarže se také letos dostalo do skladu firmy Made Group, která ale naprostou většinu vrátila zpět polskému dodavateli dřív, než byly známy výsledky testů.

Mluvčí veterinární správy zdůraznil, že nejde o plošná opatření, jako tomu bylo u kontrol hovězího masa z Polska letos v zimě, ale že cílí na konkrétní subjekty, u kterých je riziko výskytu salmonely vyšší.

„Ukazuje se, že námi přijatá opatření jsou na místě, SVS těmto subjektům následně nařídila povinnost každou další zásilku drůbežího masa ze stejné země nechat laboratorně vyšetřit na zdravotní nezávadnost před dalším uvedením na trh. Znovu opakuji, že zásadní je pro nás ochrana spotřebitelů a kontroly dovozu masa ze všech zemí budou nadále intenzivní,“ řekl ČTK ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Čeští řezníci mají potíže

Majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí své podnikání. Má totiž problémy se zajištěním potřebných veterinárních rozborů. Zvažuje proto i právní kroky. „Nechápu, proč musíme provádět povinně veterinární rozbory dovezeného masa, když mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso je v pořádku,“ řekl podnikatel. V jeho prodejně před časem skončilo 255 kilogramů polského drůbežího, u kterého veterináři odhalili salmonelu. „Okamžitě jsem dostal zákaz dovozu drůbežího masa z Polska,“ řekl Šajtar.

Aby mohl maso prodávat, musel by nechat každé laboratorně vyšetřit. Rychlejší verze testů trvá jeden den, je podle něj ale příliš drahá. Levnější trvá tři dny, maso je pak však už neprodejné. „Je nemožné dovážet maso a nechat ho pokaždé vyšetřit. Zvažuji proto, že ukončím podnikání. Je to otázka měsíců. Především proto, že mám dvouměsíční výpovědní lhůtu u pronajatých prostor,“ doplnil podnikatel a nechápe, proč je v celé kauze trestán právě on, poslední článek celého řetězu.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

 

Sledujte pořady Blesk Zpráv

Epicentrum S prezidentem v Lánech Ptám se, pane premiére

Redakce Blesk Zpráv pro vás každý týden od pondělí do čtvrtka připravuje pořad Epicentrum s rozhovory na aktuální témata. Kromě toho vám pravidelně přinášíme názory prezidenta Miloše Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech a zpovídáme i premiéra Andreje Babiše.

agfor ( 22. května 2019 19:43 )

Ono je jedno jestli jíš polský nebo babišův hnus.

mitie ( 22. května 2019 19:28 )

Hergot, proc musime vubec brat cokoliv od polaku? proc nemuze byt u nas nase slepici farma dotovana statem...pokolikate uz v novinach cteme co za sunty nam polaci posilaji...at si to nechaji a krmi s tim svoje lidi...prasivci...

mascula ( 22. května 2019 17:01 )

od Poláků nic nebrat, jsou to v podstatě bílí cikáni, šupáci ušmudlaní

rentierskej ( 22. května 2019 16:29 )

nikdo.
to vím přesně!

rentierskej ( 22. května 2019 16:19 )

tak ono to maso, co poláci nazývají kuřecím, už s kuřetem stejně nemá nic společného: víc vody než masa = tzv. KŘEHČENÉ maso. a babišovy ***, to samé.
zmíněného zelinku - krůtí maso, znám osobně; lze k němu i zajet a pak kupující ví, jak, čím a kde zelinka (budoucí maso), chová...

Zobrazit celou diskusi
Další videa