Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Další salmonelová hrozba z Polska: Do Česka doputovaly čtyři tuny drůbeže, polovina se snědla

Aktualizováno -
17. dubna 2019
12:11
Autor: ČTK - 
17. dubna 2019
11:47

Veterináři objevili na českém trhu další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska, ve kterých byly bakterie salmonely. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jedna ze zásilek, ve které byla chlazená kuřata o celkové hmotnosti 2250 kilogramů, byla zákazníky nejspíš po tepelné úpravě masa zkonzumovaná. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Obě zásilky směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. V prvním případě se jednalo o 2250 kilogramů chlazených kuřat bez drobů distribuovaných do porcovny v Žalkovicích na Kroměřížsku. Ve druhém případě o více než jednu a půl tuny vakuově balených mrazených slepic, jejichž příjemcem byl obchodník z obce Podolí u Uherského Hradiště,“ uvedl Vorlíček.

U první zásilky byl podle veterinářů výrobcem Hybro Sp. z o.o., Zaklad Produkcyjny Kaniów, datum spotřeby měla do posledního března. „Z porcovny společnosti Solertia Group ze Žalkovic směřovalo dle dokumentů dodaných porcovnou kuřecí maso k cca 25 odběratelům - především stravovacím zařízením - v několika krajích České republiky. SVS situaci dále prošetřuje,“ dodal veterinární mluvčí.

V druhé zásilce šlo o mražené slepice, které firma Kovář plus z Podolí distribuovala ke 14 odběratelům. „Vzhledem k tomu, že se jedná o mražený produkt s datem spotřeby až v březnu 2020, je pravděpodobné, že část masa může být ještě u obchodníků či v mrazničkách konečných spotřebitelů. Maso je v takovém případě možné vrátit v místě nákupu,“ dodal mluvčí. Dodavatelem této zásilky byla podle veterinářů firma Zaklady miesne „Brado - 2“ spólka akcyjna z Waclowic.

Veterináři poslední dobou informují zhruba každý týden o nálezech zásilky polského masa se salmonelou. Minulý týden uvedli, že se do Česka dostalo 540 kilogramů polského kuřecího se salmonelou, část masa se snědla, část veterináři dohledali. V předminulém týdnu pak šlo o půltunovou zásilku řízků z Polska se salmonelou.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Podle Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

J

petr12 ( 17. dubna 2019 18:53 )

polská špína,politici,evrohovada a celá zločinecká EU !

doktormediciny ( 17. dubna 2019 18:28 )

Jmenovat tgady nejalkeho obchodnika je z eticke stranky dost nepripuistne..Ten clovek za nic nemuze a muze mit hmotnou skodu 

kuromrd ( 17. dubna 2019 17:14 )

měl jsem je za bratry, ale je to dobytek

Kolobrnda ( 17. dubna 2019 16:41 )

To už škoda slov!

kamca25 ( 17. dubna 2019 15:28 )

Nechapu taky. Porad neco..

Zobrazit celou diskusi