Sklad skrýval salmonelovou „bombu“. Bakterie byly v dalších šaržích polského masa

Aktualizováno -
6. března 2019
19:45
Autor: ČTK - 
6. března 2019
18:52

V lounském skladu Petr Novotný - Gastroplus, kde se minulý týden našla salmonela v polské zásilce drůbežího masa, potvrdili dnes veterináři salmonelu i v jiných šaržích mraženého masa od společnosti Inter-Natural 2000. Šlo celkem o čtyři tuny masa, zásilka byla ve skladu pozastavena od minulého týdne, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ke spotřebitelům se nedostalo. Česko neustoupí od kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu, řekl ministr zemědělství Miroslav Toman po dnešním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Již minulý týden SVS informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky, která měla celkem zhruba 4,5 tuny, byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou,“ uvedl mluvčí.

Majitel firmy Petr Novotný zdůraznil, že nešlo o novou zásilku masa, ale vzorky ze zbývajících šarží z původní zásilky, ve které veterináři našli salmonelu už minulý týden. Maso podle něj bude po dohodě s veterináři zlikvidováno. „Český dodavatel, s kterým spolupracujeme a který zásilku dodal, už sám vydal prohlášení, že maso z Polska dále odebírat nebude,“ řekl ČTK Novotný.

Vyšetření podle Vorlíčka potvrdilo přítomnost tří různých sérotypů salmonel ve všech osmi šaržích masa. V některých vzorcích se nacházelo hned více sérotypů salmonel najednou. „Tato zjištění považujeme za závažná. Svědčí o přetrvávajících nedostatečných hygienických podmínkách zpracování,“ dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Šarže se vyráběly v různých termínech, tři z nich v první třetině loňského prosince, zbytek letos v únoru.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Veterináři nemají podle Vorlíčka žádnou informaci, že by zatím v souvislosti s tímto masem byl někdo nakažen salmonelózou. „SVS ve spolupráci s hygieniky situaci dále bedlivě sleduje,“ uzavřel mluvčí.

Česko od kontrol polského masa zatím neustoupí

Ministr zemědělství Miroslav Toman dnes jednal o mimořádných kontrolách polského masa s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. „Informoval jsem ho o aktuální situaci v České republice, o včerejším (úterním) rozhovoru s polským ministrem (zemědělství Janem Krzyszofem) Ardanovským a o závazcích, které polská strana dala,“ sdělil Toman po jednání, které podle něho trvalo více než půldruhé hodiny.

Jediným konkrétním závěrem schůzky byla dohoda, že se Toman spolu s polským protějškem sejdou na trojstranném jednání během zasedání Rady EU v Bruselu 18. března. Do té doby podle Tomana nebude Česko nic měnit na kontrolách, k jejichž zrušení minulý týden Prahu vyzvala Evropská komise. České úřady se podle něj rozhodnou až po vyhodnocení slíbených polských kroků.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od předminulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

mbmb ( 12. dubna 2019 06:27 )

Mnoho clanku mafie Agrofeldu v koupenem presse -Darebaci otravi kohokoliv kvuli jejich miliardam I ten holansky majitel Lidlu je primitiv prodava konske Lasagne a odrezava razitka z masa oznacene ZAVADNE

vagin-analev ( 6. března 2019 21:37 )

Převážně jsem ten polskej šmejd dováží agrofert. Ale kobliha je zdarma.

zlymikes ( 6. března 2019 20:24 )

zase hit pro pisálky - kdyby si přečetli základní hygienická pravidla, která zná i učeň 1. ročníku kuchaře, tak by věděli, že jakékoliv kuřecí a salmonela jdou spolu v ruku v ruce.A nemusí to být polské ale třeba Babišovo. Proto je také zakázáno ukládat kuřecí spolu s jinými potravinami, kuřecíse musí zpracovávat na samostatném místě a to vždy omýt včetně nožů a pazourů a také i minutku z kuřecího pořádně propéct.

Zobrazit celou diskusi