Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Richard (27) přežil vážnou nehodu: Po klidných letech se jeho chůze i psychika zhoršují

Autor: ula - 
4. října 2020
06:30

Richardovi (27) se život obrátil naruby v 15 letech. Chystal se na střední školu, měl plán, že se stane architektem. Miloval sporty jako lyžování, plavání, jízdu na kole a na motorce. Ta se mu ale stala osudnou. Při tréninku na polní cestě se mu na motorce zasekl plyn a těžce havaroval. Rodinu lékaři připravovali na nejhorší. Richard se ale ukázal jako bojovník, i když se musel znovu učit chodit a mluvit. Po velkých pokrocích se ale stav mladého muže začal zhoršovat, přidala se epilepsie a problémy s chůzí.

Richardovo dětství bylo šťastné. Rád sportoval, lyžoval, plaval, hrál tenis, fotbal, jezdil na kole a na motorce. Dokončil základní školu a chystal se na střední průmyslovou školu. Jeho snem bylo stát se architektem.

Bylo mu právě 15 let a užíval si prázdniny, když veškeré jeho plány zhatila vážná nehoda. Při tréninku na polní cestě na motorce se zasekl plyn a došlo k těžké nehodě, která Richardovi zcela změnila život.

„Měl těžké krvácení do mozku, posunutý obratel, poraněné plíce a frakturu žeber. Lékaři mi říkali, abych se připravila na nejhorší. Ta zranění vypadala jako neslučitelná se životem,“ vzpomíná na těžké chvíle Richardova matka Andrea. Její syn se ale ukázal jako bojovník. Nic už ale nebylo jako dřív.

Ochrnutí části těla a záchvaty s bezvědomím

„Rozbil se nám celý svět. Museli jsme se naučit žít úplně jiným životem. Dcera se s tím těžce vyrovnávala, přestože je Richard mladší, tak byl pro ni vždy velkou oporou. Hodně nám tehdy pomohli mí i synovi kamarádi,“ říká Andrea.

Následovaly dlouhé měsíce po nemocnicích a rehabilitačních ústavech, cvičil, trénoval, učil se mluvit - vše od začátku. Z nehody si bývalý vášnivý sportovec odnesl částečné ochrnutí pravé strany těla, potíže s krátkodobou pamětí a vadu řeči. Jakákoli komunikace je pro něj velmi náročná.

Měl také problémy se záchvaty, při kterých upadal do bezvědomí. Po úrazu se na sobě snažil pracovat a vyrovnat se s nepříznivou situací. I přes svůj handicap chodil na procházky starou Prahou, obcházel vesnice okolo oblíbené chalupy a navštěvoval kamarády.

Kolapsy z epilepsie

Před pěti lety se u mladého muže také objevila epilepsie. Záchvaty se projevovaly kolapsy a díky vhodné medikaci postupně odezněly. „Naštěstí jsme se dostali do Motola k paní doktorce Zárubové, které vděčíme opravdu za mnohé. Chtěla bych jí proto tímto způsobem moc poděkovat. Richard bere léky, které fungují, a epileptické záchvaty už prakticky nemá,“ popisuje synovu léčbu Andrea. Sama pracuje jako zdravotní sestra, díky čemuž věděla, jak se o Richarda při záchvatech postarat – záchvatu nebránit, počkat, než odezní, a poté nechat nemocného v klidu odpočívat.

Richard nyní navštěvuje učiliště pro pacienty s vícečetným postižením, kde pracuje s keramikou. Lyžování, fotbalu i tenisu, které ho dříve bavily, se musel vzdát. Pravidelným pohybem se pro něj staly procházky. „Většinou chodíme společně, ale v okolí naší chalupy, které dobře zná, se prochází i sám. Ujde i 20 kilometrů,“ vypráví s obdivem Andrea.

Richardovi schází motivace

Jenže neuvěřitelné pokroky ale dosáhly svých hranic, nastalo pár stagnujících let. Mizí motivace, zhoršuje se nejen chůze, ale i nálada a psychika. Richard se potýká s úbytkem svalů a zakopává. Postupně tak přichází i o poslední možnost pohybu, kterou má. 

Pomoci by Richardovi měl speciální přístroj WalkAide. „Sedmadvacetiletý Richard má při chůzi potíže se zakopáváním pravé nohy. Přístroj elektricky stimuluje podkolenní nerv na pravé nože. Jakmile nemocný nakročí, přístroj sepne nerv, což zabrání zakopnutí, a pacient tak může pokračovat v normální chůzi,“ vysvětluje MUDr. Jana Zárubová z Centra pro epilepsie FN Motol, která je zároveň místopředsedkyní spolku EpiStop. Právě na přístroj pro Richarda putoval výtěžek z letošního běhu pro lidi s epilepsií Epi©Runu.

Chcete pomoci Richardovi a jeho rodině?  Přispět můžete na portálu Darujme.

„Věřím, že přístroj synovi dodá novou motivaci se nevzdávat, která mu bohužel v poslední době ubývá. Richardovi naštěstí zůstala i po nehodě jeho stará povaha. Pořád je to ten kluk, které ho jsme znali. Dokáže si ze sebe udělat srandu, vtipkovat, ale samozřejmě si také velmi dobře uvědomuje, co se mu stalo a jak se mu změnil celý život,“ uzavírá Andrea.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině