Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Medici prázdniny nemají: Stovky jich pracují v pražských nemocnicích

Do pražských nemocnic proudí stovky mediků. Pomáhají přetíženým oddělením.
Do pražských nemocnic proudí stovky mediků. Pomáhají přetíženým oddělením.  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, jim - 
19. března 2020
19:40

Studenti lékařských fakult Karlovy univerzity sice nechodí na přednášky, ale volno rozhodně nemají. Do pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) se jich od minulého týdne přihlásilo 150. Zhruba třetinu jich nemocnice nasadí v klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Pomoc mediků využívá také například Fakultní nemocnice Motol a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Studenti lékařských fakult mají posílit případný nedostatek zdravotnického personálu kvůli šíření nového typu koronaviru.

Podle Kulišiaka se na 1. LF UK k výpomoci přihlásilo asi 480 studentů. „To jsou lidi, kteří se chtějí aktivně podílet nebo už se podílejí na dobrovolnické práci,“ uvedl. Zhruba 170 lidí se podle něj již zapojilo do výpomoci v Praze a kolem 50 v nemocnicích mimo hlavní město. „Jsou například v Ostravě, Kladně, Ústí nad Labem, Písku a v podobných nemocnicích,“ řekl. Zbytek přihlášených podle něj zatím čeká na to, kam bude přiřazen.

Stovky studentů

Na 2. LF se podle jeho informací přihlásilo k výpomoci 370 lidí a na 3. LF 530. „Momentálně umístěných v nemocnicích má 2. lékařská fakulta 80 a 3. lékařská fakulta 180,“ řekl. Počty přihlášených dobrovolníků podle něj stále narůstají.

Kromě zaměstnanců nemocnic doplňují studenti 1. LF UK i personál pražské záchranné služby. Podle Kulišiaka se to týká momentálně zhruba 20 mediků. „Nepracují přímo na call-centru, ale pomáhají s odběrovými vzorky (při testování na koronavirus),“ řekl.

Sanitáři a ošetřovatelé

Studenti medicíny nemají podle legislativy pravomoci na to, aby suplovali zdravotní sestry. Medici proto většinou pracují například jako ošetřovatelé či sanitáři. Dělají ale i různé pomocné práce, dodal. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) se podle mluvčí Jitky Zinke například zapojí do administrativních činností.

Nabídku pomoci nemocnicím spolu dobrovolníci z lékařských fakult podle Kulišiaka koordinují tak, aby každý vypomáhal především na pracovištích své fakulty. Studenti z 1. LF UK zatím nastoupili především do Všeobecné fakultní nemocnice, kde je jich 85. Pomáhají ale také v ÚVN (10 studentů), v Nemocnici Milosrdných sester na Petříně (10) a v Nemocnici svaté Alžběty na Novém Městě (přes 20).

Práce je dost

Dalším krokem by podle Kulišiaka měla být pomoc zařízením primární péče, tedy třeba v ambulancích praktických lékařů nebo specialistů. Studenti také již kontaktovali hospice, domovy sociální péče nebo polikliniky. „S nimi jsme momentálně v kontaktu a snažíme se domluvit, kolik budou potřebovat lidí,“ řekl Kulišiak.

Vláda kvůli šíření koronaviru uložila studentům pátých a šestých ročníků medicíny, aby posílili hygienické stanice, krajské záchranné služby a 17 nemocnic. Za běžných okolností bývají medici v nemocnicích především při praktické výuce a někteří tam pracují jako sanitáři. Podle statistik ministerstva školství studovalo loni ve všech ročnících 1. LF UK 4545 lidí, na 2. LF 2265 lidí a na 3. LF 1886 lidí.

Do konce března by mělo 39 studentů medicíny nastoupit také do Thomayerovy nemocnice v Krči. „Jejich využití bude prakticky v rámci celé nemocnice. Další studenty máme ještě v zásobě a jedná se přibližně o 25 lidí, kteří nám nabídli svou pomoc,“ řekl mluvčí Petr Sulek.

zlymikes ( 19. března 2020 20:54 )

Otázka - nemocnice jsou jen v Práglu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa