Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přehledně: Nové tresty pro řidiče. Za mobil 4 body dolů a vyšší pokuty pirátům?

Autor: jt - 
23. května 2020
16:50

Mobil za volantem? 4 body dolů! Uděláte to třikrát a jste bez řidičáku. Za dva roky má začít platit nový bodový systém z dílny ministerstva dopravy. Přísněji by se nově měly postihovat závažné přestupky a pozor si budou muset dát řidiči začátečníci.

Nově tak bude mít bodový systém tři sazby - 2, 4 a 6, které policie udělí podle závažnosti. Beze změny má zůstat odebrání řidičského průkazu, pokud přijdete o 12 bodů. Začínající šoféři by se ale měli mít více na pozoru. Dostanou totiž doklady jen na zkoušku. Co to znamená? Během dvou let jim bude hrozit zabavení dokladu už za 6 bodů – tedy po jednom vážnějším přestupku.

Ne všechny změny ale budou tak drakonické. Někde se dokonce sankce sníží. Třeba za špatné parkování, stání na zákazu zastavení či nerozsvícená světla. Tam by se měla snížit maximální pokuta o pětistovku na 1500 Kč. Nebo je policie vyřeší domluvou.

Ministerstvo počítá také se zavedením možnosti nechat se informovat o stavu bodového konta pomocí SMS, e-mailu nebo datové schránky.

Zaměřeno na piráty

„Jdeme po vzoru západních zemí, kde kladou větší důraz na nejčastější prohřešky, jako je nevěnování se řízení kvůli telefonování, vysoké překročení rychlosti, alkohol za volantem. Přísněji se tak postihuje záměrné porušování předpisů, kdy cílem je vyloučit piráty silnic z provozu,“ řekl vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček (50, za ANO).

Pokud řidiči udělají závažnější přestupky, můžou podle návrhu přijít o »papíry« až na tři roky. Dosud byla doba zákazu řízení o rok méně, tedy dva roky.

Ven s vestou

Zpřísňuje se pokuta za nepovolené vjetí na železniční přejezd z 5 tisíc až na 25 tisíc korun! V návrhu se také počítá se zavedením povinnosti nosit reflexní vestu při vystoupení z auta do silnice v případě nouzového stání i v obci. Zakázáno by mělo být také parkování na chodníku.

Pokud návrh projde vládou, Parlamentem a podepíše ho prezident, změny by měly začít platit od roku 2022.

Nový bodový systém, jak jej navrhuje Havlíčkovo ministerstvo dopravy. Nový bodový systém, jak jej navrhuje Havlíčkovo ministerstvo dopravy. | Infografika Blesku

 

kralovna-vsech-mori ( 23. května 2020 21:00 )

Body dolů? A z čeho vy kašpaři?

honzatrx ( 23. května 2020 18:19 )

Zákony a vyhlášky jsou obrazem těch, kteří je navrhují, tvoří a schvalují.

honzatrx ( 23. května 2020 18:16 )

Vláda rozházela finance a potřebuje si je vybrat od lidí zpět, tohle je jeden ze způsobů, pak přijde na řadu zvýšení daní a stanovení nových pomalu i jen za to, že dýcháte. Silniční piráty a zbohatlická *** v drahých vozech to neodradí, ti na to mají prachy, právníky a kamarádíčky nebo se vždy nějak dokáží vykroutit. Odskáče to zas jen obyčejný řidič, kterého budou buzerovat za kdejakou ptákovinu (překročení o 3 km/h 5 metrů za cedulí obec, umístěnou daleko v polích od prvního domu atd.) protože nemá moc šancí se bránit a jak se říká, na prostý lid musí být přísnost, aby si na honoraci nevyskakoval.

Kecalek ( 23. května 2020 17:21 )

Chtěl bych toho odborníka přes dopravu upozornit, že body se neodečítají, ale přidělují. ☺

nakobyl ( 23. května 2020 17:15 )

vyšší pokuty pirátům?
Tak to jsou kecy. V návrhu není nic drogách, takže zfetovaní Piráti jsou a budou hájeni

Zobrazit celou diskusi