Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uhelný magnát Štěpánek (†66) spáchal sebevraždu. Zlomilo ho propouštění, nebo zdraví?

Autor: blv, ČTK - 
12. března 2020
11:36

Zemřel miliardář a šéf těžařské skupiny Sokolovská uhelná František Štěpánek. Podle internetových stránek časopisu Forbes důvodem údajně byly nedobré vyhlídky uhelného byznysu, které se jeho firmy, jejíž ziskovost jde rychle dolů, dotýkaly a také jeho zdravotní obtíže. V posledních letech miliardář už osobně těžařskou firmu formálně neřídil a byl jen předsedou dozorčí rady.

Podle Forbesu důvodem údajně byly nedobré vyhlídky uhelného byznysu, které se jeho firmy, jejíž ziskovost jde rychle dolů, dotýkaly a také jeho zdravotní obtíže. Sokolovská uhelná je největším zaměstnavatelem v Karlovarském kraji.

„Prověřujeme úmrtí 66letého muže, ke kterému mělo dojít dne 12. 3. 2020 v dopoledních hodinách v Dolním Rychnově na Sokolovsku. Vzhledem k okolnostem případu nemůžeme poskytovat žádné další bližší informace,“ řekl Blesk Zprávám policejní mluvčí Jakub Kopřiva. 

Firma informace o úmrtí předsedy dozorčí rady potvrdila na svých stránkách:

Oznámení o smrti Františka Štěpánka na stránkách firmy. Oznámení o smrti Františka Štěpánka na stránkách firmy. | SÚAS
"První moje reakce? Zůstali jsme sami. Odešel největší patriot tohoto regionu. Člověk, kterému na regionu hodně záleželo, a zároveň člověk, který pomáhal, aniž to kdo věděl," řekla starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

Špatné obchodní vyhlídky

Těžební firma Sokolovská uhelná, a.s. (SUAS) loni v listopadu oznámila, že začne s postupným útlumem a během dvou let by z ní měla odejít až tisícovka zaměstnanců. Důvodem je tlak na omezení těžby a zpracování uhlí a související ceny emisních povolenek. Nyní firma zaměstnává asi 3000 lidí, dalších téměř 700 pracuje v dceřiných firmách.

Štěpánek v listopadu uvedl, že stát přes několikaleté varování pro transformaci regionu neudělal téměř nic: "Uhelný průmysl je v situaci, kdy se říká, uhlí musí pryč v Evropě. A dělá se všechno proto, aby uhlí nebylo. Ale co se bude dít v regionech, kde uhlí skončí?" Dodal, že kdyby se část peněz za emisní povolenky vracela do regionů, odkud peníze za povolenky pocházejí, bylo by možné je použít na investiční pobídky a tvorbu pracovních míst.

Jen Sokolovská uhelná loni zaplatila na emisních povolenkách asi 1,4 miliardy do státního rozpočtu, letos to má být asi 1,5 miliardy korun. Ceny povolenek na trhu rostou. Společnosti klesl podle výroční zprávy v roce 2018 zisk na 252 milionů korun po zdanění. V roce 2017 uhelná společnost vykázala zisk 526 milionů korun. Tržby firmy loni přitom stouply ze 6,16 miliardy Kč v roce 2017 na 6,57 miliardy korun.

Štěpánek se narodil v roce 1953 v Sokolově. Po absolvování Vysoké školy báňské v Ostravě od roku 1979 působil v provozech Sokolovské uhelné, kterými prošel doslova od nejnižších až po nejvyšší pozice. 

1163906:gallery:true:true

lunatic ( 17. března 2020 17:21 )

Chvályhodné,uvažuji o tom,že. Vám přispěju; pokud se rozhodnete mě kontaktovat na:p­odidyk­@gma­il.co­m,má­te 16Kč naprosto jistých

Luk rsk ( 14. března 2020 07:56 )

Eko-klima teroristé ho uštvali. Co zapáchá po lidských právech, ochraně zvířat, po ekologii či klimatu, to všechno je nejhorší zločin. Fandu jsem znal osobně, byl to dobrý člověk. Kdyby vyčlenil ze svého majetku jednu miliardu na potírání ekoklima aktivistů, neziskovek a jejich ideologie vůbec, tak by to byl ještě mezi námi. Já osobně do likvidace ekoklima ideologie a jejich nositelů budu investovat dvě miliardy a věřím, že se život nás všech změní k lepšímu.

villon ( 13. března 2020 11:14 )

Proč si to teda hodil? To mislim bez ironie, fakt mě to ajimá.

lunatic ( 13. března 2020 09:58 )

Děkuji za Vaše uznalá slova a rád bych Vám + přispěvateli "wildovi" popřál jen vše dobré a mile povzbudivé - samozřejmě to lze vztáhnout i na další z přispěvatelů

sigmae ( 13. března 2020 07:39 )

máte hodně smutný život, ale je to vaše volba

Zobrazit celou diskusi