Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Papežova moč za sedm tisíc? Příznivci urinoterapie jásají. „Absurdní,“ křižují se odborníci

Autor: for - 
16. května 2020
23:00

Moč se dá použít při léčbě infekce, dá se s ní dezinfikovat zranění, dokáže vyléčet šedý zákal a je vhodná i na klystýr - tak to aspoň vidí zastánci urinoterapie. Před časem se dokonce objevil i inzerát, kde prodejce nabízel moč papeže Jana Pavla II. za sedm tisíc. Přidal k ní i příběh o tom, jak instalatér vzácnou kapalinu získal. Paradoxní je, že zesnulý papež umřel se zánětem ledvin. Řada lékařů ale má konzumování moči za absurdní. Její složení může být totiž toxické a pro tělo nebezpečné. 

„Léčivá Urinka - šance pro nemocné!!! V červenci r. 1995 Svatý Otec Jan Pavel II. navštívil Slovensko a mimo jiné se ubytoval v luxusním Apartmá v Bratislavě. Šikovný technik odšroubal potrubí a čekal, až to poteklo. Čekání bylo plodné - urinka potekla,“ láká příběhem prodejce na internetu. 

Inzerát, který se poprvé objevil už v roce 2016, se opět navrátil a z lidí tahá i sedm tisíc za lahvičku moči. „Již 47 věřících potvrdilo, že Urinka Svatého Otce je obzvláště léčivá!!! Božena z Turzovky tvrdí, že jí tento svatý mok vyléčil exzém...Polkněte lžičku před spaním a budete zas jak rybičky!!!“ napsal dále obchodník. Přidal i fotografii moči s popiskem. 

Jan Pavel II. zemřel v roce 2005 se zánětem ledvin, tedy orgánem, který zodpovídá za vylučování nečistot těla tím, že vytváří moč. I kdyby v roce 1995 nebyla ještě papežova moč líhní bakterií, stále je to tekutina, která je 25 let stará.

Je libo 25 let starou papežovu moč? Za sedm tisíc je vaše! Je libo 25 let starou papežovu moč? Za sedm tisíc je vaše! | Reprofoto facebook

Moč na šedý zákal, infekci i oděrku? 

Najdou se i tací, kteří by sedm tisíc za moč papeže rádi dali. „Urina v silné koncentraci nejenže oslabuje viry jako jsou obrna a vzteklina, ale přímo je ničí. Zároveň účinkuje jako výtečná a jistá přirozená vakcína a osvědčila se v léčbě široké škály neduhů, včetně chronických a akutních zánětů jater, černého kašle, astmatu, senné rýmy, planých neštovic, migrény a zažívacích potíží. Dále zkoušky s urinou prověřily, že zaručeně léčí šedý zákal,“ tvrdí zástanci urinoterapie. 

Nejlepší je pak podle informací ranní moč, která obsahuje velké množství hormonů a nejvíce vyloučených vitamínů a minerálů. Moč ve skutečnosti opravdu obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, ale rovněž také velké množství odpadních látek, molekul vyfiltrovaných ledvinami z krve a nevyužitých vitamínů. 

Experti: Absurdní a nebezpečné

„Moč obsahuje spoustu látek, kterých se tělo chtělo zbavit, a nedává smysl mu je znova podstrkovat. Nesmyslná jen proto i urinoterapie neboli léčba z oblasti alternativní medicíny, při které pacient pije svou vlastní nebo cizí moč nebo se jí potírá,“ odporuje uroložka Michaela Matoušková z České urologické společnosti ve svém článku o urinoterapii. 

Český klub Sysifos, který je složen z vědců a expertů na různá témata a zaměřuje se na vyvracení mýtů a nepravd, se o urinoterapii také zajímal. Jejich závěr se dá shrnout do jednoho slova. „Absurdní“.

Přesto se najdou lidé, kteří si urinoterapii nemohou vynachválit. Doporučují pít ji, potírat se s ní, kapat si ji do očí či nosu a dělat si s ní klystýr. Zmiňují ale, že se musí jednat o moč zdravou a rovněž upozorňují, že se tělo musí na urinoterapii připravit. 

Přípravou pak míní očistu od tučných a nezdravých potravin, od cukru, mouky a od masa. Člověk by měl prostě alespoň dva týdny před začátkem terapie zdravě jíst a cvičit. Pro začátečníka doporučují zastánci urinoterapie, aby začal s proplachováním nosu a úst močí a s potíráním pokožky. Zdůrazňují pak, že má člověk vnímat chuť i barvu své moči - na tom totiž dokáží poznat, jestli se správně stravují a tělo se léčí. 

Na ruku jde zastáncům a podporavatelům urinoterapie také fakt, že urina je ve stopovém množství obsažena i v různých masitčkách či v balzámech na rtech. 

S močí si hrají i babské rady, které doporučují moč jako dezinfekci nebo jako prostředek pro zmírnění bolestí při žahnutí medúzou a kopřivami. „Pokud je moč sterilní, posloužit by tak nejspíš mohla. Ovšem je skutečně sterilní? Při použití moči hrozí, že si do rány zanesete i nežádané látky. Když už, raději si ránu olízněte, protože sliny obsahují ptyalin a ten působí dezinfekčně. V moči žádná taková látka, která by dezinfikovala, není,“ doplňuje k tomu Matoušková ve svém článku. 

 

Zobrazit celou diskusi