Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Povinná maturita z matematiky se možná posune, jasno bude na jaře. Piráti ji chtějí zrušit

Autor: ČTK - 
28. ledna 2020
18:32

Povinná maturita z matematiky možná od roku 2021 zavedena nebude. Jasno bude ale až na jaře. Rozdílné názory na to panovaly ve všech poslaneckých frakcích s výjimkou Pirátů, kteří jsou pro její zrušení. Někteří vládní poslanci v úterý navrhovali pouze odklad o rok, maximálně o dva. Sněmovna v úterý po tříhodinové debatě ukončila dvakrát přerušené první kolo posuzování předlohy, kterou nyní projedná sněmovní školský výbor. Vyrovnat by se s tím měl do konce února.

Zrušení obhajoval ministr školství Robert Plaga (ANO), podle něhož si studenti musí nejprve osvojit matematické dovednosti. „Povinnou maturitou z matematiky nedocílíme toho, aby studenti a děti uměli matematiku. Papír to nevyřeší,“ uvedl.

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) namítala, že Plagův návrh neodpovídá vládou schváleným dlouhodobým záměrům ve vzdělávání, které s maturitou z matematiky od příštího roku počítaly. Doporučila se jim co nejvíce přiblížit. Podobně poslanec ANO Ivo Vondrák uvedl, že školská komise Asociace krajů navrhla odklad o rok, maximálně o dva.

„Za dva roky budeme před tím samým problémem“

„Maturita z matematiky je matematikou z myšlení. Budoucnost skutečně stojí na maturitě z matematiky pro všechny, byť v životě ji nebudou úplně využívat,“ uvedl Vondrák.

Lidovec Jiří Mihola pouhý odklad odmítl. „Za dva roky budeme před tím samým problémem,“ uvedl poslanec. Podle něj je třeba zaměřit se na obsah předmětu. Plaga souhlasil s požadavkem Petra Gazdíka (STAN), aby projednal se zástupci stran podobu matematiky v příštích deseti letech.

Zatímco Jan Zahradník (ODS) varoval před zrušením, Martin Baxa (ODS) podotkl, že povinnou maturitu z matematiky má jen osm zemí EU.

Vládní návrh počítá s tím, že studenti si nadále budou moci vybrat mezi maturitou z matematiky nebo z cizího jazyka. Od jara 2021 by se podle novely školského zákona měla státní maturita omezit také jen na didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by se měly přesunout ze státní úrovně zpět do škol.

bobchalupa ( 29. ledna 2020 08:51 )

Zrušení maturity z matiky díky ANO je stejný "nákup/uplácení" prvovoličů jako je Lidovecký návrh na snížení jejich věkové hranice a Pirátská návrh maturity zadara.. Matematika člověka vybaví například k tomu, aby se orientoval ve stále složitějším financování vlastního života, finanční gramotnosti, poskytne základy LOGICKÉHO uvažování, SYSTEMATIČNOSTI a ALGORITMY POSTUPU ŘEŠENÍ, METODIKY, porozumění dějům okolo nás které jsou veskrze založeny na matematicky podložených fyzikálně-chemických procesech - které se ostatně odehrávají především v našich mozcích - nástroje, který je podvědomě potřebný v mnoha dalších oborech které matematiku jako takovou přímo neob­sahu­jí..­....VŠ­ECHNO SOUVISÍ SE VŠÍM - a to vědí především ti, kteří chtějí mít nad lidmi moc. Jinými slovy - jde i v tomto případě o to, zda se z občanů ČR postupně stanou pologramotné "ovce" milostivě trpěné a zneužívané šéfy EU, nebo z nich budou vzdělaní gramotní, úspěšní a sebevědomí příslušníci národa žijícího uprostřed Evropy.

Zobrazit celou diskusi