Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babišův superministr: Telekomunikační úřad povede žena. „Krotitel operátorů“ skončil

Aktualizováno -
27. ledna 2020
12:01
Autor: ČTK, tsv - 
27. ledna 2020
10:39

Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák dnes rezignoval. Důvodem je snaha ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Uvedl to v rezignačním dopise zveřejněném na twitteru. Havlíček následně uvedl, že vláda již určila Novákova nástupce - stala se jím žena. Členka Rady ČTÚ Hana Továrková.

Novák stál v čele regulačního úřadu od roku 2013. Předtím působil na ministerstvu průmyslu jako ředitel divize digitální ekonomiky.

„Bohužel poslední vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu na zasedání vlády plánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňuje z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu,“ uvedl Novák ke své rezignaci.

Vicepremiér, inistr průmyslu a obchodu a zároveň i ministr dopravy v jedné osobě Karel Havlíček (za ANO) po pondělním jednání vlády, které se konalo netradičně od 8:00 kvůli Babišově cestě do Osvětimi, potvrdil již i jméno Novákovy nástupkyně - stala se jí stávající členka rady ČTÚ Hana Továrková.

Novák nebude ani členem rady

Havlíček také uvedl, že nyní není jasné, zda dosavadní předseda úřadu Novák rezignoval, nebo zda jej vláda odvolala. Kabinet totiž dnes jednal o jeho odvolání.

„Navrhli jsme, aby zůstal členem rady, ale on rezignoval i z pozice člena rady,“ uvedl Havlíček po jednání vlády. Podle vicepremiéra Novák rezignoval ke konci ledna, zatímco vláda jej odvolala k dnešnímu dni. Podle ministra je tak zřejmě platné odvolání.

ČTÚ připravil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G, dražit bude frekvence 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. S vyhlášením se původně počítalo už v lednu.

Server E15 o víkendu napsal, že Havlíček v pondělí navrhne Novákovo odvolání. Server uvedl, že jedním z důvodů pro výměnu šéfa ČTÚ a případný odklad aukce má být to, že aukce má být vypsána pro předem vybraného uchazeče.

Havlíček: Chceme nižší ceny za datové služby

Současná soutěž o 5G sítě je podle Havlíčka poznamenaná změnami vyžádanými Evropskou unií. Podle vicepremiéra o ni také není zájem.

Podle Havlíčkova dnešního vyjádření musí být aukce vypsána tak, aby se zabezpečilo kvalitní konkurenční prostředí. „Abychom věděli, že se zapojí pokud možno více společností, které s trhem trochu hnou, aby se zvýšila konkurence a snížily se ceny za datové služby a současně se vytvořilo prostředí pro rozvoj 5G sítí,“ uvedl Havlíček.

Odborníci na telekomunikace upozorňují na to, že výstavba 5G sítí je extrémně drahá a stávající operátoři ani případný nový hráč se neobejdou bez sdílení infrastruktury. Operátoři se již několikrát vyslovili proti tomu, aby stát direktivně zajistil novému hráči levný přístup do jejich sítí. Právě to by přitom mohlo být jedním z lákadel pro nového operátora v navrhované změně podmínek ministerstva průmyslu pro dnešní jednání vlády, se kterým neseznámilo ČTÚ.

abhydra ( 28. ledna 2020 10:56 )

Co kryje hrad, http­s://ww­w.te­levi­zesez­nam.cz­/vide­o/x-talk/jenom-kabelky-desitky-kilogramu-zlata-byly-zajisteny-a-obvineni-bylo-sdeleno-rika-robert-slachta-6402­0796?d­op_ab=­0&dop_­source­_zone_­id=1&d­op_req­_id=Kn­F6T3rR­3Zr-2020­012809­48&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_cam­paig­n=_var

marmat ( 28. ledna 2020 09:41 )

Pro pár trollů absolutně NEFUNGUJÍ /neplatí "Pravidla diskuze"....
Nadávají ostatním, nediskutují a naivně mimo téma řeší svou marnou sexualitu
Z jakého důvodu si je redakce "pěstuje" ? Na klikání ??? No to je teda bída

marmat ( 27. ledna 2020 20:07 )

Křížem/kráž KŠEFTY....Napříč politickým spektrem !!! TO JE FOFR
Ani nestačíme sdělovat jejich stranickou příslušnost !?
Miliony chvilek budou mít velkou "makačku" označit "NEPŘÍTELE STÁTU"
Divíte se Anti-Babiš tažení ???

marmat ( 27. ledna 2020 20:01 )

verka1:
NEPOCHYBUJTE o tom, že mimo slávu dostanou tito nadšení experti svůj podíl!!
Je to neskutečný příklad spolupráce !!!
Pro Sobotku ani Nečase by TOHLE určitě nedělali.......to víme

marmat ( 27. ledna 2020 19:58 )

"Kdo z minulých premiérů (nebo jiných politiků) se takto vypořádal s korupčním jednáním během konkurzů a zakázek !? NIKDO.
To je evidentní. Bohužel Chobotnici se "sekjí" chapadla až po 25 letech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa