Konflikt s občany Prahy 7 zažehla místní radnice ve chvíli, kdy nepodpořila stávající ředitelku základní školy Františky Plamínkové Jarmilu Macečkovou (52). Té letos na konci dubna končí po šesti letech funkční období, během nichž podle kolegů i rodičů žáků školu významně pozvedla.

Znevážili tak práci všech, není to jen o mně,“ svěřila se Macečková Blesku. Podle ní je rozhodnuto o nástupci již dávno, jen se hledal důvod. „Školu chtějí směřovat jinam, tvrdí, že se tváříme jako výběrová škola, která například neřeší inkluzi. To jsou lži. Objektivně dosahujeme výborných výsledků, ani od inspekce nemáme jedinou stížnost,“ dodala. Radnice v čele se starostou Janem Čižinským (41, Praha Sobě) ji už stihla odvolat a vyhlásila výběrové řízení, jehož vítěz se vedení školy ujme 1. května i přesto, že pět členů školské rady z devíti jej nepodpořilo.

Starosta vysvětlovat nechce

„Důvodem je především signál ze školské rady, že téměř polovina členů by upřednostnila prověření práce paní ředitelky v konkurzním řízení,“ vysvětlil důvod řízení mluvčí radnice Martin Vokuš. Starosta Čižinský se ke sporu nevyjadřuje.

„Nelíbí se mi, že mlčí. On odvolal, on to má vysvětlit. Ne rozvrtat školu a pak dělat, že se ho to netýká,“ řekl Blesku zastupitel městské části Tomáš Bartovský (42, ODS). Bouří se totiž i většina učitelů, hrozí odchodem ze školy. „Stojí za ředitelkou. Kdokoli přijde na její místo, usedne na sud střelného prachu. Nechápu Čižinského, že dopustí rozklad kvalitní školy a úspěšného týmu pedagogů. Měl by zařadit zpátečku,“ dodal Bartovský.

Brání ji peticí i odchodem

Proti radnici bojují učitelé otevřeným dopisem ministru školství Robertu Plagovi (41, ANO), v němž požadují zrušení konkurzu. Rodiče žáků pak sepsali veřejnou petici na podporu ředitelky, do včera ji podepsalo 122 lidí. Kromě stávající koncepce školy si pochvalují, že Macečková skutečně důsledně vede žáky prací a studiem.

„To se ale radnici nelíbí, chtěli by tu alternativní výuku, větší pohov pro děti a podobné nesmysly. Že ředitelka učí děti na sobě makat, jim není vhod, radši si prosadí ‚svého‘ člověka,“ řekla Blesku jedna z rozhořčených maminek. „Zcela odmítáme fámy, že konkurz nebude transparentní. Vyzýváme ty, kdo mají zájem, ať se přihlásí, ať je možné vybrat nejlepšího kandidáta. O to v konkurzu jde,“ uvádí mluvčí holešovické radnice.

Sama oblíbená ředitelka se jej dle svých slov zúčastnit nemíní. Jako důvod Blesku uvedla právě alternativní metody výuky, s nimiž není ztotožněná. „I kdybych nakrásně konkurz vyhrála, zřizovatel si stejně do vedení může dosadit kohokoli. Školská rada mu kandidáta pouze doporučuje,“ dodala Macečková. „Pokud by ale tyto protesty zvrátily rozhodnutí radnice a konkurz by odvolala, ráda budu ve své práci pokračovat.“

Jde proti vůli lidí

Pokud je většina členů školské rady proti výběrovému řízení, starosta Čižinský by to měl podle Ivana Pilného (75, ANO), člena magistrátního výboru pro výchovu a vzdělávání, respektovat. „Ne jít proti rozhodnutí jejich, proti vůli rodičů, jejichž děti na tuto školu chodí, ani proti přání více než 90 % učitelů školy. Měl respektovat, že za současnou ředitelkou jsou roky práce, pod jejím vedením se ze základní školy stala jedna z nejlepších na Praze 7. Je to velmi necitlivé rozhodnutí a jen ukazuje, že více myslí na funkci premiéra a na to, jak opět na zastupitelstvu zkritizuje Visegradskou čtyřku než na svou městskou část,“ uzavřel Pilný.

Fotogalerie
6 fotografií