Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fascinující konec roku! Nebe nad Českem zalila ohnivá barva, co ji způsobilo?

Aktualizováno -
31. prosince 2019
09:45
Autor: jim - 
30. prosince 2019
19:35

Kdo se v Česku v pondělí odpoledne podíval k nebi, nemohl si nevšimnout, jak se na konci roku 2019 nádherně vybarvilo. Lidé začali brzo fotografie červené oblohy sdílet na sociálních sítích. Některé z nich jsme vybrali, další jste nám sami poslali. Pokochejte se těmi nejhezčími snímky.

Jako by se chtělo i počasí rozloučit s rokem 2019 a připravilo si pro lidi v Česku parádní překvapení. Mraky se zalily při západu slunce do rudé, oranžové, fialové a růžové. Mnohým lidem to nedalo a museli si scenérii vyfotit a pochlubit se i na sociálních sítích.

Někteří nemuseli pro fotku chodit daleko: „Je to náš výhled z okna, před půl pátou,“ okomentovala svůj snímek Emauzského kláštera Věra Horáková.

Pohled na Emauzy Pohled na Emauzy | Věra Horáková

Jak vznikají červánky?

„Červánky můžeme zjednodušeně charakterizovat jako neobvyklou barvu oblohy a zabarvení oblačnosti, která je způsobena vysokým obsahem vodní páry v ovzduší. Z meteorologického hlediska řadíme červánky do optických jevů, které se vytváří v ovzduší pří východu a západu Slunce,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová.

Vznikají lomem slunečních paprsků v atmosféře. Paprsky se pak rozptýlí na molekulách vzduchu nebo částicích prachu. „Při východu a západu Slunce prochází sluneční záření v atmosféře delší trasu než v poledních hodinách, a proto se rozptýlené záření jeví jinak. Velikost rozptylu se zmenšuje s rostoucí vlnovou délkou procházejícího záření,“ dodává.

Červená část slunečního spektra se rozptyluje méně než například modrá či fialová, proto ve slunečním záření převažuje. Oblaky, které jsou tímto světlem nasvícené, se pak zbarvují do ruda. Červánky se vyskytují ještě nějakou dobu po západu Slunce.

Podařilo se vám zachytit pondělní červánky? Napište nám na tip@blesk.cz!

dama_s_kosou ( 31. prosince 2019 15:39 )

Prezident komunista
Premier komunista
Predseda senatu komunista
Neni se co divit, ze se obloha zbarvila do ohnive rude.

Elllinka2020 ( 31. prosince 2019 12:11 )

Lidi proč jste na sebe tak strašně zlí? Co vam chybí? MOZEK? Vždyt se zas tak špatně nemame, ne?
Tolik vražedné nenavisti a zloby všude to je hrozný,zamyslite se nekdy nad tim ( tedy pokud máte čím..😁 ),že je lepší usměv a ochota než urážky a zloba?
Mě napřiklad nevytočí nic a nikdo 👍🤣👌😜

naidka ( 31. prosince 2019 10:20 )

Nejni to náhodou Kladno?

Deimonnn ( 30. prosince 2019 20:54 )

Tak nevím jestli tohle jsou ty nejlepší záběry, zkuste se podívat na fb na skupinu Mráčky a mraky http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/grou­ps/169­834663­714116­4/

Zobrazit celou diskusi