Tvůrcem unikátního videomappingu je umělecká skupina 3dsense, nevídané představení začne přesně o silvestrovské půlnoci na historickou fasádu Státní opery.

„To, co uvidíme a uslyšíme, bude generováno námi samotnými, našimi vozidly. Automobily projíždějící magistrálou před budovou Státní opery svým pohybem generují na fasádu budovy unikátní videoprojekce, světelnou show a hudební dílo v reálném čase. Pozice, velikost a rychlost jednotlivých automobilů bude rozpoznávána z kamery umístěné na budově Státní opery. Data budou online zpracována a použita ke generování hudební skladby a vizuálním efektům,“ uvedl Jan Hrdlička z 3dsense. Přenos videomappingu bude možné 5. ledna sledovat i na velkoplošné obrazovce vedle Národního muzea a bude také streamována na webu Státní opery.

Takhle videomapping vypadal krátce po silvestrovské půlnoci:

Video
Video se připravuje ...

Videomapping na fasádu Státní opery. Jiří Marek

Dopravní omezení

Řidiči musejí s omezením počítat od parkoviště před Fantovou kavárnou po Václavské náměstí. Projekce na budovu Státní opery potrvá od 31. prosince do 5. ledna. 

„Poblíž Státní opery mezi novou a historickou budovou Národního muzea, v místě slepých kolejí, bude 5. ledna od 08:00 do 24:00 při příležitosti znovuotevření Státní opery umístěna propagační LED obrazovka,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Na Nový rok od 00:00 do 04:00, 2. až 4. ledna od 21:00 do 24:00 a 5. ledna od 17:00 do 21:00 budou uzavřeny dva jízdní pruhy u budovy Státní opery, provoz bude sveden do dvou zbývajících pruhů. V neděli 5. ledna od 16:00 do 24:00 bude navíc uzavřeno parkovací stání před budovou Státní opery a přilehlý jízdní pruh.

Generální rekonstrukce budovy Státní opery v Praze stála 1,3 miliardy korun včetně DPH a trvala zhruba tři roky. Zahajovací operní koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888-2018) v režii Alice Nellis 5. ledna provede diváky po historii čtyř zdejších operních souborů. Po slavnostním otevření se v lednu do Státní opery vrátí v novém obsazení inscenace z loňského roku Fidelio či opera Madame Butterfly. Historická budova byla postavená na konci 19. století jako Nové německé divadlo.

Fotogalerie
21 fotografií