„Zhotovitel stavby (firma Hochtief) předkládá dokumenty o tom, že rekonstrukce se uskutečnila v souladu s předpisy a normami - například revize elektroinstalace, kontrolní zprávy o funkčnosti výtahů a technologických celků, dokumentaci o měření hluku v interiéru a exteriéru, revizi hromosvodů, rozbor vody, protokol z topné a tlakové zkoušky,“ uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

„Dále se kontrolují bezpečnostní opatření, únikové východy či protipožární zařízení. Vyjadřovat se musí zástupci hygienické stanice a památkové péče,“ dodal.

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun. Velké zásahy do ceny znamenala změna technologie jevištní točny za 115 milionů korun a rekonstrukce vzduchotechniky. Cena nakonec vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH.

Budovu Státní opery ND slavnostně otevře v neděli 5. ledna 2020 po necelých třech letech rekonstrukce a přesně 132 let od zahájení jejího provozu. Historická budova byla postavena na konci 19. století jako nové německé divadlo. Komplexnější opravou prošla naposledy přelomu 60. a 70. let minulého století.

Slavnostní program

Návštěvníci 5. ledna uvidí program s podtitulem Státní opera v proměnách času (1888-2018). Slavnostní koncert v režii Alice Nellis diváky provede po historii čtyř zdejších operních souborů. Koncepci večera připravili dramaturgové Jitka Slavíková a Ondřej Hučín.

Pod taktovkou hudebního ředitele SO Karla-Heinze Steffense se představí sólisté Opery ND, čeští i zahraniční hosté, například Lise Davidsen, Pavel Černoch, Eva Urbanová či Kateřina Kněžíková. Vystoupí spolu s Orchestrem a Sborem Státní opery. Minulý týden bylo dokončeno natáčení medailonků s dramatikem Pavlem Kohoutem, který se ve slavnostní večer ujme průvodního slova.

Fotogalerie
34 fotografií