Výstava Narozeni 1918 - Tváře století, kterou mohli lidé zhlédnout od 19. prosince na piazzetě Národního divadla, se stala terčem nehorázného řádění vandalů. Ti si na ní „smlsli“ o silvestrovské noci. Poškodili celkem šest panelů, škoda se vyšplhala na 70 tisíc korun. „Přibližně třetina panelů byla zcela zničena, další posprejovány,“ sdělil autor projektu Narozeni 1918 Pavel Chalupa. „Vandalové ukázali, že úcta ke stáří a respekt k historii našeho státu jsou pro ně neznámé pojmy,“ doplnil.

Policisté nyní zveřejnili záznamy z bezpečnostních kamer. Ty však obličeje vandalů nezachytily - v odrazu ve skleněné výloze však lze vidět, jak se několik panelů zachvěje a následně postupně padá k zemi. Policisté žádají kohokoliv, kdo by měl o incidentu informace, aby je ohlásil na linku 158. „Případem se policisté zabývají pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Výstava upomínala na historii českého státu - představilo se na ní celkem 28 portrétů lidí narozených v roce 1918 a čtyři portréty novorozenců, kteří přišli na svět 28. října 2018 v Thomayerově nemocnici. Byla součástí projektu „Narozeni 1918“, jenž dokumentuje osudy stoletých Čechoslováků.

Video
Video se připravuje ...

Vandalové o silvestrovské noci zničili několik panelů výstavy Narozeni 1918 - Tváře století. Policie České republiky

Fotogalerie
11 fotografií