Veřejnosti je Tomáš Třeštík znám především coby portrétní fotograf. Před jeho objektivem se mihly významné osobnosti jako například bývalý fotbalový brankář Petr Čech, tatérský umělec Musa, herečka Vica Kerekes či moderátor Leoš Mareš. A právě portréty se ve Vnitroblocku v rámci výstavy „Bradu trošku níž“ Třeštík také prezentuje.

Do ledna 2020 zdobí interiér holešovického Vnitroblocku portrétní fotografie Tomáše Třeštíka.
Autor: Alexander Hudák

„Bradu níž je pokyn, který často dávám lidem při focení, protože podvědomě zaklánějí hlavu. Když ji poté trošku sklopí, tak to většinou vypadá mnohem lépe,“ uvádí k výstavě, kterou pořádá obchod s limitovanými teniskami Footshop, sám Třeštík. „Zároveň v téhle mé tradiční větě cítím přesah, každý by měl dát bradu občas níž, být pokornější i v každodenním životě. Nejvíc asi já,“ podotýká fotograf.

Částečně se jedná o kolekci fotografií, které Třeštík během své pětileté spolupráce nafotil pro Reportér magazín. Zčásti půjde o snímky, které veřejnost uvidí poprvé. Fotografie jsou dle jeho slov na hraně portrétů a deníků, protože české a slovenské osobnosti nezachycuje vyumělkovaně a stylizovaně, nýbrž tak, jak je fotograf vnímá. Nezřídka přitom v atypickém prostředí, což je pro Třeštíka, který je proslulý svým „balkónovým ateliérem,“ kde vznikla spousta jeho portrétů, samo o sobě atypické.

Kde: Vnitroblock, Tusarova 791/31 – Holešovice.
Kdy: Do 25. ledna, úterý až sobota 9–22, neděle 9–20, pondělí 12–22.
Vstupné: Zdarma.

Fotogalerie
11 fotografií