Galerie NSPU se nachází ve výstavní síni Antonína Navrátila v Husinecké ulici na Žižkově. Co měsíc servíruje veřejnosti poutavé nabídky aktuálního českého umění. V prosinci se ovšem místo autorských výstav dostal ke slovu kolektiv. Celkem ve třech místnostech se sešla díla 20 soudobých českých malířů, grafiků a sochařů v rámci výstavy Pour féliciter 2020.

Abstrakce a fantastiko

Většina z vystavených obrazů, kterých je na výstavě zhruba 100, vychází především z abstraktních a fantaskních motivů. Takový je například obraz Petra Tošovského, který je slovy Aleny Petříčkové, předsedkyně spolku, jedním z mladších malířů NSPU. Jeho velkoformátový obraz doslova divákovi vnucuje dojem, že se dívá na skalní útvar ve tvaru brány v zeleném údolí, na druhou stranu v obrazu zase rozeznává obrysy rybí kostry.

Na první pohled skalní útvar ve tvaru brány, na druhý pohled kostra ryby. Obraz Petra Tošovského si zahrává s lidskou představivostí.
Autor: David Zima

Sama Petříčková, která je rovněž akademickou malířkou, je na výstavě zastoupena několika barevnými figurálními obrazy. „Baví mě experimentovat. Člověk, město, muzika jsou témata, která mě provázejí celým životem,“ uvedla. Na výstavě se konkrétně prezentuje motivy uspěchané doby. „Současný městský shon se snažím přenést do obrazů, kde postavy jsou vyjádřené v neklidném pohybu.“

Jak předsedkyně spolu sdělila, výstava byla otevřena prakticky každému členovi NSPU. „Tematicky výstava není nijak ohraničená. Každý z umělců má možnost prezentovat svou výtvarnou cestu, která může být figurální, fantaskní, realistická a abstraktní či jiná,“ sdělila Petříčková. „Jediná možná hranice je ta, že díla musí být aktuální, tedy vzniklá letos nebo loni,“ dodává s tím, že se jedná veskrze o výběr toho nejlepšího, co u umělců spjatých s NSPU v poslední době vzniklo.

Ukřižovaná větev

Kromě tradičních obrazů a grafik výstava zaujme několika díly na první pohled. Jsou jimi například precizní malba sklenice s vínem od Zdeny Reinerové, která si co do detailu v ničem nezadá s fotografií. „Na tomto obraze jí velmi zaujala dokonalost řemeslné práce, kterou převedla na plátno tak věrohodně, jak je to vůbec je možné,“ sdělila Petříčková.

Precizní obraz Zdeny Reinerové na první pohled vypadá jako fotografie.
Autor: David Zima

Z hlediska grafiky zaujmou výtvory Karla Dvořáka, který většinu života zasvětil vymýšlením motivů k poštovním známkám. Opodál je pak na zdi pověšený objekt Petra Matějky, který do značné míry symbolizuje „ukřižovanou“ větev. „Je zručným nástrojářem, který náhodou našel větev s takovým příhodným tvarem, že se na ten kříž doslova hodila,“ sdělil k tomu Karel Dvořák, který je s Matějkou blízký známý.

Vánoční dárek

Výstava se tradičně koná za podpory městské části Prahy 3, přičemž navazuje na letní skupinovou výstavu Žižkovský Montmartre. Ačkoliv není prodejní, o Vánocích prý podle Petříčkové dělá galerie výjimku. „Jednu stěnu necháme ověšenou obrazy, které autoři nechávají za rozumnou cenu pro radost zájemcům,“ sdělila. Ceny by měly být svátečně symbolické a na zeptání.

Kde: Výstavní síň Antonína Navrátila, Husinecká 8 – Praha 3.
Kdy: Od 17. prosince do ledna 2020. Úterý až čtvrtek od 15 do 18 hodin.
Vstupné: Dobrovolné.

Video
Video se připravuje ...

Takovéto výtvory jsou k vidění na výstavě Pour féliciter 2020, kterou pořádá Nové sdružení pražských umělců ve své výstavní síni na Žižkově. David Zima

Fotogalerie
27 fotografií