Silvestr strávený v pohodlí domova u chlebíčků, jednohubek a společenský her má své kouzlo, mnozí lidé ale v poslední den roku vyrážejí do víru velkoměsta. V Praze mají opravdu širokou škálu možností, kde silvestra oslavit. 

Hemžit lidmi se to bude na Staroměstském náměstí, kde organizátoři tamních trhů připravili bohatý program. Ten začne už v 16:15 a potrvá více než sedm hodin, až do půlnoci. Živé kapely i DJ zahrají současné i starší hity, na Nový rok je pak na tomtéž místě naplánován swingový koncert. 

Na party do klubu

Silvestrovské koncerty vážné hudby si mohou lidé přijít poslechnout do Divadla Hybernie, Obecního domu, baziliky sv. Jiří, kostela sv. Jiljí nebo k Nejsvětějšímu Salvátoru. Příznivci jazzu si přijdou na své na akci Silvestrovské Groovy ve smíchovském Jazz Docku, v Redutě vystoupí soulový a gospelový zpěvák Lee Andrew Davison. V Malostranské besedě zahraje Ivan Hlas se svým triem, silvestrovský program připravily také kluby Rock Café, Vagon, Palác Akropolis nebo Roxy. Párty ve stylu 80. a 90. let budou v klubech Lucerna Music Bar a Futurum.

Večírek v kině

Milovníci satiry, nadsázky a černého humoru mohou poslední den v roce strávit v Biu Oko, které připravilo promítání celovečerního sestřihu legendárního pořadu Česká soda. V kině Lucerna je na programu živý přenos Silvestrovského galakoncertu Berlínské filharmonie a kino Aero nabídne na silvestrovském večírku kultovní film bratří Coenů Big Lebowski a v předpremiérách filmy Psi nenosí kalhoty a Králíček Jojo.

Smích v divadle

Divadla, která připravila silvestrovská představení, většinou vsadila na komedie. To je i případ dvou ze tří scén Městských divadel pražských - ABC zvolilo hru Tima Firtha Holky z kalendáře a Rokoko komedii na motivy britského seriálu Kancl. V Divadle Komedie diváci uvidí muzikál Davida Bowieho Lazarus.

Silvestrovské komedie připravila také divadla Bez zábradlí, Na Jezerce, v Dlouhé, Studio Dva, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana nebo Švandovo divadlo. Na klasiku vsadili v Divadle na Vinohradech, kde je na programu Gogolův Revizor, ve Studiu Dva s Goldoniho Popraskem na laguně nebo v Divadle pod Palmovkou s Moliérovým Donem Juanem.

Ve Stavovském divadle je na programu Silvestr s Mozartem, na kterém zazní výběr z árií z Mozartových oper v podání sólistů a hostů Opery Národního divadla. Cirk La Putyka uvede inscenaci Batacchio, v divadle Kalich jsou na programu dvě představení muzikálu Pomáda a Divadlo Na Fidlovačce uvede muzikálovou grotesku Šakalí léta. Rock Opera představí v předpremiéře rockovou operu Trója.

Sportovní silvestr

Příznivci aktivního životního stylu mohou využít týden sportu zdarma, který posledním dnem v roce končí. Každoroční akce magistrátu nabízí Pražanům možnost bezplatně navštívit desítky sportovišť. V Praze 13 se posedmé poběží půlnoční silvestrovsko-novoroční Běh metropole a řeporyjský fotbalový klub pořádá každoroční turnaj všech věkových kategorií s názvem Silvestrovská pumelice.

Fotogalerie
31 fotografií