Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

EET: Pozor na leden. Podnikatelům hrozí pokuty, vyprší 16 tisíc certifikátů

Autor: ČTK - 
30. prosince 2019
17:53

V lednu vyprší platnost 15.629 pokladních certifikátů k elektronické evidenci tržeb (EET), které byly generovány v počátcích zavádění EET koncem roku 2016 a začátkem roku 2017. Upozornila na to dnes v tiskové zprávě finanční správa. Dotčení podnikatelé by si tak měli vygenerovat nový certifikát, protože po vypršení platnosti původního jim nepůjdou zaevidovat tržby a vystavují se sankcím.

V listopadu skončila platnost zhruba 38 000 certifikátů a v prosinci asi 10 000. Podle údajů na internetových stránkách k EET je v současnosti vydáno 411.164 certifikátů.

Podle správy není třeba čekat na vypršení platnosti certifikátu, protože nový lze získat kdykoli dříve a výměna je bezplatná. „Výměna certifikátů trvá jen několik minut a poplatníci ho mohou učinit z pohodlí domova nebo kanceláře. Výměna je však nezbytná pro bezproblémovou evidenci tržeb,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Varování před koncem platnosti: Jen na objednávku

Vydané pokladní certifikáty mají platnost tři roky. Datum ukončení platnosti certifikátu zjistí podnikatelé přímo v aplikaci EET. Nový certifikát tak lze vygenerovat ve webové aplikaci EET na Daňovém portále. Podnikatelé mají k dispozici na internetu podrobný návod.

Podnikatelé také mohou využít službu upozornění na konec platnosti certifikátu. K tomu stačí podle správy v aplikaci k EET zadat kontaktní e-mailovou adresu. Na tu budou podnikatelům zaslány postupně tři e-maily s upozorněním o blížícím se konci platnosti konkrétního pokladního certifikátu.

Expert: Podnikatelé si musí dát velký pozor

První vlna EET, která se týkala hotelů a restaurací, odstartovala začátkem prosince 2016. Druhá, která se týkala obchodníků, pak začala v březnu 2017.

„Podnikatelé by si měli dát velký pozor. Pokud totiž neaktualizují certifikát včas a platba se jim podepíše neplatným certifikátem, nebude evidována správně. Podnikatelům pak hrozí stejné pokuty, jako by tržbu neevidovali vůbec,“ řekl ČTK výkonný ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín.

Proto důrazně doporučuje nenechat výměnu certifikátu na poslední chvíli nebo až po termínu. Případné sankce a další komplikace za to určitě nestojí, podotkl.

191 tisíc podnikatelů spadá pod EET

Prostřednictvím certifikátu systém finanční správy identifikuje daného poplatníka. Podnikatel přitom může mít jeden certifikát pro všechna svá pokladní zařízení, ale i více certifikátů pro každou svou provozovnu nebo pro každé pokladní zařízení.

V současnosti je do EET zapojeno zhruba 191 000 podnikatelů. Ti za dobu trvání EET zaevidovali zhruba 12,7 miliardy tržeb.

Samotné zavedení EET dál hájí i ministryně financí Alena Schillerová. „Tři roky s elektronickou evidencí tržeb a 33 miliard do veřejných rozpočtů navíc díky efektivnějšímu výběru daní. Taková je bilance zavedení EET. Po plném náběhu reformy získá stát, obce a kraje dokonce 20,5 mld. Kč ročně. Filozofie je jasná: Díky řádnému výběru stávajících daní je můžeme snížit. A to je fér, ne?“ napsala letos v listopadu na facebooku.

horaIysa ( 30. prosince 2019 23:58 )

Můžeš mi říct, co to je krtek a jak ho chceš někam nasadit?Třeba živnostníkovi co dělá sám na sebe?

PPP150W ( 30. prosince 2019 23:55 )

Trochu vám merozumím. Co je kasírování bez EET a jak to ti podnikatelé dělají?

murQ ( 30. prosince 2019 19:45 )

Ty jseš tak blbá, že bys jí dala vlastního mazlíčka na límec.🤣

murQ ( 30. prosince 2019 19:39 )

Chudák personál. Vyběhaná Alča přistála se stvrzenkou až se jí pačesy přimlaskly na mastnej tučnej krk jak žrala rukama.

murQ ( 30. prosince 2019 19:37 )

Nepalcuj se náno. Zelený na tebe.

Zobrazit celou diskusi