Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přiznání ANO a ČSSD: Na rozšíření EET nebyly hlasy. Kalousek: Nedůstojné divadlo

Aktualizováno -
10. září 2019
21:50
Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová - 
10. září 2019
12:48

Rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) v úterý zamířilo do finále. K přehlasování senátního veta se poslanci ale nedostali, když si krátce před tím vzali pauzu nejprve zákonodárci ANO a pak i ČSSD. Poslanců ve vládním táboře nebylo dost, jak přiznali pro Blesk Zprávy Jaroslav Faltýnek (ANO) a Jan Chvojka (ČSSD). EET se má rozšířit na skupinu řemeslníků, Senát je proti. Opozice kritizovala, že novinka drobné živnostníky i lékaře odradí od praxe. A hlavně na venkově přijdou obyvatelé o důležité služby. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek rozpravu označil za nedůstojné divadlo.

K vrácenému zákonu se poslanci dostali v úterý krátce před tři čtvrtě na šest odpoledne. S úvodním slovem vystoupila za vládu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Která znovu apelovala na to, aby poslanci zákon opět schválili a přehlasovali veto Senátu. Zmínila, že pomocí EET se narovnává ekonomika, s tím ale opozice zásadně nesouhlasila. Další regulace podle řečníků určitě nepomohou narovnat prostředí. 

„Pomůžete tím nejen malým podnikatelům, jako jsou instalatéři a kadeřnice, ale také tím pomůžete našemu venkovu,“ hájil zamítavé stanovisko horní komory parlamentu senátor Herbert Pavera (TOP 09) a požádal poslance, aby i oni zákon odmítli.

Ministryně Alena Schillerová na schůzce Sněmovny po vládních prázdninách ukazuje grafy, které mají podpořit její tvrzení, že EET prospívá. Ministryně Alena Schillerová na schůzce Sněmovny po vládních prázdninách ukazuje grafy, které mají podpořit její tvrzení, že EET prospívá. | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

„Šikana živnostníků,“ hřímá opozice

„Vláda přichází se třetí a čtvrtou vlnou EET, která je šikanou pro drobné živnostníky,“ kritizovala předlohu poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová. Podobně se k „ekonomickému dítěti“ Andreje Babiše staví také šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. „Tento zákon šikanuje a ztěžuje život drobným živnostníkům, a proto ho nepodpoříme,“ řekl na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu a předsednictva strany.

Podle Kovářové nejsou prokazatelné žádné pozitivní přínosy elektronické evidence tržeb. Negativní dopady vidí naopak v tom, že se z venkova vytrácí obchody a malé provozovny a že z EET nebudou vyjmuti drobní živnostníci, kteří mají tržby do jednoho milionu korun, a nejsou tedy plátci DPH.

„Stát vypisuje dotační tituly, aby byly obchody a restaurace na vesnicích zachovány,“ kritizuje chování vlády Kovářová.

„TOP 09 v žádném případě nepodporuje nárůst daňového zatížení v České republice,“ odmítá zavedení EET i dalších daňových změn předseda opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil. „Náš názor je dlouhodobý, jednoznačný,“ doplnil ho šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Naše země trpí nedostatkem řemeslníků, podobný problém je s lékaři, především ve vesnicích. Máme obavy, že se mnoho z nich na to vykašle, aby si kvůli pár korunám za posudky či drobné práce nemuseli pořizovat EET,“ doplnil argumenty k tomu, proč by negativní stanovisko Senátu mělo být podpořeno, Vojtěch Munzar z ODS.

Schillerová: Je mi líto ztraceného času

K hlasování se ale zákonodárci nedostali – nestihli ho do sedmi večer. Pauzu si totiž vzalo nejdřív hnutí ANO a nakonec o další přestávku požádala i ČSSD. 

„Řada koaličních poslanců a ministrů je na zahraniční cestě s panem prezidentem a pro přehlasování Senátu bylo potřeba aktivních 101 hlasů. Zvolili jsme jistotu, než aby byl návrh zablokován,“ uvedl pro Blesk Zprávy šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Nedělal bych z toho ale drama, věžím, že zákon schválíme ještě na této schůzi při nejbližší příležitosti,“ dodal.

„Co se týče ČSSD, někteří členové klubu jsou na zahraniční pracovní cestě, někteří – zrovna když se mělo hlasovat – dávali rozhovor do médií. Příště je třeba více sladit priority,“ zmínil předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Krátce poté, co bylo jasné, že se k hlasování Sněmovna nedostane, si vzal slovo Kalousek a celou rozpravu označil za „nedůstojné divadlo a důkaz neochoty poslanců pracovat“. Podle kuloárních informací koalice sháněla své poslance, aby zákon prošel.

„Samozřejmě mi je líto ztraceného času, ale nepřestávám být optimistkou a věřím tomu, že koaliční dohody na vládních prioritách platí,“ zareagovala pro Blesk Zprávy ministryně Alena Schillerová.

K EET by se měli zákonodárci dostat znovu za dva týdny, do té doby ANO a ČSSD zkusí získat podporu nezbytných 101 zákonodárců pro přehlasování veta.

Senát odmítl vládní návrh novely zákona o EET v červenci. Nezamítl ale zákon jako celek. „Zákon směřuje k transparentnějšímu výběru daní v České republice,“ zdůvodnil podporu vládní předloze předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.  

Vláda svým návrhem reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu a rozšiřuje tak povinnosti mít EET i na další odvětví, jako jsou například malíři pokojů, truhláři, sklenáři, podnikatelé v zemědělství, zdravotnická zařízení nebo řemeslníci.

ODS několikrát deklarovala, že pokud se dostane k moci a bude mít dostatečný vliv, EET zruší.

77fugas- ( 11. září 2019 05:07 )

Zmizí na 100%!!!

santikxauz ( 11. září 2019 00:10 )

Přesně tak,Kalousek zahrál nedůstojné divadlo,už aby TOP09 zmizela na smetišti dějin.

murQ ( 10. září 2019 22:49 )

Ale jo, souhlas, je chytrej ekonom.

murQ ( 10. září 2019 22:45 )

A jé, Ála mává grafem jako Andy. Toho denně Soukup opět pilně pomlouval, zítra ho má hostem. Prej mu dá do těla.

horaIysa ( 10. září 2019 22:20 )

Kalousek byl nejlepší ministr financí. Vo tom žádná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa