Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Než EET, to radši důchod! Instalatéři, elektrikáři i kadeřnice přiznali obavy

Autor: ČTK, tva - 
16. září 2019
17:45

Zavedení další vlny elektronické evidence tržeb představuje pro více než polovinu oslovených řemeslníků, elektrikářů či kadeřníků komplikaci, se kterou si nevědí rady. Vyplývá to z průzkumu poskytovatele platebních systémů Dotykačka. Někteří respondenti se svěřili, že zvažují ukončení pracovní činnosti nebo plánují evidenci tržeb obcházet.

O rozšíření EET na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly, rozhodla Sněmovna v pátek. Spadat pod ní budou hlavně řemeslníci, ale třeba i advokáti, účetní, lékaři a taxikáři.

„V porovnání s předchozími vlnami nyní narážíme na mnohem výraznější bariéru. Zatímco v gastro provozech se s vydáváním účtenek tak nějak počítá a EET pro mnohé představuje jen formalitu, kterou se relativně snadno naučili plnit, nyní se má evidence tržeb začít vztahovat na profese, kde je praxe zcela odlišná. Například značná část kadeřnic funguje s nůžkami a papírovým diářem. Obsluha pokladního systému je upřímně děsí,“ uvedl výkonný ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Obcházet EET se nevyplatí. Kontroloři jsou nepředvídatelní

Podobné je to i u dalších profesí, navíc všeobecná nevole ještě narůstá s vyšším věkem respondentů. „Mluvili jsme s několika instalatéry a elektrikáři na hranici důchodového věku, kteří dokonale rozumí svým oborům, ale zamrzli u tlačítkových telefonů a mají pocit, že i aplikace ve smartphonu bude zcela nad jejich možnosti, tudíž kvůli EET zvažují odchod do důchodu,“ dodal Menclík.

Ignorovat EET se podle Menclíka nevyplatí. „Zejména v některých oborech by se mohlo zdát, že evidenci tržeb bude možné obejít nevydáním účtenky. Z porušení zákona ovšem plynou značné sankce a kontroloři se můžou objevit kdekoli. Zrovna minulý týden byli i v Dotykačce,“ podotkl.

Rozšíření EET má nastat prvním dnem sedmého měsíce po vyhlášení novely zákona ve sbírce. Vláda předložila poslancům novelu loni v červnu. Její projednávání se prodlužovalo kvůli nesouhlasu opozice a jejím rozsáhlým projevům. Vláda a koaliční strany hájí EET argumenty o narovnání podnikatelského prostředí a o lepším výběru daní.

Naopak předseda ODS Petr Fiala již dříve řekl, že pokud jeho strana uspěje ve volbách, evidenci tržeb zruší. Předseda Pirátů Ivan Bartoš oznámil, že pokud Sněmovna přehlasuje Senát, obrátí se Piráti na Ústavní soud.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Marlin CNC ( 13. května 2020 21:10 )

Používám EET pokladnu Leeto https://leeto.cz/. Není potřeba Leeto instalovat, stačí ji otevřít ve webovém prohlížeči. Prodej na pokladně je intuitivní. Jsem spokojen.

e.lesanova ( 16. září 2019 21:49 )

To je zase blábol...pokud zvládnou obsluhu mobilu, tak EET je na poloviční myšlenkové zátěži...jen dříve šlo u těchto profesí tzv. víc rovnou do kapes, pro klienty lépe, obzvláště u řemeslníků, kdy se leckdy ke špatně provedenému dílu nechtěli následně znát...

PPP150W ( 16. září 2019 21:36 )

Je to prosté. Už jsem to tady psal několikrát. EET je výborný nástroj, jak z občanů dostat víc peněz. Ne z podnikatelů, ale z občanů. Podnikatel zůstane na svých a vy si připravte peněženky.

vagin-analev ( 16. září 2019 19:48 )

Nic proti tomu daně se platit musí kromě velkých firem které daně optimalizují pomocí různých právních kliček. Ale kdo to nakonec zaplatí. Vždy zákazník. U nás před EET bylo jídlo ve všech restauracích 79 - 89 kč po EET 109 - 119 Kč. Běžné jídlo k objedu. Ono To EET taky něco stojí kasa, papír a práce navíc.

adeso ( 16. září 2019 19:20 )

ať jdou do prd-----, každý zaměstanec plůaté daně a tihle to nezvládnou, tak at jdou fakt do důchodu, když jsou tak pitomí zloději.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa