Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skončí instalatéři či kadeřnice? Velká anketa mezi živnostníky kvůli změnám v EET

  • Autor: Krajští redaktoři Blesku - 
    1. 7. 2019
    05:30

    Přišla bída na kozáky! Tedy spíš elektronická evidence tržeb na živnostníky. Jak se s tím vyrovnají? Jedni to berou lehce, jiní mají velké obavy a zatím netuší, co všechno to bude obnášet. A někdo dokonce přiznává, že se živností kvůli EET skončil. Blesk se ale zajímal i o to, jak novinka, která má platit od jara 2020, zvýší ceny jejich služeb.

  • 1.Podnikatelů přibylo

    Lidí, kteří podnikají jako fyzická osoba, rok od roku přibývá. V prosinci 2015 (tedy rok před zavedením EET) jich evidovalo ministerstvo průmyslu a obchodu 2 400 945. Na konci roku 2018 jich už bylo 2 505 551. Nárůst tedy dělá přes 105 tisíc. A to i přes to, že po zavedení elektronické evidence podle podnikatelských a živnostenských organizací zavřelo kolem 3 tisíc hospod a restaurací.

  • 2.Chladírenský mechanik Mirek Krupička (49)

    Práce má teď tolik, že neví, kam dřív skočit, jako „osoba samostatně výdělečně činná“ na čas moc nehledí, dělá od rána do večera. V horkých dnech jsou pro Miroslava Krupičku (49) ze Zlína stěžejní montáže klimatizace. Chystané EET ho prý nezastaví.

    „Doufám ale, že mě příliš nerozpálí, anebo úplně nezmrazí. Samozřejmě, že jde o zátěž, jsem pořád u zákazníka, musím tedy asi využít speciální aplikace v telefonu nebo nějakou mobilní pokladnu, ještě nevím, jak to pořeším. No, poradím si, technicky problém nemám,“ tvrdí.

    Kolik bude muset do zařízení investovat, ještě netuší. „Počkám si na nabídku. Nějaké zásadní zvýšení cen svých služeb nechystám, ale mírně asi vyskočí, protože každý řemeslník vám řekne, že když zvýší náklady na nákup materiálu anebo jiných nutných věcí, tak se to promítne do ceny jeho služeb,“ myslí si muž, který se své profesi věnuje už třicet let.

  • 3.Elektrikář Petr Fejfar ml. (23)

    Řemeslo má zlaté dno, to přes své mládí dobře ví Petr Fejfar ml. (23) z Jirkova. Živnost má v oboru elektrikář a brzo ji bude rozšiřovat o profese instalatér, topenář a kominík. A to i přesto, že stát a úřady podnikatelům nepomáhají, spíše naopak. Zakázek máme hodně, protože odborníků v profesi je málo,“ míní Fejfar ml., který pracuje na zakázkách pod dohledem otce Petra (54), který provozuje živnost v oboru topenář a instalatér.

    „Budeme samozřejmě pokračovat dál i přes zavedení EET. Evidenční pokladna slouží jen k platbám v hotovosti. S tátou děláme spíš zakázky na fakturu.“ Zařízení si ale i tak bude muset pořídit.

    „Pokladna bude stát dva až dva a půl tisíce korun, pro mě i pro tátu. Nám stačí ty, které vyjedou doklad o zaplacení. Na každé IČO musí být sice zvlášť, ale to si dáme do nákladů,“ je se změnou smířený. Zdražovat kvůli EET proto neplánuje. „Cena zakázky se spíš odvíjí podle ceny materiálu, když se ta zvedne, zdražíme i my,“ vysvětluje.

    Jirkov Petr Fejfar (23) z Jirkova, OSVČ elektrikář. Bude žádat o rozšíření živnosti v oboru instalatér, topenář a kominík Jirkov Petr Fejfar (23) z Jirkova, OSVČ elektrikář. Bude žádat o rozšíření živnosti v oboru instalatér, topenář a kominík | Blesk:Helena Lacinová

  • 4.Instalatér Radek Pavlíček (50)

    Byl to jeden z nejžádanějších instalatérů v širokém okolí. Radek Pavlíček (50) z Rantířova u Jihlavy makal každý den od nevidím do nevidím, víkendy nevyjímaje. Pak přišla už tak k hromadě papírů hrozba EET a jemu došla trpělivost. Řemeslo pověsil na hřebík a nechal se zaměstnat.

    „Každý den večer jsem se vrátil domů a nastala druhá směna – byrokracie. Pokaždé bylo potřeba vypsat materiál na druhý den, poslat nabídkové ceny zákazníkům, napsat faktury. Bylo toho moc,“ říká po více než roce, kdy už je zaměstnán u obecního úřadu jako údržbář. Práci nikdy neuměl odmítnout.

    Hrozba EET však byla pro něho zásadním zlomem. „Řemeslníků ubývá a práce přibývá. V podstatě po státu nic nechtějí a on je takhle likviduje dalším nařízením a vlastně i nedůvěrou. Znechutili mi podnikání,“ tvrdí Pavlíček, který byl v Rantířově zvolen do zastupitelstva. „Jako správce obce dělám pro konkrétní lidi a to má smysl. V 15 hodin končím a mám čistou hlavu,“ vysvětluje bývalý živnostník.

    Radek Pavlíček (50) Radek Pavlíček (50) | Blesk:Jiří Čada

  • 5.EET v číslech

    1160 113 kontrol provedla Finanční a celní správa od zavedení v prosinci 2016.

    128,3 milionu korun se vybralo na pokutách, kterých bylo uděleno 12 950.

    400 tisíc korun byla nejvyšší uložená pokuta, nejmenší byla 100 korun.

    20,2 miliardy korun se celkem vybralo díky EET za období 2017 až

    2018.

    18 miliard má podle odhadů dělat ročně přínos EET, až naběhne od jara 2020 i čtvrtá vlna, týkající se živnostníků, ale i lékařů či advokátů.

  • 6.Anketa

    1. Budete i přes EET pokračovat v podnikání?

    2. Kolik vás EET bude stát?

    3. Chystáte kvůli novince zdražit služby?

  • 7.Šárka Brennerová (34), kadeřnice, Praha

    1. „Určitě budu pokračovat, mám svou stálou klientelu. Naštěstí pro živnostníky s tržbami do 600 tisíc je možnost evidovat tržby bez připojení k internetu. Tento případ se týká i mne.“

    2. „Zatím nevím, ale malé živnostníky znervózňuje, že se to stále řeší a mění.“

    3. „Zdražování zatím nehrozí, ale kdybych musela investovat do plné online verze EET, tak by to tak asi dopadlo. Jako malý živnostník obracíte každou korunu.

    Šárka Brennerová (34), kadeřnice, Praha Šárka Brennerová (34), kadeřnice, Praha | Blesk:Karel Kopáč

  • 8.Libor Buchta (58), automechanik, Bohuslavice na Zlínsku

    1. „Určitě budu pokračovat. Živnost mám již 15 let a zavedenou. Rušení kvůli takové věci by byla velká chyba.

    2. „Zatím přesně nevím, do detailu jsem to nepočítal, ale domnívám se, že tak do pěti tisíc. Koupím upgradovaný program do počítače. Tiskárnu už mám. Nevím, proč z toho někdo stále dělá takovou vědu a rozruch.“

    3. „Rozhodně nezdražím, zákazníci nemusí mít obavy.“

  • 9.Miroslava Nováková (45), majitelka kadeřnictví, Strakonice

    1. „Budu pokračovat v podnikání i s EET.“

    2. „Zatím nemám přesnou představu o celkových nákladech, které budu muset vynaložit. Až podle ceny kasy, internetu, poplatků bankám a tak dále budu vědět víc.“

    3. „Nic jiného mi nezbývá než zdražit. Musím pokrýt náklady s tím spojené.“

    Miroslava Nováková, 45 let, majitelka kadeřnictví Studio fantazie, Strakonice Miroslava Nováková, 45 let, majitelka kadeřnictví Studio fantazie, Strakonice | Blesk:Vladimíra Hradská

  • 10.Eliška Slováková (55), pedikérka, Zlín

    1. „Povinnost EET jsem delší čas očekávala. Rozhodně mne to neodradí od práce. Byla by to hloupost, za léta práce mám svoji klientelu.“

    2. „O peníze asi tolik nepůjde, nemám příliš vysoké tržby, manžel říká, že bude stačit vždy večer i bez klasického zařízení odeslat stav tržeb. Až se to vyjasní, budu vědět líp, ale nerada bych do EET investovala horentní sumu.

    3. „Zatím jsem o zdražení služeb neuvažovala.“

  • 11.Roman Srkala (46), truhlář, Ostrava

    1. „Budu pokračovat, pokud mě to nějak existenčně nezasáhne, což zatím nedokážu odhadnout. Se zavedením ale nesouhlasím.

    2. „Finančně zatím netuším. Určitě budou nějaké náklady na internet a další elektroniku s tím spojenou. Bude mě to hlavně stát nervy a spoustu času navíc.

    3. „K mírnému zdražení dojde. My drobní řemeslníci nemůžeme zdražit příliš, protože bychom přišli o zákazníky. Někteří to ale chtějí zabalit...“

    Roman Srkala (45), truhlář, Ostrava Roman Srkala (45), truhlář, Ostrava | Blesk:Michal Charbulák

starena ( 2. července 2019 01:54 )

Je to hodně.

novakalex ( 1. července 2019 22:31 )

Velkouzenář Bureš krade, pardon čerpá, po miliardách, jeho podnikání je vlastně letadlo a tak na ty drotáry, brusiče nožů, lakovačky nehtů, musí byt elektronicky dohled. Oni sice jedou v paušálu a do obratu, tedy výše tržby cca 730 tisíc žádné přímé daně platit nebudou, ale tohle klasické levicové vymaštené tele- zaměstnanec, neví. Důležité je, rozhýbat kšefty bratra pana Babise, Alexandra, ( rovněž štb, krycí jméno Alex ) který vlastní firmu na kasy a dělal s IBM bez výběrovým software na EET.

PPP150W ( 1. července 2019 17:36 )

A vám se to zdá hodně?

PPP150W ( 1. července 2019 17:22 )

Mohu se zeptat v jakém oboru, pane podnikateli? Kdy a kolikrát za rok pladíte DPH? Kdy platíte DzPFO? Kolik odvádíte na zdravotním a sociálním? Vsadím se, že ani nevíte jak vypadá živnostenský list. P.S mně platí daně zaměstnavatel, takže pokud je mi známo, neošidil jsem tenhle stát na daních ani o korunu vy hňupe.

anna1234 ( 1. července 2019 11:35 )

.. houslisto podle projevu soudím, že jsi skončil vzdělání na základní škole, nevěřím, že jsi se dostal dál. Podle toho také vypadá tvůj intelektuální projev. Přesně na takové voliče jako jsi ty Babiš míří, takové jako jsi ty si lehce omotá kolem prstu. A pokud jsou mezi voliči ANO inteligentní lidé a já věřím, že se najdou i tam, musí se za tebe stydět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa