Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tisíce Čechů berou lék na cukrovku. Mimo Evropu čelí podezření z rakovinné látky

Autor: Markéta Mikešová - 
21. prosince 2019
05:40

Lék metformin, který se užívá k léčbě cukrovky 2. typu, se v posledních dnech ocitl pod drobnohledem úřadů po celém světě. V Singapuru v něm bylo nalezeno stopové množství látky NDMA, jež je klasifikována jako možný karcinogen. Nic zatím nenasvědčuje, že by ji obsahovala i evropská verze, Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nicméně začala situaci monitorovat. Vše bedlivě sleduje i český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má pro Čechy vzkaz.

Vyšetřování metforminu zahájil začátkem prosince americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Reagoval na zjištění svého singapurského protějšku, který v léku nalezl stopové množství potenciálně nebezpečné látky. NDMA, celý názvem N-nitrosodimethylamin, vzbuzuje v lékařském oboru dlouhodobě obavy, byť na základě studií na zvířatech.

„Je přítomen v některých potravinách a ve vodě. Neočekává se však, že by při požití ve velmi nízkém množství způsobil poškození zdraví, nicméně přítomnost toto nečistoty je v léčivých přípravcích dle současných standardů z dlouhodobého hlediska nepřípustná,“ píše o NDMA SÚKL.

V minulosti již musel některé léky kvůli podezření na obsah této látky stáhnout. Problém se týkal například některých léků na krevní tlak známých jako sartany. Držitelé rozhodnutí o registraci těchto přípravků byli vyzvání, ať přítomnost nečistot v lékách sníží.

SÚKL vzkazuje: Pokračujte v užívání léků

Zda zahájit novou revizi metforminu, aktuálně zvažuje i britská léková agentura MHRA. Upozorňuje nicméně, že než dojde k jasnému stanovisku, cukrovkáři by měli pokračovat v užívání léku jako doposud. „Rizika vzniklá z nedostatečné léčby cukrovky jsou mnohem větší než možný efekt nízké úrovně NDMA,“ uvedla mluvčí agentury.

Problém neunikl rovněž lékovému úřadu EU. „EMA si je vědoma toho, že stopové množství nečistoty NDMA bylo nalezeno v přípravku pro léčbu cukrovky metforminu mimo EU,“ informovala instituce.

„V tuto chvíli nejsou žádná data, která by indikovala, že zasažen byl i metformin v Evropské unii. Evropské úřady jsou v kontaktu s drželi rozhodnutí o registraci v EU ohledně testování léčivých přípravků na obsah této nečistoty, o dalším vývoji budou informovat,“ napsala také.

SÚKL vzkazuje cukrovkářům: Lék užívejte zatím dál

Podobně hovoří český SÚKL. I on podotýká, že neléčená cukrovka je horší než požití extrémně nízké úrovně NDMA. „Pacientům proto doporučujeme pokračovat v užívání jejich léků s obsahem metforminu obvyklým způsobem. Rizika z nedostatečné léčby cukrovky jsou mnohem závažnější než možné účinky stopových hladin NDMA v léku. Zdravotničtí pracovníci by také měli pacientům připomenout, jak je důležité mít léčbu cukrovky pod kontrolou,“ uvádí úřad.

„SÚKL společně s EMA sledují nové informace o nečistotách, jako je NDMA, a v případě identifikovaného rizika přijmou opatření na ochranu zdraví pacientů,“ dodává.

S cukrovkou bojuje téměř milion Čechů

Metformin se užívá buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými léky k léčbě cukrovky 2. typu. Pacientům pomáhá tak, že snižuje tvorbu glukózy v těle a absorpci ze střev. Často se o něm dokonce mluví jako základu léčby diabetu – je šetrný k organismu a pacienti po něm nepřibývají na váze. V Česku metformin patří mezi nejoblíbenější léčiva pro cukrovkáře, na trhu je k dostání pod několika obchodními názvy.

Cukrovka 2. typu je výrazně častější než 1. typu, činí až 90 procent všech případů cukrovky. Mezi její největší rizikové faktory jsou považovány obezita a dědičné dispozice. Může se projevit nadměrnou žíznivostí, častým hladem a častým močením. Pacient má při cukrovce 2. typu metabolickou poruchu způsobenou zvýšenou hladinou glukózy v těle. Zároveň má relativní nedostatek a rezistenci inzulinu.

To je rozdíl od cukrovky 1. typu, při níž má pacient absolutní nedostatek inzulinu. Cukrovou 2. typu trpí v Česku zhruba 800 tisíc lidí.

Video  Lékařka o obezitě: Tlustí Češi často marodí, hrozí jim cukrovka i rakovina  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

verka1 ( 21. prosince 2019 14:27 )

Pacienti léky užívají každý den a škodí lidskému tělu. Vždyť se říká že nejvíce je rakovina z léků.
Pacienti jsou potrestání že mají diabetes, každý den aplikovat inzulín nebo léky. Mají další vedlejší problémy poškozené ledviny, zrak, amputace končetin...

jany ( 21. prosince 2019 12:10 )

Zazila jsem rakovinu i cukrovku a s tim druhym se zije lepe a dele

sorgedoktor ( 21. prosince 2019 11:33 )

Ten clanek muze zpusobit hodne zle krve.Hiodne leku ma podobne ukazatele sztran rakoviny, srdecni ischemie atd.Prinos snad prevazuje

filsaxin ( 21. prosince 2019 10:29 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

jany ( 21. prosince 2019 09:05 )

Nastesti mi po tomto leku bylo tak zle ze mi lecbu zmenili. Neni to zas tak setrne, s mym telem to tedy delalo mnoho nedobreh

Zobrazit celou diskusi