Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

PharmDr. Martin Doseděl varuje: Některé léky se navzájem »nesnesou«

Autor: Iva Dvořáková - 
21. května 2019
06:20

Užíváte velké množství léků, navíc ještě vitaminy, minerály nebo jiné doplňky stravy? Možná ani netušíte, že některé kombinace těchto přípravků jsou potenciálně nebezpečné.

Je prokázáno, že tzv. nežádoucí účinky léčiv (na nichž se cca ze 2/3 podílí lékové interakce) vedou k častým hospitalizacím pacientů a jsou i častou příčinou úmrtí pacientů. Co vlastně nežádoucí účinky neboli negativní léková interakce je? „Negativní lékovou interakci bychom mohli defi novat jako možné nežádoucí ovlivnění jednoho léku společným užíváním s druhým lékem. Takových lékových interakcí je obrovské množství. Těch, které jsou pak klinicky významné pro pacienta, je méně,“ vysvětluje PharmDr. Martin Doseděl z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Více léků – větší riziko interakcí a duplicit

Problém s nežádoucími lékovými interakcemi a duplicitami (to jsou případy užívání léků s účinnou látkou ze stejné farmakologické skupiny) spočívá mimo jiné v tom, že lidé navštěvují více lékařů, kteří ne vždy vědí o tom, co předepsal jejich kolega, a také v tom, že pacienti užívají více volně prodejných léků či doplňků stravy, u nichž málokdo očekává velké riziko.

„Přemírou užívaných přípravků si však můžeme snadno uškodit. Například není vhodné užívání léků »na ředění krve« a přípravků s Ginkgo bilobou či léků na podporu imunity (např. Echinacea) u pacientů užívajících léky na potlačení imunity. To jsou třeba pacienti po transplantaci či někteří pacienti s autoimunitními chorobami,“ vypočítává doktor Doseděl.

Vadí i některé potraviny

Problémem může být také kombina- Do ce některých léčiv s určitými potravinami. Klasickým příkladem je kombinace určitých léků (např. některé léky na vysokou hladinu cholesterolu, některé léky na vysoký krevní tlak) a konzumace grapefruitu či pomela. U některých léků je pak nutno užívat je striktně nalačno (např. některé léky na osteoporózu). Některé je naopak potřeba užívat s jídlem.

Jak zjistit nevhodnou interakci

Podle Martina Doseděla je k optimálnímu posouzení nevhodnosti společného užívání léků a jeho klinické významnosti třeba posoudit pacientovu farmakoterapii v kontextu jeho onemocnění. Dále znát aktuální stav pacienta, vědět, kdy byly jednotlivé léky nasazeny a který odborný lékař je nasadil. Někdy je též dobré znát výsledky laboratorních vyšetření. Posoudit vhodnost společného užívání určitých léků s jistými limity lze i s méně informacemi, než je uvedeno výše.

Informujte se u lékařů i lékárníků

O vhodnosti lékových kombinací se pacient může informovat jak u svých ošetřujících lékařů, tak ve své lékárně. „Pokud pacient užívá větší množství léku, anebo pociťuje určité potíže při užívání svých léků, vitaminů, minerálů či dalších doplňků stravy, je vhodné se obrátit na lékárny, které poskytují konzultace ohledně tzv. lékových problémů,“ radí doktor Doseděl. Potřebujete poradit, zda všechny léky, které berete, si vzájemně vyhovují? Navštivte už ve středu stánek Lékového poradenství v Hradci Králové!

Už ve středu v Hradci Králové: Od 12 do 18 hodin na Masarykově náměstí

Blesk Ordinace je už za dveřmi. Ve středu se pod širým nebem na Masarykově náměstí v Hradci Králové znovu začne vyšetřovat. Nepropásněte svou příležitost dozvědět se vše důležité o svém zdraví! Specialisté z Fakultní nemocnice Hradec Králové si pro vás připravili širokou nabídku vyšetření, která mohou i zachránit život!

Zkontrolují mateřská znaménka, tlak, stav vašich plic i zraku. V poradnách zas můžete pokládat otázky na nejrůznější zdravotní témata. U stánku generálního partnera VZP se nezapomeňte zeptat na všechny novinky v bonusech, které pojišťovna letos připravila. I tentokrát vás čeká bohatý doprovodný program, který uvede herečka Eva Decastelo, mnoho zajímavých rozhovorů s hosty, bohatá tombola a zábava pro nejmenší.

Jak to vypadalo v Ordinaci Blesku v Českých Budějovicích? Příště přijedeme k vám!

Video  Jak to vypadalo v Ordinaci Blesku v Českých Budějovicích? Příště přijedeme k vám!  - Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz
Video se připravuje ...

Kvta velkova ( 22. května 2019 17:09 )

Dobrý den jak působí léky např antipsychotika s antidepresivy plus vitamíny psyllium a letrox, léky na játra lagosa plus na žaludek helicid a na zahu nemůže mi to ublížit děkuji pěkně za odpověď Květa pište prosím na email svetlus­kaa1@­seznam­.cz děkuji ještě jednou

verka1 ( 21. května 2019 17:49 )

Toto se děje všude, realita a ještě jsou k vám lékaři arogantní.
Je vám po lecich špatně, zvracite? Užívejte léky dále, tělo si musí zvyknout. A pak člověk zemře.

vikiki ( 21. května 2019 08:10 )

Hlavně na to kašlou v Domovech pro seniory. Moje sestra byla v domově se zvláštní péči Havířov Senecura. Stále si stěžovala že ji je špatně po každé ji poslali si lehnout. Už jak byla doma měla problémy s nízkým tlakem, kolikrát omdlela. V domově ji nadále dávali léky na vysoký tlak. 2X si zavolala rychlou a tak ji vzali mobil. Netrvalo dlouho a po večeři, nevím za jak dlouho ji našli vedle postele, samozřejmě bez známek života. Hrozná péče.

Gemmy ( 21. května 2019 07:20 )

Když požádáte lékaře o přezkoumání vhodnosti léků k užívání, že po požití daných léků je Vám zle, jste odmítnuti! Nechci se dotknout všech lékařů, ale mám konkrétní zkušenosti. A právě tady ve FN v Hradci Králové. Ta Vaše akce bude jen zbytečný populismus. Zdravím, a současného zdravotnictví se bojím.

zlymikes ( 21. května 2019 07:07 )

Reklamy výrobců léků i lékáren jsou silné a mnohdy zavádějící. A na to by měla být cílena antireklama a léková gramotnost ,zejména starších lidí. Na ty je právě ona reklama cílena. Jak člověk stárne, tak si říká "už se ta s kosou blíží" a tak si koupím tuhle pilulku a tuhle pilulku a její příchod oddálím.

Zobrazit celou diskusi