Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lékaři varují před pojídáním placenty. „Přírodní“ matky: Je to čiré štěstí

Autor: for, ČTK - 
8. listopadu 2019
05:01

Placenta syrová i sušená, drcená v kapslích i rozmixovaná ve smoothies. Receptů na zpracování tohoto vyživovacího váčku pro miminko je celá řada. Pojídání placenty si některé matky nemohou vynachválit a uvádí, že jim tato praktika pomohla překonat hormonální nerovnováhu po porodu či jim dopomohla k laktaci. Experti ale varují, pojídání placenty může vést k vážné infekci i přenosu bakterií. Především pak, pokud matka své plány nezkonzultuje s lékařem a neohlídá si způsob zpracovávání.

Placenta nebo i mateřské lůžko je pro řadu lidí pouze biologickým odpadem, který se po porodu spaluje v nemocničních kotelnách. Řada matek se ale své placenty jen tak nevzdá a spotřebuje ji na výrobu potravinových kapslí, napaří si ji s bylinkami či si ji syrovou rozmixují do drinku.

„Za mě je top koktejl, to je čiré tekuté štěstí. S kapslemi se držím při zemi, protože mám hodně mléka,“ či „Pomohlo na chudokrevnost, měla jsem energie na rozdávání,“ chválí si matky pozitivní účinky. 

Pomocná ruka nebo náběh na infekci? 

Trend pojídání placenty není v historii novinka, zmínky o něm najdeme i v tradiční čínské medicíně, o kterou se opírá i řada podporovatelů této praktiky. Existuje dokonce i česká studie, která placentě přidává pár bodů k dobru. 

„Co se týče studií na lidech, existuje jedna z roku 1954, předcházející moderním typům výzkumů, která sledovala účinky konzumace placenty samotné v porovnání s hovězím masem. Výsledky tehdy odpovídaly zvýšené laktaci, spokojenosti a lepší náladě u žen konzumujících placentu, těžko ale říci, jaké další faktory mohly v tehdejší péči o matku a dítě hrát roli,“ uvedla pro Blesk Zprávy bývalá členka komise ministerstva zdravotnictví a lektorka doktorandů Markéta Pavlíková.

Placenta se dá pozřít i syrová. Placenta se dá pozřít i syrová. | archiv Blesk

Právě zvýšení laktace, vyrovnávání hormonální nerovnováhy a nedostatku železa je podle výrobců a podporovatelů kapslí hlavní pozitivní účinek konzumace. Experti se ale staví proti trendu – špatná informovanost a nerozvážné zacházení s placentou může vést k infekci. 

Riziko HIV i žloutenky

O riziku infekce psalo především CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) v odborné zprávě z roku 2017. Poukázalo na jeden z případů, kdy po konzumaci kapslí onemocnělo miminko matky. 

„Nebylo zřejmé, proč dítě onemocnělo a co víc, proč u něj v tak krátké době byla opakovaně prokázaná infekce způsobená bakterií Streptococcus agalactiae,“ píše CDC. „V tomto případě byla placenta vysušena, rozdrcena a tento prášek vložen do kapslí. Dvě takto připravené kapsle s placentou pak matka užívala třikrát denně,“ pokračuje. Bakterie se tak k dítěti dostala skrze matku.

I samotní výrobci kapslí varují před rizikem infekce. Na internetových stránkách výrazně doporučují, aby matky svá přání konzultovaly s lékařem a aby placentu nepožívaly „přezrálou“ či v případě, že během těhotenství kouřily. Placenta si totiž uchovává i škodliviny a těžké kovy, jak upozorňují výrobci.

„Možná rizika zahrnují zejména přenos některých infekcí i virů (HIV, žloutenka B), nebo pokud je porod komplikovaný nějakým zánětem, zkalenou plodovou vodou apod.,“ varuje Pavlíková s tím, že konzumace placenty může mít jisté benefity, ale vědeckých publikací je málo a vlastnosti ještě nebyly zcela prozkoumány.

Placenta se dotkne i výkalů

Lékaři se odevzdávání placenty nebrání. „Obecně nedoporučujeme placentu jíst ani si ji brát domů. Nicméně pokud pacientka projeví zájem, je poučena o nakládání s biologickým odpadem, což potvrdí podpisem a může si ji po porodu vzít s sebou,“ uvedl Blesku porodník Peter Koliba z Gynekologicko-porodnické kliniky Na Bulovce. 

Prodej výrobků z placenty si ročně vydělá deset tisíc dolarů. Prodej výrobků z placenty si ročně vydělá deset tisíc dolarů. | www.profimedia.cz

Zákon navíc podle informací z ministerstva zdravotnictví nijak neupravuje zpracovávání placenty. 

„Podle občanského zákoníku lze zdravou placentu nepochybně považovat za součást tělesné integrity matky, kterou lze matce na žádost vydat s tím, že z ústavního pořádku plyne, že každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá,“ řekla Blesk Zprávám Gabriela Štěpanyová z ministerstva.

Důležité je ale slovo „zdravá placenta“. Ta se může ale stát nebezpečnou už ve chvíli, kdy opustí tělo matky a přijde do styku s poporodní krví i zplodinami a výkaly. 

Sušíme pomalu asi 120 minut

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí tak ve své studii důrazně navádí matky, aby se vyvarovaly chybám při zpracování, když už se k podobnému kroku rozhodnou. 

„Neexistují žádné standardy pro zpracování placenty ke konzumaci,“ upozorňuje CDC. Konkrétně je ale třeba dosáhnout zahřátí na teplotu 54 °C po dobu 121 minut, aby došlo ke snížení počtu bakterií salmonely.

Podle webových stránek výrobců kapslí jsou placenty sušeny obvykle při teplotě 46 až 71 stupňů. Z jednoho kousku pak může být připraveno od 100 až do 200 kapslí. Za přípravu kapslí si pak firmy účtují několik tisíc korun. Blesk Zprávy nalezly jako nejčastější částku 2500 tisíce korun. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 8. listopadu 2019 15:24 )

Jak mohou tyto lesany vůbec otěhotnět? Copak může nějaký chlap na něco takového vlézt?

Vsude-samej-chcipak ( 8. listopadu 2019 14:07 )

Co bioblbkamatka to slizká megakreatura 👎👎🤮👎🤮👎🤮

mak ( 8. listopadu 2019 13:55 )

Co to je za nesmyslné argumenty??? Riziko HIV nebo žloutenky je takřka nulové, když je každá těhotná během těhotenství na tyhle nemoci 2x testovaná...
A jak se jako infikuje placenta popordoní krví? To je nějaká jiná krev než v té placentě V tom má někdo dobrej guláš...
Strep. agalacticae se vyskytuje v trávicím traktu běžně, v pochvě občas, ale rozhodně nebydlí v placentě....
Hlavně strašit, strašit... Co kdybyste radši reálně informovali o nozokomiálních nákazách a zlatým stafylokokovi, což jsou mnohem častější komplikace z nemocnic a porodnic... ale to není tak in jako šít to nějakých nemainstreamových proudů, že? Hlavně mít všechny rodičky pod kontrolou...

montevideo ( 8. listopadu 2019 12:23 )

Já dusor typuji na cicavé prase

Jarabak ( 8. listopadu 2019 11:17 )

A co sežrat ho*v*no? Úplně bio, multikulti globálně oteplené bio lejno. Na netu psali, že pak prý nepotřebujete očkování a navíc budete mít menší uhlíkovou stopu Zachráníte svět. Bio matky, žerte svá ho*vn*a.

Zobrazit celou diskusi