Akce proběhla letos v úplně novém kabátě, v loňském roce připravovali kuchaři pokrmy pouze ze slávek. „Slávky jsou na světě nejrozšířenější mušle, existuje spousta variací, jak z nich vytvářet chutné pokrmy. Letos jsme rozšířili sortiment, snažíme se představit i neznámé druhy mušlí,“ říká organizátor Václav Baráček.

Video
Video se připravuje ...

Brněnský happening zdravého jídla: Na Mušlobraní tisíce lidí baštily exotické pokrmy z mořských pochoutek. mm

Exotika, kterou jen tak neseženete

Brňáky potěšila bohatá nabídka vongolí (malé mušle ve tvaru srdce), ústřic, mořských mečů a dalších mušlí, které byly speciálně pro tuto akci uloveny. „Nejvíc mi chutnala polévka a pak slávky na kari s kokosovým mlékem. K pití jsem si koupila netradiční retro drink z Itálie,“ svěřuje se studentka Lenka Patočková.

V nabídce byla i pro Středoevropany neznámá pochoutka – mořské meče. „Je to skutečně exotika. Mořské meče jsou zajímavou mušlí. U nás se prodává jen málo. Vypadá jako malý hádek v lastuře a má úplně jinou chuť, než jsme u mušlí zvyklí. Nepřirovnal bych ji ke hlavonožci, spíše chutná jako chobotnice, je to pevnější hmota,“ vysvětluje Baráček.

Delikatesa svatého Jakuba

A která mušle byla ta „nej“? „Loni byla nejprodávanější slávka v šafránu. Letos, domnívám se, nejvíce zaujala mušle svatého Jakuba. Nejen proto, že byla servírována v lastuře. Je to královská mušle, má zajímavou chuť. Je velmi drahá, hůře dostupná. Je to delikatesa obvykle servírovaná ve formě předkrmu,“ tvrdí organizátor. 

Fotogalerie
11 fotografií