Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Letní kina v Brně: Vyberte si podle nálady, někde nezmoknete, jinde si procvičíte jazyky

/
  • Kam do letního kina v Brně?
    5. července 2019 ● 10:12

    V Brně sice funguje hned pět různých letních kin, ale ne všechna promítají denně. Tři dny v týdnu můžete navštívit letní kino na  nádvoří Místodržitelského paláce, na Dělňáku funguje kino jen jednou do týdne. Naopak na hrad Špilberk, na dvůr Městského divadla či na Dominikánskou ulici se můžete vypravit každý den. Letošní sezona letňáků bude ukončena snímkem Teroristka 11. září.

     

  • 1.

    Třikrát týdně do letňáku kina Scala

    Kino v prostoru nádvoří Místodržitelského paláce bude v létě otevřeno třikrát týdně – v úterý, čtvrtek a v sobotu. „Letňák“ pořádá kino Scala ve spolupráci s Moravskou galerií. Do výběru je proto zařazen každoročně i film jako doprovodný program k probíhajícím výstavám. Tentokrát to jsou Perličky na dně k výstavě Boudník, protože Vladimír Boudník v jedné povídce hraje.

    Organizátoři lákají Brňáky také na film Utop se, nebo plav – zábavnou a zároveň trpkou komedii či na životopisný film Diego Maradonny. Filmy stojí 100 korun. Výjimku tvoří poslední promítání. „Poslední projekce je 31. srpna a to divácky oblíbené naslepo, kdy dopředu neprozradíme, jaký film se promítá, a diváci mohou platit až po konci filmu dle toho, jak se jim film líbil,“ prozrazuje mluvčí kina Eva Petláková.

    Třikrát týdně do letňáku kina Scala
    Autor: Archiv kino Scala
     

  • 2.

    Na Špilberku tvoří program diváci

    Kino na hradě Špilberk se již tradičně zaměřuje na děti. „Zařazujeme pokud možno každý týden alespoň jeden film, který je pro děti. Pokud to nevyjde, tak alespoň rodinný či vhodný i pro děti. Jsme letní kino, které hojně navštěvují rodiny s dětmi a jsme za to velice rádi,“ říká Oldřich Vojáček.

    Zajímavostí je, že organizátoři kina na Špilberku využívají možnost dotazníku. Lidé si sami vybírají filmy podle vlastní chuti a tyto „bijáky“ jsou pak i více navštěvované. Podle Vojáčka Brňany nejvíce lákají filmové novinky, a to převážně z řad českých filmů. Vstupné do kina činí 100 korun a poslední promítání bude 11. září, kdy bude promítán film Teroristka s Ivou Janžurovou v hlavní roli.

    Na Špilberku tvoří program diváci
    Autor: Archiv Špilberk

  • 3.

    České filmy na Dělňáku

    V červenci a srpnu opět ožije dvůr Dělnického domu v Židenicích letním kinem. „Letní kino začíná 11. července filmem Ženy v běhu. Až na pár výjimek se v duchu filmů z české produkce posledních let ponese celý program. Promítat budeme celkem osm snímků,“ říká mluvčí Dělnického domu Eva Ludvíčková.

    Výhodou je, že produkce nebude stornována ani v případě deště. Za špatného počasí se promítání přesouvá do velkého sálu Dělnického domu, takže diváci nezmoknou. Letní kino na Dělňáku v Židenicích stojí 60 korun a funguje jednou týdně a to ve čtvrtek. Na místě bude možné zakoupit si i občerstvení. Poslední projekce se bude konat 29. srpna, na programu je česká rodinná komedie Chata na prodej.

    České filmy na Dělňáku
    Autor: Archiv dělnický dům

  • 4.

    Radniční kino i pro cizince

    Letní kino v historických kulisách radnice městské části Brno-střed na Dominikánské ulici zahájilo už pátou sezónu. Bude se promítat každý den až do 30. srpna, a to za každého počasí. „Kino je výlučné tím, že i když se jedná o projekce pod širým nebem, má kvalitní promyšlenou dramaturgickou koncepci a vytváří protiváhu k běžné mainstreamové produkci,“ uvedla Monika Šimková za spolku Noční motýl.

    Diváci se mohou těšit na pravidelné programové celky, k nimž patří retrospektivy slavných režisérů, výběr světové klasiky, nebo dokumentární filmy. Tradiční součástí letního kina je cyklus Das Sommerkino, pořádaný ve spolupráci s Goethe Institutem, který představí filmy z německy mluvících zemí. Každoročně program letního kina doplňuje také výběr z kolekce skandinávských filmů.

    Zahraniční filmy jsou navíc uváděny v původním znění s titulky, takže kino je vhodné i pro zahraniční turisty. Běžné vstupné stojí sto korun, na německé filmy je poplatek snížen na padesátikorunu.

    Radniční kino i pro cizince
    Autor: mm

  • 5.

    Na dvoře Městského divadla se najíte

    Projekt Letního kina je součástí festivalu „Léto na Dvoře Městského divadla Brno“. Letošní sezónu kino zahájí v sobotu 29. června filmem Bohemian Rhapsody. Poslední projekce  proběhne 31. srpna 2019. Kino je brněnským seniorem mezi letňáky, letos promítá už podeváté. „Zajímavostí je, že se jedná se vlastně o jakousi kino-restauraci pod širým nebem, kde se při sledování filmu běžně obsluhuje a konzumuje. To oceňuji, protože mohu přijít po práci, sledovat film a ještě se najím,“ usmívá se informatik Petr Barák. Oceňuje také možnost film sledovat ze zastřešené terasy, když prší. Letos organizátoři připravili více než 60 filmů – v nabídce jsou kromě zmíněného Bohemian Rapsody kupříkladu Ženy v běhu či Skleněný pokoj. Vstupné stojí 99 korun.

    Na dvoře Městského divadla se najíte
    Autor: Archiv MDB

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy