Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Toník (6) s rakovinou má o čtvrt milionu méně. Za co rodina peníze utratila?

Autor: Vladimír Blažek - 
26. srpna 2019
05:02

Už přes půl milionu korun se sešlo na účtu pro šestiletého Toníka, který bojuje už poněkolikáté se zákeřnou rakovinou. Situace rodiny je o to složitější, že zdravotní potíže má i chlapcova maminka Šárka. Toníkův příběh dojal stovky Čechů - na konto posílají dary od stovek po desetitisíce. Ten zatím největší dorazil z Dánska. Podnikatel poslal Toníkovi rovných 100 tisíc korun. Tátu Romana telefonát štědrého dárce rozplakal. I díky němu se teď rodina dočkala toho, na co by sama nikdy nenašetřila.

Toníkův pokojík  je v jedenáctém patře obyčejného paneláku na pražském sídlišti. Do 3+kk se vejde čtyřčlenná rodina - maminka Šárka, táta Roman a dva malí rošťáci - Toník a jeho starší bráška Jára. Není to zrovna luxusní bydlení, ale je vidět, že Roman je šikovný chlap a umí si poradit tak, aby i z mála peněz udělal pro rodinu útulný domov. A Šárka i přes svůj handicap má všude pořádek.  

Rodina má velké starosti, ty největší právě o malého Tondu, kterému se zákeřná nemoc opakovaně vrací. Chod domácnosti se proto podřizuje jemu. Jsou to velké starosti, ale čtenáři Blesku jim s jednou velkou pomohli. Na kontě pro Toníka a jeho rodinu se sešlo přes půl milionu korun. 

Toník při léčbě Toník při léčbě | Archiv paní Šárky

Jan: Toníku, drž se!!! Neni to moc, ale když nás bude víc, bude to pak krásná částka. Hlavně bojujte, rodinko, a nevzdávejte se! 

Martina: Celá naše rodina na Vás všechny bude myslet a držet pěsti.

Lydie: Mám šest vnoučat a peněz je stále třeba, ale váš příběh mě dostává - jste moc stateční, tak hodně štěstí, Toníčku.

To jsou některé ze vzkazů pro Toníka a jeho rodinu. Někdo poslal padesát korun, někdo deset tisíc. Ale na částce opravdu nezáleží. Důležité je, že to všechno dohromady dává tolik, aby Toník netrpěl víc, než je kvůli léčbě nutné. 

Šárka, kterou cukrovka připravila o nohu a o oko, pobírá invalidní důchod. Roman by pracoval rád, zedničina ho baví, ale velká část péče o Toníka a domácnost je na něm, a tak má akorát příspěvek za péči o blízkou osobu. Rodině se peněz nedostává.

Jeden z dárců je trochu výjimečnější než ostatní - je totiž až z Dánska. Nejdřív Šárce zazvonil telefon.  „Mluvili jsme o tom, že pán má v Dánsku tři firmy a pomáhá v Kodani nemocným dětem a že si vybere i někoho u nás. A kdybychom někdy něco potřebovali, tak se máme ozvat. Ptal se, na co peníze použijeme, a já jsem řekla, že na auto,“ řekla Blesk Zprávám Šárka. A druhý den po telefonátu se na kontě objevilo sto tisíc. „Nebudete mi to věřit, ale já se rozbrečel,“ promluvil o prvních dojmech Roman.

Miroslav Drwal poslal na Toníkovo konto 100 tisíc korun. A to byl velmi vítaný příspěvek na velké auto z bazaru, které přišlo na 225 tisíc. „Velké auto potřebujeme, konečně budu jezdit s Toníkem na chemoterapie. On nemůže jezdit MHD, aby něco nechytnul, a mě omezuje vozík,“ řekla Blesk Zprávám maminka Šárka. 

Toník trpí vzácným druhem rakoviny, který napadá lymfatický systém, zákeřná nemoc se mu už několikrát vrátila. V současné době prochází dalším „kolečkem“ chemoterapií. Když může jít ven, musí mít na ústech roušku, ostatní děti se ho bojí a jejich maminky mají strach, že má nakažlivou nemoc.

Pokud by chtěl Toníkovi a jeho rodině někdo finančně pomoci, může libovolnou částku odeslat na transparentní účet: 2101671953/2010 u Fio banky. Do poznámky je třeba napsat TONÍK a lze přidat i krátký vzkaz.

jana999 ( 28. srpna 2019 14:50 )

ono říct pravdu je nehumání?

egyptanka ( 26. srpna 2019 15:10 )

Hlavně aby se Toník uzdravil. Držím palce.

5nastolevceskych ( 26. srpna 2019 12:52 )

Miliony od daňových poplatníků jsou potřeba na Babišovu řepku, tak nemocné děti mají prostě smůlu.

latecia ( 26. srpna 2019 12:39 )

Proc ta cenzura?

tryskomys ( 26. srpna 2019 12:02 )

Jste už nechutní se zákazem mých příspěvků,nic sprostého tam není,cenzura ne svoboda slova.

Zobrazit celou diskusi