Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kolony o prvním prázdninovém víkendu: Mobily ukázaly, kdy uniknete peklu

Autor: tva - 
27. června 2019
20:00

O prvním prázdninovém víkendu se na cestu do zahraničí vydává o 57 procent více Čechů, než je tomu v běžných víkendových dnech. Vyplývá to z detailního měření pohybu osob, které loni touto dobou provedla společnost T-Mobile. Analýza anonymizovaných mobilních dat operátora ukázala, ve které časy vás na silnicích čeká peklo. A kdy byste to naopak mohli mít aspoň trochu bez nervů. Podle Ústředního automotoklubu kolony narostou i kvůli startu prázdnin v osmi německých spolkových zemích a také Velké ceně Formule 1 v Rakousku.

Během letních víkendů roste počet cestujících na silnicích obecně. „Konkrétně se během pátku přepraví o 23 % cestujících víc, v sobotu a v neděli se cestující musí připravit na skutečnost, že silnice sdílí o 65 % respektive 87 % více lidí, než je tyto dny obvyklé,“ vysvětluje Lukáš Kovárník, manažer rozvoje ICT řešení společnosti T-Mobile.

Kdy je na cestách nejvíce těsno?

Velké rozdíly vyplývají také z konkrétních časů, kdy se lidé vydají na cestu. Pro pátek je tak typické, že Češi nejčastěji vyjíždějí po pracovní době od 15:30 do 22 hodin. Dopravní špička tak nastává odpoledne mezi pátou a šestou hodinou. V tuto dobu tak je lepší vůbec nevyjíždět, doporučuje operátor.

V sobotu se dá velmi silný provoz čekat už od brzkých ranních hodin s absolutním vrcholem kolem poledne. Dopravní špička ustává až kolem sobotní 18. hodiny. Neděle má velmi podobný průběh, avšak s drobným rozdílem – vrchol nastává mezi jednou až pátou hodinou odpoledne.

Hustota dopravy o prvním prázdninovém víkendu Hustota dopravy o prvním prázdninovém víkendu | T-Mobile

Zajímavý postřeh přinesl mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky Igor Sirota. „Situace na cestách směrem na jih bude o to horší, že v Rakousku se v neděli jede Velká cena Formule 1. Navíc prázdniny nezačínají jen nám, ale také Rakušanům a obyvatelům osmi spolkových zemí v Německu,“ uvedl Sirota pro Blesk Zprávy.

Plynulé dopravě na silnicích nepřispívají ani plánované opravy na mnoha úsecích českých silnic prvních a nižších tříd. V letních měsících se nezastaví ani rekonstrukce páteřní dálnice D1. Silničáři v letošním roce provádějí opravy na úsecích v rekordní délce sedmdesáti kilometrů.

Jak se vyhnout kolonám?

Ideální způsob, jak se dlouhým kolonám vyhnout, je vzít si v pátek půl dne dovolené a vycestovat už ráno, nejpozději ve 14:30 odpoledne. Další z možností znamená pořádně si přivstat v sobotu a vydat se na cestu už kolem páté, šesté ráno. Někomu může vyhovovat varianta vyjet naopak až večer po 19. hodině. Jiné východisko znamená nechat odjezd až na nedělní ráno, radí výstup z analýzy operátora.

Podle mluvčího ÚAMK Igora Siroty „zázračná trasa“, na které by se řidiči setkali s bezproblémovým provozem, jednoduše neexistuje. Souhlasí tak s doporučením, že nejlepším a zároveň jediným řešením je cestování v noci.

Zobrazit celou diskusi