Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blogerka „zaměstnala“ vybitou baterií policii a hasiče. „Nejsem hloupá,“ odráží kritiku

Autor: Hana Langrová - 
10. června 2019
18:07

Blogerka Dominika Šťovíčková (Mama Domisha) se o víkendu v instastories pochlubila, že si k vybité baterii v automobilu na parkoviště supermarketu zavolala policejní hlídku. Ta jí nakonec ze šlamastyky pomohla, a dokonce na místo dorazili i hasiči. Za příběh však schytala i kritiku. „Myslím, že není namístě, aby se mi někdo posmíval, že jsem hloupá a volala jsem policajty zbytečně,“ brání se v pondělním videu influencerka. Blesk Zprávám prozradila, jak se záchrana skutečně odehrála, a pražská policie potvrdila, že řidičům v nesnázích občas pomáhá. A automechanik radí to nejjednodušší – vozit u sebe startovací kabely.

Dívka vyrazila s kamarádkami na víkend, který jim ale znepříjemnila vybitá baterie u automobilu.

Zavolala jsem policii po několika neúspěšných pokusech o dovolání se autoservisu či servisním číslům, které jsem měla v autě u dokladů. Slušně jsem se zeptala, zda je v jejich silách mi s nahozením autobaterie pomoci, bylo mi řečeno, že se informace předá na místní hlídku, a pokud budou mít čas a nebude jiný případ, že někdo přijede,“ popsala pro Blesk Zprávy Dominka Šťovíčková, kterou na instagramu sleduje 287 tisíc fanoušků.

Nevhodné zneužití policie a hasičů?

Přijde mi velice nevhodné, že si instagramerka volala k autu, které jí nešlo nastartovat, policii a hasiče. Na to máme asistenční služby, ne veřejné složky placené lidmi,“ upozornil na případ e-mailem redakci čtenář Tomáš.

Pražská policie nezávisle na případu blogerky potvrdila, že dopravní hlídky občas pomáhají řidičům v nouzi. Někdy se stane, že auto blokuje část komunikace, je to tedy za účelem zprůjezdnění daného úseku.

Pokud vidíme řidiče v nesnázích, tak se snažíme pomoci. Někomu dojde benzin, jinému se vybije baterie.  Když je to v našich silách, pomůžeme,“ řekl tiskový mluvčí Tomáš Hulan a směje se, že nejde o nějakou diskriminaci, ale ženy jsou logicky méně technicky zdatné, takže těm se snaží policisté pomoci například s nahozením baterie pomocí kabelů.

K důležitějšímu případu by odjeli

Policie dorazila se slovy, že mi pomůžou. Dále jsem se neptala, zda to po nich jako občan můžu chtít. Po celé situaci a neúspěšném pokusu o nahození se rozhodli zkusit zavolat hasiče, jestli nemohou přijet s přenosnou baterií,“ odpověděla na dotaz Blesku, zda by záchranné složky neměly řešit závažnější případy.

Pokud by policie či hasiči měli důležitější případ, nechali by mě a samozřejmě by odjeli,“ brání se blogerka Dominika a odkazuje na reportáž, kterou viděla v televizi, kdy policie pomáhala řidičům. „Pravděpodobně to byla reportáž pouze o jednom městě a v období mrazu. Slušně jsem se zeptala, bylo to jejich rozhodnutí mi pomoci.“

Výjezd automechanika vyjde v Praze na tisícovku

Podle pražského automechanika Arslana Saparbayeva je nejjednodušší u sebe vozit startovací kabely. „Pokud je nemáte, doporučuji stopnout si jiného řidiče a poprosit ho o pomoc. My jako servis jsme schopni po Praze přijet na místo za hodinu či dvě. Za výjezd, zkontrolování dobíjení a nabití baterky si účtujeme tisíc korun,“ vyčíslil mechanik.

Ideální je podle něj nebát se oslovit jiného řidiče. „Vyjde to určitě levněji. Hlavně nezapomeňte s autem hodinku nebo dvě jezdit, aby se baterka pořádně nabila. Když odejde alternátor, tak se servisu nevyhnete a je potřeba zavolat automechaniky,“ doporučil Saparbayev.

strejda777 ( 10. června 2019 20:03 )

No co chcete....blogerka, influescentka....či jak si dneska ti inteligenti říkají.....fakt není hloupá....je docela dost b.l.b.á.!

poky-f ( 10. června 2019 19:06 )

Ta BLBKA chtěla "NAHODIT BATERII" ! No , jak jinak...blbka !

lubosbeyr ( 10. června 2019 18:45 )

Januss ( 10. června 2019 18:42 )

Kráva!

prasatkopepicek ( 10. června 2019 18:35 )

Samozrejme, ze neni hloupa. Jen uplne blba.

Zobrazit celou diskusi