Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tahanice o Krtečka: Vnučka výtvarníka Milera nevlastní licenci, rozhodl definitivně soud

Autor: ČTK - 
25. března 2019
11:48

Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem, je neplatná. Milerová tedy ke Krtečkovi nemá licenci ani právo poskytovat podlicence dalším výrobcům. Potvrdil to dnes pražský vrchní soud. Odvolací senát tak dal za pravdu správkyni dědictví Krtečkova autora Zdeňka Milera, právničce Mileně Fischerové. Rozhodnutí je pravomocné.

Soudy dospěly k závěru, že obsah licenční smlouvy, kterou Milerová uzavřela se svým nemocným dědečkem v září 2011, není dostatečně určitý. Výtvarníkova vnučka totiž v době uzavření smlouvy neznala počet a rozsah 375 licenčních kontraktů ke Krtečkovi, které byly uzavřeny dříve. Milerová argumentovala mimo jiné tím, že obecnou formulaci zvolil výtvarník záměrně, protože chtěl, aby jeho vnučka licenci získala v co nejširším rozsahu.

„Je mi to samozřejmě líto, ale právní vada není moje chyba. Já jsem dělala maximum pro to, abych tu smlouvu obhájila. Uvidíme, jestli se budeme moct nějak domluvit, nebo ten byznys budeme muset zavřít,“ řekla novinářům po jednání Milerová. Na otázku, zda bude stahovat předměty s Krtečkem z trhu, zatím nedokázala odpovědět. „Záleží to hodně na protistraně, jak se zachová. Bude se snažit co nejvíce hájit své obchodní partnery a eliminovat škody,“ dodala.

Právník vítězné Fischerové Jiří Matzner předpokládá, že Milerová a její firma Little Mole bude muset své produkty stáhnout. „Rozsudek znamená jednu zásadní věc: zánik dvojkolejnosti. Tedy zánik toho, že se budou objevovat dva licenční partneři na stejný výrobek, na stejnou oblast trhu, na stejné území,“ uvedl. Označil to za výhru výtvarníkových dědiců, kteří se na vypořádání mnohamilionového dědictví stále nedohodli.

 

.tg.bb ( 25. března 2019 15:41 )

Jestli to náhodou není věc trhu, za kolik to lidi koupí. Rodiny s dětmi, které nemají kde bydlet (?), s tím nemají co dělat.

.tg.bb ( 25. března 2019 15:39 )

Ona je výjimečně nenažraná, tahle milující vnučka. Hned věděla, jak své milióny rozházet.

mopsamanda ( 25. března 2019 15:39 )

Přesně tak! Pan Miler měl dvě dcery, jedna z nich mu pomáhala kreslit krtečka. Toto je dcera té druhé, která navíc chtěla chtěla v dědictví přeskočit i svou matku, a chtěla si hlavně nahrabat. Myslím, že kapitola krteček by se měla uzavřít. Měly by přestat vznikat další paskvily typu čínského krtka tak, aby nám v naší paměti zůstalo to krásné. Co se týče dětských předmětů s krtečkem, proč ne, ale ne předražené šunty jen proto že tam je natisknutej krtek. To už přehánějí. To jak se na věcech pro děti dnes vydělává je nechutné. Na jednu stranu mladé rodiny nemají kde bydlet, a pořizují si jedno max. dvě děti, na druhou stranu je kolem dětí takového nechutného konzumu.

.tg.bb ( 25. března 2019 15:37 )

Prdlajs národní klenot, je to předmět autorských práv, v tomto případě autorských práv jediného člověka, pana Zdenka Millera. Vyčůraná a nenazřaná je především vnučka, která létala soukromými tryskáči na dovolenou i za kšefty, odívala se do norkových kožichů a štědře zásobovala Krtečkem nevkusný čínský trh, se bude muset trošinku uskrovnit

panda82 ( 25. března 2019 14:38 )

mně to krtek na zahrdě taky pěkně přeorává, ale ještě jsem mu nevysvětlil, že se o nedělá cik cak

Zobrazit celou diskusi