Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pedofil Jackson? „Bohatí muži jsou zvyklí, že jim projde všechno,“ nebere si servítky kritik Fila

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
20. března 2019
05:40

Michael Jackson nebyl zdaleka jediný, kdo rád zneužíval svého jedinečného postavení a oblíbenosti u široké veřejnosti. Novinář a filmový kritik Kamil Fila připomněl v pořadu Blesku Epicentrum mimo jiné moderátora BBC Jimmyho Savila, který dokonce během života získal řád Britského impéria a opakovaně vyhrával soudní spory, ve kterých byl obviňován ze zneužívání dětí. Po jeho smrti se pak ukázalo, že mu jeho činy procházely desítky let.

„Michael Jackson pro mě není typický příklad sexuálního násilníka, to mimochodem ani nevyplývá z toho dokumentu,“ přibližuje svůj pohled Fila. Přesto podle něj snímek Leaving Neverland přispívá k přehodnocení zpěvákova odkazu: „Některé ty skladby jsou podle mě dneska téměř neposlouchatelné. Prostě We are the world, we are the children, to nemůžete brát v tu chvíli hezky.“

Video  „Bohatí muži jsou zvyklí, že jim projde úplně všechno." Dokument o Jacksonovi působí podle kritika Fily věrohodně  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

To, co z toho dokumentu plyne, je, že se Michaelu Jacksonovi dlouhodobě podařilo zastírat spoustu věcí,“ pokračuje Fila. Připomíná, že jeho texty měly za cíl sjednocovat lidi, zdůrazňovaly lásku k lidstvu a o to problematičtěji celá kauza vyznívá. Podle něj film Leaving Neverland odkrývá celé zpěvákovo dílo ve své vrstevnatosti. Poukazuje na přehnanou kýčovitost a infantilitu, která jako by si kladla za cíl něco překrýt. 

To, že takový dokument vznikl, a především, že ho provází tak silné reakce jako stahování Jacksonových písní z vysílání různých rozhlasových stanic a podobně, vnímá Kamil Fila jako důsledek vývoje doby a toho, jak jsme dnes na podobná témata schopní nahlížet. Sexuální obtěžování a zneužívání nebylo vůbec v tu dobu žadné téma. Bill Cosby měl nejúspějšnější sitcom v té době a dneska byl odsouzen za mnoho znásilnění,“ hovoří kritik o osmdesátých a devadesátých letech, kdy byla Jacksonova kariéra na vrcholu.

„Bohatí muži jsou zvyklí, že jim projde úplně všechno.“ Na tuto skutečnost začalo významně upozorňovat hnutí MeToo a podle Fily je jich skutečně celá řada. Přidává také osobu slavného moderátora Jimmyho Savila, který byl ze zneužívání dětí mnohokrát obviněný, ale během svého života veškeré soudní spory vyhrával. V jeho případě se nařknutím o to hůře věřilo, že šlo o člověka ověnčeného řádem Britského impéria.

FuckCool ( 20. března 2019 22:21 )

Presne a vystizne....dobre napisane...bodaj by si tieto komenty precital aj samotny Fil ci ako sa to vola...

Gremila ( 20. března 2019 21:59 )

Dle vysose profesionálního psychologického rozboru pana Fila, bychom se měli mít na pozoru všech interpretů, kteří mají v názvu i obsahu písní něco ,, temného '' co by jasně prokazovalo, že daný interpret či skupina má psychický problém, deviaci a jiné těžké postižení. Takže bychom měli zakázat pro jistotu Rammsteiny, Marylina Mansona i pro jistotu Kabáty, kteří by se rádi poprali sekerou. Možná i Mig21, ti by rádi psali nožem na záda. Dokud není soudně průkazný trestný čin, jedná se opět jen o bulvár, který nepovede ke konci poslouchání MJ, ale ke konci sledování The Simpson a radiostanicí, které slepě jako ovce následují strach o tučné výdělky. A to jsem se zde pozastavila pouze nad jedním z mnoha nesmyslných sdělení pochybného komentátora...Kéž se tedy oslovený expert na MJ nikdy nestane bohatým a slavným, aby nenásledoval příklad komentovaného zpěváka...

Pavlikbertik ( 20. března 2019 15:10 )

Já to nechápu ani jedna jeho byvala přítelkyně nikdy nic takového nepotvrdila . A to ze chodil s jednou slavnou herečkou ,modelkou , a ani jedna manželka nikdy k tomuto tématu žádný komentar . Co se tyče muziky byl geniální a vždycky bude top . Za svuj život zachránil plno lidský a hlavně dětských životu za to obdržel i cenu od lékařů . Když šlo o dětský život neváhal vytasit zvlastni kapsy až několik milionů . Ano byl zvláštní člověk se zvláštními schopnostmi bavit lidi ale nemyslím si že by byl schopen ublížit někomu na tož diteti.

Azertyui ( 20. března 2019 12:39 )

Vážený pane novináři nepište takový kraviny. Vy jste seděl u Michaelovi postele když ty dva blbce měl zneužívat. A jestli se jeho písničky nedaly poslouchat tak to naprosté hudební analfabet.

FuckCool ( 20. března 2019 10:30 )

To je bukvica ten "kritik". Na zaklade coho verite v jeho vinu? Toho akoze dokumntu.lol Najprv si nastudujte fakta,spisy,atd..a to od roku 1993...Vazeny pan novinar neviete nic len si pozriem dokument a ano je vinny...to ste co za novinara...ziadna objektovna reportaz...ste ho poznali osobne? Mozno bol cudak zil si vo svojom svete,ale opkujem prestudujte si vsetko a potom piste...neskutocne a ze filmovy kritik...

Zobrazit celou diskusi