Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový byt v Praze stojí 14 ročních platů, na Vysočině vyjde o půlku levněji

Autor: ČTK, AKu - 
12. prosince 2018
11:20

Nejdostupnější nové byty v Česku jsou v kraji Vysočina. Zájemce za něj vydá 7,3 průměrného ročního platu v regionu. Naopak v Praze je to téměř dvakrát tolik, 14,4 ročního platu. Rozdíl průměrných cen novostaveb a starších bytů je nejnižší v Jihomoravském kraji, a to o 11,5 procenta, v Praze naopak zhruba o pětinu. Naopak v Ústeckém kraji jsou nové byty v porovnání se staršími téměř třikrát dražší. Vyplývá to z výpočtů developerské společnosti Central Group s využitím dat ČSÚ a firem Trigema a Skanska Reality.

Průměrná mzda na Vysočině se v letošním třetím čtvrtletí zvýšila o 2320 korun na 29 131 korun hrubého, průměrná hrubá měsíční mzda v Praze vzrostla ve třetím čtvrtletí na 39 298 korun. Znamená to, že za stejný nový byt vydá zájemce na Vysočině 2,5 milionu korun, zatímco v Praze 6,8 milionu korun. 

Prodejní ceny nových bytů v Praze vzrostly za poslední tři roky téměř o tři čtvrtiny a blíží se ke 100 000 korun za metr čtvereční. „V důsledku velmi omezeného přílivu nových bytů vyrostly ceny v Praze skokově. Kvůli přetrvávající vysoké poptávce se pak začaly zvedat i ceny bytů ve starší zástavbě a nájemné. Postupně jsme tak svědky situace, kdy se mladí lidé musejí poohlížet po bydlení za Prahou a do zaměstnání v hlavním městě dojíždět,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Fakt, že rozdíly v cenách nových a starších bytů nejsou v Praze až tak vysoké, se podle ní projevuje na poptávce, kdy lidé v poslední době častěji obměňují své starší bydlení za novější.

„Využívají tak cenového boomu, který je ideálním právě pro prodej bytu. Většinou volí stejnou velikost nebo o pokoj větší dispozici a lokalitu přizpůsobují svému současnému bydlišti,“ doplnila Tomášková.

Po Vysočině jsou nové byty nejdostupnější v Ústeckém kraji, kde na ně stačí 7,4 průměrné roční mzdy v regionu. Následují Zlínský (8,1 platu) a Plzeňský kraj (devět platů). Naopak nejméně dostupné jsou po Praze ve Středočeském kraji (11,3 ročního platu).

Počet ročních platů potřebných na pořízení nového bytu:

Kraj Počet
Praha 14,4
Středočeský 11,3
Olomoucký 10,4
Jihomoravský 10,5
Královéhradecký 10,3
Karlovarský 10,3
Pardubický 10,1
Jihočeský 9,7
Liberecký 9,7
Moravskoslezský 9,6
Plzeňský 9,0
Zlínský 8,1
Ústecký 7,4
Vysočina 7,3

Zdroj: Central Group, Trigema, Skanska Reality, ČSÚ

koliaska ( 11. listopadu 2021 00:06 )

Když vidím takové články, tak jsem hrozně ráda za to, že bydlíme v rodinném domku a mimo Prahu. Taky jsme do něj nasypali dost peněz, protože to byl už starší domek a nutně potřeboval rekonstrukci. Už to ale naštěstí máme hotové. Hlavně uvnitř to vypadá úplně jinak než předtím. To je ale hlavně zásluha architektů z http­://www­.pwin­teri­er.cz/

Tarpedivan ( 28. prosince 2018 01:43 )

Díky za článek. Jo, s těmi cenami bytů v Praze je to čím dál horší. Já se do Prahy přestěhoval před dvěma lety a už tehdy byly ty ceny vysoké. Ale měl jsem docela štěstí, protože se mi přes https://www.psn.cz/ podařilo sehnat byt ve skvělé lokalitě za dobré peníze. Dnes bych za něj asi zaplatil mnohonásobně více.

Zobrazit celou diskusi