Zmínky o Skalce pocházejí již ze 16. století, kdy na místě usedlosti původně stály viniční tratě. Až v 18. století k nim přibyla honosná barokní usedlost. V dobách největší slávy se tu tyčilo několik objektů, z nichž se dodneška dochovala pouze Skalka. Návštěvníci se mohli procházet v anglickém parčíku nebo jít trhat ovoce do blízkého sadu.

Ještě v roce 1963 se na budově uskutečnily stavební úpravy. Rok poté byla přidaná na seznam památkově chráněných objektů. Od té doby však nebyla usedlost opravována a pomalu chátrá. V roce 2005 byla navrhnuta změna územního plánu, podle které se původní pastviny a louky mohly zastavět. Tehdy se od záměru upustilo a plán se začal znova řešit až v říjnu 2015. O rok později už naplno zuřil boj proti schválené stavbě.

Staré vedle nového

Místní podepisovaly proti záměru developera petici. „Výstavba takového velkého objektu negativně ovlivní nejen vlastní přírodní památku Skalka (oblíbené místo pro volný čas, relaxaci a kontakt s přírodou), ale veškeré blízké okolí,“ citují na svých webových stránkách Zelení Prahy 5 dopis starousedlice.

Podle současného projektu tu mají vedle zchátralé usedlosti vyrůst dvě moderní budovy s čtyřmi nadzemními podlažími. Samotná usedlost se má zrekonstruovat a má sloužit pro bydlení. Pod komplexem se počítá se dvěma patry podzemních garáží.

Dne 18. října 2018 firma Les Marrons zažádala o novou změnu v projektu. Podle ní: „změny spočívají v dostavbě objektu A na západní straně objektu v 1. NP a změny interiéru bytových domů. 1. a 2. podzemním podlaží se zvětšuje. Tyto změny navyšují počet bytů z 16 na 33 bytů a ze 48 parkovacích stání na 73,“ stojí v důvodové zprávě rady městské části. 

Ze zprávy vyplývá, že se nebudou měnit rozměry budov, ale zmenší se plocha bytů uvnitř dvou nových objektů. Žádost o změny se nijak nedotýkají Skalky. Radní se proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolávají a dál stavbu odmítají. Zatím však není jasné, zda to bude mít na další průběh stavby nějaký vliv. Poslední slovo bude mít stavební úřad MČ Prahy 5.

Fotogalerie
7 fotografií