„Na základě anonymní výhrůžky o uložení výbušniny policie začíná s evakuací budov VŠE v Praze. Objekty prohlédne přivolaný pyrotechnik,“ napsali pražští policisté na Twitter v pondělí krátce po osmé hodině ráno. Na pomoc s masivní akcí povolala také hasiče, vojenskou policii i pražské strážníky. Evakuovali budovy na náměstí Winstona Churchilla v Praze 3, kterou muselo opustit zhruba 300 lidí, a v ulici Ekonomická v Praze 4. Oba objekty byly prohledány, žádná výbušnina se ale nenašla. „Celou záležitost si převzali kriminalisté, kteří případ kvalifikovali jako přečin šíření poplašné zprávy,“ uvedli policisté. Bezpečnostní opatření však pokračují a budovy jsou až do odvolání nepřístupné. Kdo a proč chtěl VŠE vyhodit do povětří, zatím není jisté. 

Není to přitom poprvé, co se terčem výhrůžek stala právě VŠE - jen letos policie musela budovy téže školy vyklidit začátkem dubna i v polovině května. Modus operandi byl v obou případech podobný, anonym nahlásil bombu e-mailem. Žádné výbušniny se ale nenašly.

Zatím největší poplach způsobilo nahlášení bomby v areálu ČVUT v pražských Dejvicích. Tehdy budovy muselo kvůli anonymním výhrůžkám opustit deset tisíc lidí. Ani v tomto případě se žádná skutečná hrozba nepotvrdila.

Video
Video se připravuje ...

Evakuace budov VŠE, 26. 11. 2018 David Malík

Fotogalerie
32 fotografií