Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Zemanovu, Babišovu a Okamurovu kytici v koši pokuta. Jde o přestupek, tvrdí policie

Autor: ČTK, peb - 
21. listopadu 2018
12:29

Aktivisté, kteří v sobotu vyhodili do odpadkového koše kytice, které u památníku 17. listopadu 1989 na pražské Národní třídě položili někteří politici, se podle policie dopustili přestupků proti majetku a občanskému soužití. Policisté z nich podezírají jednoho muže a jednu ženu a jejich případ předají městské části Praha 1. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle něj způsobená škoda nepřesáhla 5000 korun.

 

V koši v sobotu skončily kytice, které na Národní třídě položil premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf SPD Tomio Okamura, i květiny zaslané prezidentem Milošem Zemanem. Média už dřív uvedla, že kytice vyhodil politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin.

Gemund v rozhovorech s novináři své jednání odůvodnil tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie v zemi a lidé jako Babiš či Okamura se podle demokratických pravidel podle něj nechovají. Prohlásil, že demokracii je potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za protesty a happeningy.

„Celou věc vnímáme jako podezření z přestupku proti majetku a občanskému soužití. Kompetentní k řešení takových deliktů je příslušný správní orgán, v tomto případě správní orgán městské části Prahy 1,“ uvedl k tomu dnes policejní mluvčí.

Přesvědčení, že případ skončí jako přestupek, už o víkendu vyjádřil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj policie postupovala správně a podle zákona, když se začala vyhozenými kyticemi zabývat. „Pokud by to neudělala, tak někdo řekne, že pochybila,“ uvedl Hamáček.

krtek. ( 24. listopadu 2018 18:36 )

oni je jen odklonili.. do koše

vigela ( 21. listopadu 2018 18:53 )

Ať tam ty kytky dal kdokoliv, podle mne je prostě ukradli. A krádež se má trestat.

krtek. ( 21. listopadu 2018 16:55 )

Babiš se poškozuje nejvíc sám, stačí když otevře hubu . Vyhrál soutěž o nejulhanějšího politika

marlen52 ( 21. listopadu 2018 15:52 )

chtěli poškodit Babiše ale vlastně nejíc poškodili tu pietu.pár uřvaných pražáků se tam vytahovalo ale slušný člověk by tohle neudělal.tady je daleko víc průserů než kauza Babiš jen ať se nedá

panda82 ( 21. listopadu 2018 15:08 )

on si to nechal pořádně zaplatit, zabodovat u šéfa a hlásit splněno

Zobrazit celou diskusi