Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zmlátili mé tři sestry, říká Čižinský. Opírání ANO a ČSSD o komunisty je dle něj neslušné

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
18. listopadu 2018
21:43

Je to trojice politiků, kteří spolu uzavřeli „pakt“ o vládě nad Prahou - koaliční smlouvu podepsali Zdeněk Hřib (Piráti), v současné době nový primátor, dále pak Jiří Pospíšil (TOP 09) za Spojené síly pro Prahu a Jan Čižinský (Praha Sobě). Pro Blesk Zprávy se ohlédli za 17. listopadem, kdy Čižinský vzpomínal na to, jak na Národní třídě zmlátili jeho tři setstry, jeho jako malého kluka nechali projít kordonem. S Pospíšilem se však pozastavili i nad ryze aktuální politickou situací.

Jan Čižinský (Praha Sobě) se 17. listopadu účastnil protibabišovského protestu, který začal na Hradčanském náměstí a demonstranti pochodovali Prahou na Staroměstské náměstí.

„Vláda Andreje Babiše nemá moji důvěru, neměla ji a nebude ji mít,“ řekl Blesk Zprávám starosta Prahy 7 a poslanec za KDU-ČSL, který však u lidovců skončil. Hlasuje však nadále s jejich klubem. A nejinak tomu bude i během pátečního hlasování o nedůvěře Babišově vládě.

„Atmosféra je skutečně rozdělená a lidé cítí, že je třeba vyjádřit svůj názor,“ míní Čižinský, který triumfoval nejen v celopražských volbách, ale především na Praze 7, kde Praha Sobě získala přes polovinu hlasů, a Čižinský tak pokračuje jako starosta.

Opírat se o komunisty je neslušné, míní Čižinský

Co se celostátní politiky týče, Čižinský míní, že „vláda je skutečně nedůvěryhodná“. „Opírá se o ty, proti kterým jsme demonstrovali 17. listopadu 1989 na Národní třídě,“ upozorňuje Čižinský.

„Shodou okolností mě tam táta tehdy vzal, takže jsem byl jako dítě účastníkem těch dějů a i moje tři sestry tam dokonce byly tehdy zmláceny. Mně naštěstí jako malého kluka pustili tím kordonem ven. A o takové lidi je obecně neslušné se opírat a ta vláda je obecně neslušná, pokud s takovými hlasy počítá,“ říká s narážkou na to, že vznik menšinové vlády ANO a ČSSD podpořila KSČM.

Pospíšil: Babiš a Zeman pošlapávají hodnoty

Kriticky k premiérovi Andreji Babišovi přistupuje již tradičně i šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, který v Praze vedl do komunálních voleb blok Spojené síly pro Prahu s Hanou Marvanovou (za STAN) coby dvojkou kandidátky za zády. 

Praha Sobě, Spojené síly pro Prahu a Piráti podepsali koaliční smlouvu 12. listopadu. Vítězná ODS tak spolu s ANO skončily v opozici. Primátorem se stal Pirát Zdeněk Hřib, Čižinský a Pospíšil ve vedení města chybí, radními být nechtěli.

I Pospíšil byl přitom během oslav 17. listopadu v pražských ulicích vidět. „Já jsem byl velmi rád, že celý den v centru Prahy byly tisíce lidí, kteří si připomínaly 17. listopad 1989. Připomínali si hodnoty, jako je svoboda, demokracie a právní stát a jasně cítili a vyjadřovali, že tyto hodnoty jsou dneska prezidentem Zemanem a premiérem Babišem pošlapávány,“ míní. Spokojen je se spontánním protestem mnoha lidí.

Pospíšil přitom kritizoval, že Andrej Babiš přišel na Národní třídu k památníku na rozdíl od řady jiných politiků nezvykle o půlnoci.

„Je něco zvláštního, pokud se premiér bojí vlastních občanů, odmítá jít v normální čas položit věnce a chodí tam v době, kdy tam žádní občané nejsou. Premiér Babiš se zkrátka bojí, bojí se trestního stíhání a bojí se občanů, jejich názoru. Občané by mu totiž řekli, že už dávno měl podat demisi a ne tvrdit, že demisi v žádném případě nepodá,“ řekl Blesk Zprávám Pospíšil.

Hřib poprvé coby primátor

Na Národní třídě naopak nechyběl v sobotu přes den nový primátor Hřib. „Svoboda člověka a možnost rozhodovat o sobě je zásadní věc, ale myslím, že bychom neměli zapomínat na to, že s tou svobodou se pojí jedna velice důležitá další věc a to je odpovědnost. My si dnes vládneme sami, není tu žádná cizí diktatura, která by o nás rozhodovala, takže to za naši budoucnost neseme odpovědnost my sami a měli bychom s tou naší svobodu naložit co nejlépe,“ říkal novinářům s tím.

Hřib přitom věří, že nová pražská koalice bude fungovat bez problémů. Má dle něj kvalitní program, na kterém se všichni shodli. Primátorský řetěz, který před ním nosila Adriana Krnáčová (ANO), Hřib převzal 15. listopadu. Zvolilo ho 39 zastupitelů (z 65 členů). Přesně takový počet křesel má nová koalice.

Kytice v koši? Nevhodné, nesprávné, míní politici

Hřib na Národní třídě uvedl, že předpokládá, že důstojné budou i oslavy za rok - kdy bude 30. výročí od 17. listopadu 1989.

Dle některých kritiků na důstojnosti letošní piety ubralo to, že lidé na Národní třídě hodili do koše kytice od Andreje Babiše, Miloše Zemana či Tomia Okamury.  Čižinský při zmínce o tisících lidech v ulicích Prahy je rád, že se lidé zajímají o to, co se děje. Vyhození kytic do koše však označil za nevhodné. „Kytice je výrazem nějaké úcty a měli bychom jíli tam nechat,“ míní. Ani Pospíšil to jako správné gesto nepovažuje, chápe ale, že jsou občané naštváni na to, jak se chovají Zeman s Babišem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pepicek1953 ( 19. listopadu 2018 20:50 )

tak zkuste nevážený p. ČIZIMSKÝ jít dnes někam se protivit vládě a určitě Vás zmalují i se sestrama tak nekecejte a běžte to zkusit,,zese jako kavárna vše motáte

zadnice ( 19. listopadu 2018 10:17 )

Gay Pospíšil a Kalousek, těm to spolu ale sluší!!!

auslak ( 19. listopadu 2018 08:15 )

nebo 12, 9 a 8

jikopec ( 19. listopadu 2018 07:47 )

Kecy same kecy.Já kašlu na 17.listopad 1989,slavím 17.listopad 1939.Havel And kompany 17.listopadu byli bůhví, kde, vše vybojovali studenti.

petrw ( 19. listopadu 2018 07:39 )

ještě bych jim pridal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa