Bílošedý stroj v poledne elegantně zaparkoval pod budovou letiště a hned se stal hvězdou. Fotografové, kameramani a reportéři sledovali, jak z nejmodernějšího stroje vystupují první pasažéři, a těšili se na prohlídku interiéru. Co je na něm tak neobvyklého?

Jeho konstrukce totiž váží oproti ostatním letadlům méně. Letoun je navíc o 60 procent tišší a ve srovnání s podobnými stroji spotřebuje až o 20 procent méně paliva. Letadlo pojme 250 cestujících, což je o 40 procent více než na lince cestovalo doposud. Co se týče interiéru, můžeme mluvit o pravém luxusu.

Nebe v nebi

Pasažéři si užijí více místa, vzduchu a méně turbulencí. Letadlem totiž efektivněji cirkuluje vzduch, který na palubu doslova pumpuje kyslík, a v prostoru se udržuje stalý tlak jako v nadmořské výšce 1800 metrů nad mořem. Z oken je pak lepší výhled, protože jsou o 65 procent větší: „Cestující teď dýchají mnohem více vzduchu. To znamená, že je tolik nebolí hlava a do cílové destinace přilétají více odpočinutí. Okna jsou větší a pasažéři je mohou elektronickými roletami stmívat. Sedadla se ovládají taktéž elektronicky a je možné je snadněji polohovat. Ve všech třídách jsou obrazovky s bohatým mediálním obsahem a na palubě je zavedeno wifi,“ jmenuje vymoženosti Grisha Jenkov, manažer Quatar Airlines pro východní Evropu.

Podle mluvčího Letiště Václava Havla Romana Pacvoně bude stroj nasazován na dvou pravidelných linkách, a to do Soulu a Dauhá. V zimě bude letadlo k vidění minimálně jednou denně. Do Prahy přitom zalétá celá řádka moderních strojů. Velkou chloubou je i největší dopravní letadlo světa: „Do Prahy přilétá Airbas A380, což je největší dopravní letadlo světa. Má kapacitu přibližně 700 cestujících, ale vždy záleží na konfiguraci letadla a cestujících,“ vysvětlil mluvčí.

Víte, že…

Délka Boeingu 787-8 je 57 m a rozpětí křídel přibližně 60 m.

Z Prahy létá do Soulu o 15 lidí více díky možné změně konfigurace uvnitř letadla.

Maximální cestovní rychlost, kterou může dosáhnout je 903 kilometrů za hodinu.

Na jednu nádrž uletí 13,6 tisíc kilometrů, což je zhruba jedna třetina obvodu Země.

V provozu je 740 kusů Boeingu 787-8,9,10.

Světla na palubě letadla mohou mít až 128 barevných kombinací.

Fotogalerie
43 fotografií