Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Jana (80) se necítí na ulici v bezpečí: Se seniory tak trénuje bojové umění agentů FBI

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
4. listopadu 2017
07:21

Manželé Jana (80) a Ivan (86) se podle svých slov necítí na veřejném prostranství a v metru v bezpečí. I Libuše (66) říká, že je ve věku, kdy se začíná více bát. Honza (73) chce zase být schopný ubránit svoji manželku nebo i vnoučata. Všichni se tak přihlásili na seminář Krav Magy, sebeobranného a bojového systému, který využívá například FBI nebo ozbrojené složky státu Izrael. Senioři se učí, jak se vyhnout nebezpečným situacím a jak případné krize řešit – i pomocí fyzické sebeobrany.

„Senioři jsou velmi častým cílem útoků a my se je snažíme naučit, aby nebyli snadnou obětí,“ řekl Blesk.cz instruktor Krav Maga Global Václav Folejtar a doplnil: „První část semináře je zaměřená na psychologii, jak útočník přemýšlí, jakým způsobem jedná, jak si vybírá oběti, druhá část je zaměřená na taktiku sebeobrany, jak se co nejrychleji ubránit, nebo způsobit zranění, aby mohli utéct.“

 

Senioři: Necítíme se v bezpečí, bojíme se

Věkové složení účastníků kurzu je od 60 až do 80 let a výše. Většinu z nich přivedly na seminář děti nebo vnoučata. Pozorně naslouchají instruktorovi a do fyzických úkolů se vrhají s nadšením. Případný útočník by byl asi překvapen, kdyby se rozhodl přepadnout jednoho z nich. Figurant dostává tvrdé kopance do rozkroku a údery do hlavy. 

Vnučka Jany a Ivana se učí tento sebeobranný systém už několik let. Jana se podle svých slov necítí na veřejnosti nebo např. v metru v bezpečí, proto i s manželem vyrazili na seminář. 

Libuše na semináři Krav Magy vyzvedávala svoje vnoučata a tak ji to zaujalo, že se rozhodla zkusit to na vlastní kůži. „Můj tatínek mi vždycky radil útočit pěstmi a mít klíče v hrsti, tak se tím dodnes řídím,“ řekla Libuše s úsměvem. Na semináři se stejně jako ostatní naučila, jak s útočníkem komunikovat a vyhýbat se případnému napadení. Ruce v pěst nebo klíče někdy nemusí stačit. 

Honza je nadšený student Krav Magy, na semináři nebyl poprvé, sám chodí na kurzy 2x týdně. 

Podívejte se, jak senioři komentují náplň kurzu a komu by sebeobranu doporučili:

Video  Senioři se učí Krav Magu.  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík, hudebnibanka.cz
Video se připravuje ...

Co je Krav Maga?

Systém Krav Maga, z hebrejštiny volně překládáno jako „boj zblízka“, je v současné době považován za nejefektivnější sebeobranný a taktický systém na světě, což mj. dokazuje přehled jednotek a armád, které tento systém převzaly. Jedná se například o ozbrojené složky státu Izrael a dále třeba americké federální agentury FBI, CIA, DEA a policejní SWAT týmy v několika státech USA, ve Švédsku a Dánsku. Tento systém užívá také francouzská GIGN a belgická armáda a mnoho dalších.

O bezpečí pro seniory

„Bezpečí pro seniory je unikátní projekt, jehož cílem je zvýšit úroveň bezpečnosti seniorů na území Prahy a následně i celé České republiky a stát se zdrojem relevantních informací souvisejících s bezpečností seniorů, a to jak pro širokou, tak odbornou veřejnost. Nejde pouze o to zaměřit se čistě na jeden problém týkající se seniorů, ale poskytovat informace jak ohledně typických problémů pro seniory (podvodné prodeje, domácí násilí), tak i bezpečnosti obecně,“ řekla mluvčí projektu Linda Kulišová.